Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozchod a dítě

Od: margot* odpovědí: 29 změna:
Po dvou letech jsem se rozešla s přítelem. Bylo to už po Xté...
Nebyla jsem dlouhodobě spokojená ve vztahu,neboť ,,přítel,, se zpočátku choval hezky,ale časem toho hezkého bylo min a min. Měla jsem zdravotní problémy a bylo toho na mě příliš. Dostavily se i deprese.
Dcera se ve všem motala a nakonec se zdravotními problémy skončila hospitalizována. Na půl roku.
Teď se má vrátit domů a já si uvědomila,že chci pro ni klidné prostředí a tak jsem přítele vykopla.
Dnes jsem to dceři řekla - samozřejmě způsobem abych ji moc neranila...
A ona začala brečet,že má přítele ráda. Má ráda i jeho rodinu.
Já jsem přesvědčená,že nám bez přítele bude líp...ale co udělat,aby dcera situaci ustála co nejlíp...
Máte nějaké nápady? Rady?
Dekuji
doplněno 28.02.20 20:22: Dceři je 13 let

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Vždycky to nejvíce odnesou právě děti. Píšete, že jste se s přítelem rozešla už po několikáté. Takže lepený vztah nefunguje a Vaše dcera v tom dusnu žila delší čas. Buďte na ni laskavá a trpělivě jí vysvětlujte co bylo špatně a v čem se to pro vás obě dvě zlepší. Možná budete potřebovat odborníka - dětského psychologa, aby se s tím srovnala co nejlépe. Třeba až se situace více uklidní, vyrovná se nakonec se vším dobře. Vaše dcera se dostává do puberty, je to pro ni o to víc citlivější období, je možná i lítostivější, takže se jí snažte pochopit a podnikejte společně zábavné aktivity, aby přišla na jiné myšlenky. Jste její máma, tudíž nejbližší člověk, takže jí dávejte najevo dostatek zájmu a lásky. Přeji vám oběma, ať to zvládnete co nejlépe.

leso
hodnocení

4x

Tak to máte hodně těžké. S přítelem jste si přestala rozumět, takže by bylo nerozumné vzít ho zpátky jenom kvůli dceři. Co by to byl za vztah. Dcera už je dost velká, aby to pochopila. Musíte jí to nějak rozumně vysvětlit. Že také potřebujete klidný zdravý život a ani ona by se nekamarádila s někým, kdo by jí zklamal. Tak to máte i vy. Vždyť se s vaším bývalým může i nadále stýkat, kamarádit, i když už u vás nebydlí, tak i s jeho rodinou.

h0042*
hodnocení

3x
Lidi vzpamatuje se! Co jí to tady radíte, že má vzít zpátky přítele?! Jestli vám to s ním neklapalo a ještě navíc byl takový, jak píšete, určitě ho zpátky neberte. Dcera si pobrečí a bude klid, určitě to kvůli dcery nedělejte, je ještě dítě a přispůsobit se musí ona vám, ne vy jí! Co je to za logiku? S přítelem si nerozumíme, psychicky s vámi manipuluje, ale dcera ho má ráda, tak s ním budu dál? To mi fakt hlava nebere!
pritel

Jste vůbec člověk? spíše budete stroj bez citů. Ta malá potřebuje tatínka aby vyrůstala ve vyvážené rodině.

A že si dospělí trošku nerozumí? Nakonec si každá zvykne

h0042*
Jaká malá? Ta holka má 13 let! Stejně starou dceru mám doma taky a určitě mi nepřipadá malá. Nehledě na to, že tatínek to určitě není, je to "pouze" přítel.Já nevěděl, že si nerozumí jen trošku :) . Mě by zajímalo, kolik je vám let, že tak radíte?
pritel

Dobře, malá jsem přehnal.Ale je v pubertě a to je holka velice citlivá ,když jí chybý tatínek Potřebuje nějaký mužský vzor.

A dospělí se nad na těch pár let domluví na fungující rodině

dolga*

pritel 29.02.20 11:16

Myslím, že píšete opravdu nesmysl. Rodinné prostředí, kde matka vezme zpátky chlapa jen proto, že si to její dcera vybrečí a vytrucuje, není v pořádku a nemůže být tedy žádným vzorem. Mně zůstává rozum stát nad názory, jak rodiče mají poslouchat své děti. Já myslím, že se už přestávám divit tomu, že mladí lidé dneska skoro běžně fackují své rodiče...

lipanek
hodnocení

2x

Píšete, že jste byla s přítelem dva roky a rozcházeli jste již Xkrát.

To znamená, že ten vztah nijak zvlášť nefungoval.

Dále píšete, že dcera je půl roku na léčení.

Tedy s Vaším přítelem byla v kontaktu tak rok a půl. To zase není až tolik. Vysvětlete, že lidé, známí, přátelé do Vašich životů vstupují, a zase odcházejí.

Myslím, že jí nějaký mužský vzor chybí, že by chtěla úplnou rodinu.

Spokojené musíte být obě.

Propříště, než se rozejdete, promyslete to dobře, jestli to tak má být a víc už se nevracet.

Víc neporadím, u dcery v tomto věku každý rok znamená hodně, vytvoří si pouto, je ve zranitelném věku, u Vás rok dva, nic, prostě přijde další.

Přeji Vám, abyste našla nového partnera, který bude dobrým přítelem jak Vám, tak i dceři.

Až dceru vše trošku přebolí, zkuste jí navrhnout, že budete hledat nového přítele spolu. Že si musíte tzv ,,sednout,, všichni tři.

vilik*
hodnocení

1x
Buď to nikde nezaznělo, nebo jsem nečetl pozorně, ale KDE JE TÁTA?
Možná by dcera chování matky snáze pochopila, kdyby její opravdový otec alespoň částečně fungoval. A rozhodně bych matce -další- rozchod nezazlíval, rozhodně bych jí neradil, aby v nefunkčním vztahu dál pokračovala. Byť si myslím, že za výběr partnerů si může z velké části sama.

hodnocení

0x

Netušíme kolik je dceři let.

pritel
hodnocení

0x

Vemte ho zpátky.Jedině tak bude vaše dcerka štastná

hodnocení

0x

Tak když dcera kvůli tomu brečí, tak asi Vaše úvaha, že bude mít klidné prostředí, když s Vámi přítel nebude, je špatná. Vemte ho zpátky a to, co Vám připadá jako "neklidné prostřetí" se snažte společně s ním napravit.

lukas32

"Vemte ho zpátky..." Přítel není věc a možná ani nebude chtít se už vrátit.

OK, pardon, z příspěvku to vyznělo, jak kdyby ho vyhodila kvůli dceři. Až potom se k tomu vyjádřila.

alka*
hodnocení

0x
Donrý den,to je přirozená reakce vašeho dítěte.Děti neumí zpracovat ve svých čistých duších problémy dospělích.Určitě vnímají to,že není vše ok,když se spolu hádáte a dobře vycítí,že vše není v pořádku.Ale,dítě žije s vámi ve vašem světě a jste pro ni rodina,kterou má a cítí se v ní bezpečně.Váš přítel a jeho rodina se k ní určitě chovají hezky a tak je má dcera přirozeně ráda a nechce o ně přijít.Nepíšete důvody ,proč s partnetem nechcete být,jen vytrácení něčeho hezkého...na to se těžko radí..Také co se stalo,že onemocněla vaše dcera,zda to má spojitost s problémy u vás doma.Vy sama máte psychické potíže,jak píšete.Pokud je přítel tyran,pak určitě vám bez něj lépe bude a i dceři.Ale pokud jsou problémy jen mezi vámi a přítel s dcerou vychází hezky,pak to budete mít horší.Pokud od něj dceru odtrhnete,může vám to mít dcera za zlé a může vám to vyčítat ..
margot*
hodnocení

Myslím si,že ,,přítel,, má narcistní ( nevím jak to napsat správně) poruchu.
Nárokuje si můj čas,lasku...ale sám se chová chladné.
Velmi často lze,nejen mě,ale všude možně.
Někdy jsou to neuvěřitelné věci.
Mluví o mě navenek hezky ale vůbec se tak nechová. Nebyl mi pořádnou oporou. Naopak jsem se díky němu cítila i hůř,protože mi dával ,,ultimáta,,atd...
Proto myslím,že dcera potřebuje už klid a ne,aby ji někdo,kdo v mém bytě není ani doma přehlížel a rozkazoval...

hodnocení

0x

Pokud není přítel nějak vlezlý a nebude se už ukazovat, asi bych dceři řekla, že někam dlouhodobě odcestoval za prací nebo tak něco a že se uvidí, až se vrátí. Dcera zatím odvykne a už jí to bude jedno.pokud je malá, bude to snažší.

Ne, lhát opravdu ne.. Nelžu ani své dvouleté dceři. Důvěra je ve vztahu klíčová a k té je třeba upřímnost. Je třeba vše říkat na rovinu a vysvětlovat, obejmout a být tu pro to dítě, nechat ho informaci, která se mu nelíbí, vstřebat. Čas pomůže.
Ani kvůli dítěti, není správné setrvávat v nefunkčním vztahu.

No, tak dvouletému dítěti bych to asi nevysvětlovala. Prostě tu strejda už nebude, má jinou práci a je to. Tak malé dítě tohle nedokáže pochopit ani pojmout vaše pocity.

Dceři tazatelky je 13 let.. Je třeba vše podat citlivě a úměrně věku. Ale ne lhát. Třeba má dcera mě nepřestává překvapovat, co vše vnímá, co si pamatuje, čemu rozumí.

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Pokud se city vytratily, není nad čím mudrovat. Vaše srdce vám napovědělo, co máte udělat. A to je vždycky ta jediná správná volba. Nespokojené vztahy nefungují. Dceři začíná puberta, a to bude mít vždycky velmi kritický pohled, s tím musíte počítat. Bude plakat a vyčítat na střídačku. A důvodů si puberťák najde vždycky dost. Neberete jí přeci tátu, jen už nechcete mít ve svém bytě cizího člověka, který vás ani nepojal za manželku (za 13 let!), ani spolu nemáte hezký vztah, chová se k vám nepěkně a nemilujete se. A máte naprostou pravdu, že doma bude klid. Pro dítě není nic horšího, než hádky rodičů. Řekněte jí, že ona ho poznala jen jako tátu, ale vy jste ho poznala i jako partnera. A jako partner vás silně zklamal. Že partnerskému životu dospělých ona nerozumí, a proto se už s ní o tom nebudete nikdy bavit. Ať s tou informací naloží, jak bude chtít. Vy máte vyřešeno. Jak budete připouštět nějaké debaty a přání dcery, nedá pokoj, dokud ho nepustíte zpět. A začne to samé, co jste měla - hádky, trápení, deprese. A dcera zas bude plakat a vyčítat. Ale uvidíte, až se (v 16 letech) zamiluje, bude utíkat z domova máma nemáma. Buďte silná. Ida

doplněno 01.03.20 13:35:

@pritel, ale já nepíšu o odstěhování se z domova, já píšu o utíkání z domova za klukem, do kterého se zamiluje (bez ohledu na matku a třeba i bez ohledu na zákaz), protože mládí bez životních zkušeností nebere ohledy. A do života si ponese vzpomínku, jak "tatínek" psychicky (možná i sem tam fyzicky) deptal maminku až ona upadla do depresí, a proto musel opustit její byt. Ida

pritel

Tak dneska se z domova utíká nejdřív ve 25. Pokud uteče v 16, to se tak akorát vrátí zpátky z outěžkem. Do života si ponese vzpomínku,jak maminka vyhnala tatínka a ona to bude brát jako normální věc.

hodnocení

0x
Dceři řekněte pravdu o příteli. Dceři je sice s přítelem dobře a může to být její mužský vzor ale zase by se přitížilo Vám.
Musí vědět jak to je.
pritel

Těch pár let to zkousne

Doufám že myslíte dceru, protože pokud chcete aby se matka podřídila dceři a žila s někým takovým tak potěš koště.
pritel

Naopak,myslím matku. Nevím jak vy,ale já jako rodič dělám pro dítě vše i za cenu ( v tomto případě pár let) osobního nepohodlí. Před 13 lety to byla jistě láska jako trám. Nechť si na ty chvíle v slzách vzpomenou .

Je to přítel matky, ne její otec. Mimochodem ten je kde?
Tazatelka by nám to mohla sdělit.

hodnocení

0x
... pritel by rád byl poplácán po zádech, že jeho rozhodnutí zůstat v nespokojenem manželství kvůli dětem, se mu jednou vrátí.. Přeji, aby to děti v budoucnu ocenily a neřekly, že otec je trapák a matka slaboch - i to znám ze svého okolí.
Každý máme právo na spokojený život a dětem máme jít příkladem.
dolga*

pritel 01.03.20 09:04

Samozřejmě že má pravdu, Vy tady sice provokativně píšete, at matka pokrytecky spí s chlapem, kterého nechce, jen proto, že ji vydírá 13 letá holka. Radím, rozhodnout se pro samotu s vlastní dcerkou, než pro cizího chlapa. A Vy se uklidněte, případů, kdy rodiče se obětovali a skončili špatně, je opravdu mnoho...A všichni víme proč.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]