Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat,když se sepíše závěť u notáře,myslím,že on ji má nějak uyloženou a ten,kdo tu závěť sepsal,zjistil,že udělal blbost a napsal něco,co si rozmyslel,jde to zrušit opět přes notáře i jiného nebo se musí přes toho ,co to sepsal?To já jsem udělala blbost,zjistila jsem to,když jsem se pořádně nad tím zamyslela.Chtěla bych ji úplně zrušit a nic nedoplňovat,měnit,nechat věci běžet po svým.Kam jít nebo jak to udělat?Je od minulýho týdne.Koukla jsem se na internet,ale není mi to jasné.Díky
Závěť se zrušuje odvoláním nebo pořízením pozdější závěti. Vy nechcete psát novou závěť (která by rušila závěť předchozí), tak musíte svou platnou závěť odvolat. Postupuje se stejně, jako při sepsání závěti. Buď vám odvolání sepíše notář, nebo si je napíšete sama vlastnoručně s podpisem a datem, anebo na PC s vlastnoručním podpisem za účasti dvou svědků. Pokud si odvolání napíšete sama, tak je předáte notáři, který zajistí příslušné opatření v centrální evidenci závětí.
Rozhodně dojít za tím notářem, u kterého je Vaše závěť uložená. To má jedubabička pravdu. Navíc mu můžete vysvětlit důvod změny svého rozhodnutí a je docela možné, že on Vám poradí takovou alternativu, která Vám bude vyhovovat lépe.
@patynka - A nikdy se neví,co se může stát a tato závěť by byla platná,tak proto.
Jestliže se natolik obáváte, sepište si zatím odvolání podle
NOZ § 1577
K výslovnému odvolání závěti se vyžaduje projev vůle učiněný ve formě předepsané pro pořízení závěti.
tedy
§ 1533
Kdo chce pořizovat v písemné formě beze svědků, napíše celou závěť vlastní rukou a vlastní rukou ji podepíše.
Nezapomeňte na datum, aby bylo naprosto jasné, kdy jste odvolala. Ale i tak bych doporučila se po návratu s notářem dohodnout, přinejmenším ohledně zrušení závěti původní. Co kdyby se odvolání třeba "ztratilo"...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.