Nejste přihlášen/a.
Mám po dědovi chalupu a vždycky bral , od roku 1926 vodu z vedlejšího pozemku, my taky bereme. Soused neví a žádnou smlouvu podepisovat nechtěl ani nechce...přesto bych rád věděl , zda nějaká služebnost neexistuje...ze zákona?
Mám já na vodu automaticky právo i nadále? Jsem chalupář...
Prý ve starých mapách a na katastru se to dá zjistit. Je to pravda? kde , Jak?
Díky
Je možné, že jste právo brát vodu ze studny souseda tzv. vydržel, tedy že jste vodu odebíraL x let s tím, že jste žil v domnění, že ji brát můžete. Jinak věcné břemeno (služebnost) braní vody lze sjednat i smluvně, vhodné je vložit ji do katastru. Možná, že by za úplatu soused souhlasil. Služebnost může zřídit i soud, ovšem tam je dokazování a je otázkou zda chcete sousedské vztahy řešit soudně. Rozhodně se obraťte na právníka, který se touto problematikou zabývá. Zkuste články na webu ombudsmana.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.