Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
vážení,opět se k vám obracím s prosbou o radu.Zřídil jsem si živnostenský list na pořádání kulturních akcí apod.Rád bych provozoval burzy (ne ty kde jde o akcie a jim pod.),mám smlouvu o pronájmu prostor,ale nyní mě napadlo jestli ještě třeba náhodou k tomu nepotřebuji povolení od městského úřadu.Jako,že MÚ souhlasí s tím,že v těch a těch prostorách budu toho a toho dne pořádat prodejní burzu?Ptám se,protože vím,že sem na tuto poradnu chodí i ti co by toto mohli vědět.Děkuji za jakoukoli radu.Přeji hezký zbytek večera.Josef
Dobrý den, pořádám řemeslné trhy. K tomu potřebuji:
1. souhlas vlastníka pozemku
2. Souhlas odboru životního prostředí
3. živnolist na kulturní akce (ten máte)
4. informovat Městskou policii
5. Informovat hasiče
6.informovat hygieniky
7.zajistit parkoviště pro účinkující
To je tak vše, co mě právě napadá...
Nesmíte tu akci nazvat burza, to slovo je vyhrazené pro instituci obchodující s investičními nástroji. Je to dáno zákony.
Děkuji za odpověď.Nechápu ale proč bych to také nemohla nazvat burzou,neboť vím že v této republice je pořádáno několik podobných akcí pod názvem "burza" a jsou takto prezentovány i na internetu.Jak jinak by se taková akce dala nazvat ,když se sejde více prodejců za účelem prodeje zboží z jednoho odvětví? Josef
Slovo burza V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NENÍ vyhrazené pro instituci obchodující s investičními nástroji a s burzou jako takovou (prodejní akcí, prodejním bazarem) nemá nic společného ani zákon o komoditních burzách. Tady totiž v žádném případě nejde o komoditní burzu - tohle repak buďto špatně chápete a nebo chápat nechcete. Komoditní burza je sice o komoditách, ale v úplně jiném slova smyslu.
Jinak burza taková, jakou myslí tazatel má u nás daleko hlubší historii než burza komoditní (akciová). Už jako malej kluk si pamatuju, když jsme s dědou jezdili shánět autodíly na burzu do Turnova.
Takže pořádání burzy (prodejního bazaru) = pronájem / podnájem prostor nebo zprostředkovatelská činnost = volné živnosti (spíš to vidím na to první). Žádná další povolení nejsou potřeba.
Slovo burza má podstatně delší tradici než ty u vás v Turnově, Wiki uvádí rok 1531 a obchod směnkami a mincemi, slyšel jsem i historku, že obchodníci se setkávali také v Antverpách u kolegy jménem Beurs.
Jinak odst 4 §1 zákona 229/1992:
Jiné osoby, než burzy zřízené podle tohoto zákona, mohou ve svém obchodním jménu, názvu, označení poskytovaných služeb nebo v jakékoliv souvislosti se svojí činností použít označení "burza", "burzovní" nebo jiná označení od těchto slov odvozená nebo s nimi zaměnitelná, jen jestliže tak stanoví tento nebo zvláštní zákon
Repaku, proč si tu stále vytváříte svoji vlastní pravdu?
U nás v ČR samozřejmě má slovo burza daleko hlubší historii ve smyslu prodejních bazarů než ve smyslu akciovém. To, co jste našel na Wiki je pravda, ale já psal U NÁS (a unás není jen v Turnově, ale tam kde žijete taky Vy - tudíž v ČR)! V ČR, SR, PL, BG, UA atd. atd. se totiž od pradávná používá označení BURZA pro prodejní bazary nebo trhy.
Zákon , na který odkazujete, znám. Buďte tak laskav a nejděte tam konkrétně tu pasáž, kde se vysloveně zakazuje použití slova BURZA pro trhy a nebo prodejní bazary! Je to tam formulováno úplně jinak a jen s prominutím hlupáci si z kontextu vytrhnou něco a tím se pak ohánějí.
Kdokoli si kdykoli může beztrestně a zcela legálně uspořádat prodejní bazar či trh a nazvat tuto akci BURZA. Označení burza se totiž pro tyto akce oficiálně používá.
Pokud považujete jednoznačné znění zákona za mou osobní pravdu pak s vámi těžko diskutovat. Jinak burzy (CP i komoditní) u nás existovaly již za Rakouska a za první republiky, takže určitě dříve než ty, které zmiňujete vy.
Mimo jiné na neoprávněné použití slova "burza" bylo po kterési novele zákonů dost upozorňováno v médiích před? lety a spousta provozovatelů bazárků, trhů apod. tento název stáhla. To, že označení občas někdo beztrestně použije ještě neznamená, že je to povoleno. Jen jej nikdo kompetentní nepřistihl.
Vy si konejte podle svého, ale nepřesvědčujte jiné, že neporušují zákon pokud to není pravda. A pravdu vy v tomto úřípadě jednoznačně nemáte, položte si dotaz kterémukoli právníkovi.
Znovu na Vás apeluji:
Nepřesvědčujte mě a ani nikoho jiného svými subjektivními komentáři a konkrétně dohledejte ve Vámi zmiňovaném zákonu pasáž, která praví, že je zakázáno slovem burza označovat prodejní akce typu bazar a nebo trh.
Nic takové tam totiž není a tudíž pravdu nemáte. A jelikož se vaše tvrzení o zákon neopírá, tak se jedná pouze o Vaši pravdu, jak jsem již napsal výše.
Bohužel,nelze mi dát vám body za dobrou odpověď,tak děkuji alespoň takto.Zákon o komoditních burzách jsem si "pročetl",ale jsem stejného názoru jako vy.Vzhledem k tomu,že hodlám v dohledné době inzerovat "své trhy" na internetu,tak mi i do názvu sedí více burza.Ptal jsem se i známého co podobnou akci pořádá a ten říkal,že už jí dělá více než rok a název "burza" má i v nadpisu.Říkal,že za celou dobu měl návštěvu pouze ze ŽÚ,ale nikdy nikdo nic neříkal na to,že ve svém názvu toto slovo používá.Děkuji za uklidňující reakce.Přeji hezký den.Josef
Zdravím Josefe a děkuji.
Nebojte, je to opravdu tak, jak myslíte a není sebemenší důvod nepoužití názvu burza. Opravdu to žádný zákon nezakazuje a ani neomezuje užití slova burza.
Jsou na to hned 2 důkazy:
1) nikde v zákonech toto není zakázáno / omezeno
2) kdo jiný by toto měl kontrolovat než ŽÚ a Vy sám píšete, že Váš známý jejich kontrolou prošel bez jakýchkoli výhrad k použití názvu burza
Přeji hodně štěstí s Vaším záměrem. Hezký den všem.
Nelze vám napsat vnitřní poštou, proto bohužel tady: se svým právním povědomím prosím nevykládejte zákony. Zákon nemusí obsahovat explicitně slovo "zákaz" k tomu, aby něco nebylo povoleno a porušení bylo sankcionovatelné. Příklad: zákon o silničním provozu říká, že mimo obec smíte jet nejvýše 90 km/hod, nikde není ZAKÁZÁNO JET RYCHLEJI NEŽ 90 km/h. Přesto nikdo nepochybuje, že za překročení rychlosti můžete být postižen. Další a podobnější: zákon stanoví, kdy a jak lze používat státní znak. Všechna ostatní použití jsou zakázána. Pokud zákon praví, že určité slovo smí být používáno jen v přesně daném významu, pak nesmí být používáno jinde. Pokud toto nechápete nedivte se až budete dle vašeho chápání zákonů sankcionován.
Pro Josef: to, že někdo něco dosud dělal proti předpisům bez postihu, ještě neznamená, že za to v budoucnosti nemůže být postižen. Jen ještě nebyl přistižen. Ale i pro vás: věříte-li příteli víc než zákonu je to vaše věc.
Milý repaku!
Už toho mám dost! Nelžete a nevýmýšlejte si nesmyly!
Zákon nikterak nezakazuje použití slova burza pro účely označení prodejní akce / bazaru. Zákon taktéž vůbec nikde nepraví, že termín burza lze používat pouze pro obchod s cennými papíry. Zákon toto neomezuje a Vy stále lžete a výmýšlíte si jen abyste obhájil svoji pravdu (nepravdu)!
Omlouvám se, že musím být tak tvrdý, ale už nemohu jinak. Přestaňte tu přesvědčovat mě a i ostatní uživatele o hloupostech a pokud chcete v diskuzi pokračovat a za svým názorem si stát, tak mi citujte konkrétní část zákona, ze kterého soudíte, že Vaše tvrzení jsou zprávná. Nikde to totiž takto uvedeno není!
Ještě bych rád podotkl, že moje právní povědomí, resp. vzdělání je jistě vyšší než to Vaše.
Ja tomu teda nerozumim a rozhodne se nechci poustet do nejakych handrkovani, ale to zneni zakona vypada dost jednoznacne.
Navic napriklad na oficialnich strankach mesta Znojma muzete nalest nasledujici zdeleni od obecniho zivnostenskeho uradu:
Takze pozor. Neco na tom asi bude.
Třeba je to výklad platný jen pro Znojmo a okolí . Od moji se asi podle jeho dosavadního způsobu vyjadřování přiznání chyby a omluvy nedočkám.
Omluva není na místě. Zákon sice může znít jednoznačně, ale jeho výklad je zde chápán špatně.
Budu konkrétní a narovinu řeknu, že jsem na základě odkazu v předchozím příspěvku kontaktoval pana Arnošta Raaba z MěÚ Znojmo a tázal se ho na možnost / nemožnost užití názvu burza pro akci typu prodejní bazar / trh. Pan Raab mi sdělil, že toto zákon č. 229/1992 Sb. vůbec nevylučuje, jelikož se toho totiž ani NETÝKÁ. Sdělil mi, že označení burza je vžité označení pro místo / akci, kde se odehrává prodej nepotřebných či jiných spotřebitelsky užitkových předmětů, ať už nových či použitých a toto zákon nikterak neomezuje. Dále mi sdělil, že smyslem tohoto zákona je eliminovat případy, kdy může být určitý typ obchodu nazván burzou a tím úmyslně navozovat dojem, že se jedná o oficiální obchodování s komoditami (akciemi), čímž by mohl být potenciální spotřebitel (účastník burzy) uveden buď záměrně a nebo ne přímo úmyslně v omyl.
Ať žije burza / BURZA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.