Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je legální chodit na zaškolení zadarmo?

Od: piidrr odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.

Zaujala mě jedna práce, ale nelíbí se mi zde jedna praktika. Na pohovoru mi bylo řečeno, že za zaškolení se platí a ze začátku bude pouze smlouva o provedení práce. Ok, souhlasil jsem. Jenže jsem přišel na první školení a poté absolvoval pár dalších (již šest dohromady) a žádná smlouva o provedení práce/peníze nepřišla/nepřišly. Když jsem se ozval, bylo mi řečeno, že bude ještě jedno školení a poté dvě hlavní kde budu makat již sám a kde se ukáže. Teprve poté budu případně moci podepsat onu dohodu o provedení práce a pár týdnů potrvá než dostanu řádnou smlouvu.

Celé se mi to nezdá. Již toto co probíhá je zaškolení a mělo by být placeno, ne? Je vůbec legální, že chodím do firmy se zaučovat a nedostanu to nikdy zaplaceno? Může si to firma dovolit? Některé maily odcházejí již s mým jménem. Pozítří na dalším školení se jdu ozvat již rázněji, ale zajímalo by mě jak to je. Peníze mě momentálně entlačí a již mám v záloze výhlídnutou pěknou práci od dubna, které dám velice pravděpodobně přednost. Toto se mi nelíbí.Přijde mi, že zaměstnavatel takto šetří peníze.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Dobrý den. Viz Zákoník práce -

§ 228Zaškolení a zaučení

(1) Zaměstnance, který vstupuje do zaměstnání bez kvalifikace, je zaměstnavatel povinen zaškolit nebo zaučit; zaškolení nebo zaučení se považuje za výkon práce, za který přísluší zaměstnanci mzda nebo plat.

hodnocení

1x

Jestli je to legální, to neumím posoudit, ale já osobně bych do takové firmy ani nepáchl. Ná školení přitom jezdím celkem pravidelně a ty jsou bezesporu dost níkladná, protože jezdíme k výrobci CNC strojů do Itálie. Přesto jediné, co po nás kdysi šéf chtěl bylo upsat se firmě na většinou dva roky. To jsem bral jako fér - investovali do nás, tak chtějí něco z toho mít, aby neškolili techniky např pro konkurenci, ale nikdy by mě nedonutil nosit prachy do firmy, u které naopak chci slušně vydělávat

asd1
hodnocení

0x

Mimo jiné za práci načerno riskuješ až 100k pokutu + neplatí za tebe pojistné.

piidr
hodnocení

0x

Děkuji! Platí to i když školení trvá například jen čtyři hodiny denně - 4 do týdne?

Muzes si krast v obchodech, bez trestu, ale jen na ctyri hodiny? Kdyz to není víc hodin, nikdo tě nepotresta? Tak asi tak stejna logika, jako bys ty mel hakovat ctyri hodiny denne zadarmo. Ty prodavas svuj cas zamestnavateli, on si ho od tebe kupuje tvoji mzdou. A nyni mu ho davas zadarmo, ten cas. Nechal bys u sebe nejakeho najemnika zadarmo, kdyz by preci byl u tebe jen 4 hodiny denne, 4 x v tydnu? Hádám, že ne...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]