Nejste přihlášen/a.
DObrý den, manželka dělá ve školce. Momentáně je dcera nemocná, tak manželka volala ředitelce, že si vezme dovolenou, aby s ní mohla být doma. Dovolenou má starou 7,5 dne. Ředitelka jí ovšem řekla, aby si místo dovolené vzala ošetřovačku. Připadá mi to divné, tak se ptám, může to takhle nařidit? Děkuji za znalé odpovědi.
Ředitelka prý něco povidala o tom, že díky ošetřovačce ušetří peníze a může místo manželky na tu dobu vzít důchodkyni. To je sice hezké, že ona ušetří,a le manželka tím přijde o prachy, že jo.
Ředitelka jí dovolenou dát nemusí, byť se jedná o "starou" dovolenou i bohulibý účel. Naopak OČR (tzv. "paragraf") napsané od lékaře pouze vezme na vědomí a nemůže s tím nic dělat. Takže to není o tom, že ředitelka nařídí OČR, to nelze, ale nedá jí dovolenou, na což má právo.
V zájmu dobrých vztahů v zaměstnání manželky bych v tom dále nešťoural.
v rámci dobrých vztahů bych si vzal dovolenou a vůbec to s ní neřešil...kor když je stará...to, že může nebo nemůže je tu napsano výše... bohudík pro nás zaměstnance je dnešní doba natolik přívětivá, že platí (a doufám, že nějakou dobu ještě platit bude) pravidlo "host vyhazuje vrchního"...tzn, že podmínky určuje zaměstnanec...až se karta opět obrátí, bude to jiná...tak či tak bych ředitelce normálně a taktně oznámit, tak jak ona mě, že ošetovatelka je pro mě finančně nevýhodná a beru si dovolenou...a propo...školku to bude bolet finančně míň než zaměstnance
Pokud se tazatelka bude řídiit vašimi radami, bude riskovat značné problémy. Dovolená se nebere, čerpání dovolené určuje zaměstnavatel. Pokud zaměstnanec zůstane doma a ohlásí že si "bere" dovolenou, může to být vyhodnoceno jako neomluvená absence..
Krtku-kolik jste takto zaměstnavatelů ,kteří se podřizují zaměstnancům v čerpání ŘD viděl? Tím spíše že může dle ZP určit čerúpání dovolené bez ohledu na zaměstnance?Jen opravdu solidní vyhoví,pokud to, lze-v případě tazatelky to asi nelze tak ji nedal dovolenou!
diesel: no někdo se možná bude divit, ale dost...a je jedno jestli se jednalo o dělníka nebo vyšší pozici...u všech to mělo stejný průběh... "zítra si beru dovolenou"... "no to nemůžeš..."no jestli s tím máš problém, tak já dám výpověď, a půjdu třeba jinam"..."no tak dobře, no"...
takže asi tak...lidi nejsou, a je levnější a pro zaměstnavatele výhodnější si držet stávajícího zaměstnance než školit a rvát další peníze do zaučení a zajetí nového...
a co se mě týče...já si třeba takto vybíral zaměstnání a přímo na pohovoru jsem se ptal jak to u nich funguje...že chci dovolenou tehdy a tehdy a jestli s tím je problém...tam kde byl...tak jsme se nedomluvili...jednoduché jako facka
Dovolenou určuje zaměstnavatel, podle provozních podmínek.
Pokud paní ředitelce vypadlo více zaměstnanců, potřebuje je nahradit právě tou zmíněnou ,,důchodkyní,,.
Takže bych se přimlouvala také k té ošetřovačce.
Starou dovolenou si vybere podle dohody se zaměstnavatelem, aby se nenarušil provoz školky.
U nás v práci řešíme nemocenskou právě čerpáním dovolené, pokud tedy nějakou máme samozřejmě, tak proto se ptám. Zákoníky neznám a ani nemám snahu je znát, protože se to každou chvíli mění a aktualizuje, takže je zbytečné si všechno pamatovat. Hlavu si zatěžuji jinými věcmi. Když něco nevím, tak se holt zeptám. A jak narážíte na znalost/neznalost zákonů a poměřujete to s intligencí či neinteligencí člověka, to je trošku mimo mísu. Mějte se.
No holt každý má jiné priority, vy se třeba vyznáte v zákonech (je to pro Vás nějakým způsobem zajímavé atd.) Já zase třeba v opravách strojů, v zemědělství, což naopak pro Vás může být mimo zájmový obzor.
Každopádně nechápu, proč se z nějakého důvodu otíráte o moji (ne)znalost některých zákonů a srovnáváte to s mým povoláním a vzděláním.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.