Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

V práci chtějí potvrzení?

Od: piskotek odpovědí: 8 změna:
Dobrý večer ,prosím prosím o pomoc...v práci po mě dnes chtěla sefova že ji mám.do pondělí dones potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2019 ...mám zítra poslední den ale .. a nepočítala sem s tím že tohle na mě vybafne..rekla.mi že jde o moje peníze ať zavolám predeslymu zamestnavately kde jsem byla že mi je má prej vydat..ale ta firma dávno není ..já pracuji v práci od října a ona mi to řekne až teď...co to je přesně za papír? Vykládala že z úřadu práce ještě by to mohlo být... To na tom papíru má být přesně napsáno potvrzení o zdanitel.prijmech? Nebo to je to co mi daly z úřadu práce kolik sem mela podporu? Byla sem.doma pak jen červenec srpen a září než se m začla pracovat tady. Prosím poradíte kde ho sehnat mám zavolat na úřad jestli mi ho vydají nebo je potřeba aby mi to dal ten predesly.zamestnavatel? A taky nevím jak si představuje že v pátek to jako bjjd mít abych ji to v pondělí dala.dekujj mockrát za pomoc

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

5x

Klaňte se před vaší účetní. Není její povinnost vás nahánět ať donesete potvrzení z minulého zaměstnání. Pokud chcete vrátit nějaké peníze z odvedených daní, tak vaše povinnost byla do 15.2. odevzdat účetní ono potvrzení a ona by vám pro FÚ udělala zúčtování daní za celý minulý rok. V případě přeplatku daní by je vám brátila v březnové výplatě.

Když jí nic nedodáte, bude účetní bez práce a vy bez peněz. Pokud potvrzení získáte později, můžete si zúčtování udělat sama do 31.3. a odevzdat FÚ.

Pracovní úřad do toho nepleťe. Jde o povrzení zaměstnavatele, kde vám vypíše celkovou částku co vám vyplatit a částku, kterou odvedl na daních.

hodnocení

2x

Jestli nechcete žádné peníze od státu zpět, tak nic dokládat nemusíte. To není žádná povinnost chtít vratku daně :)

Ozvěte se bývalému zaměstnavateli (na úřadě práce to mít nebudou) a když řeknete, že chcete potvrzení o zdanitelných příjmech, každá účetní hned bude vědět, o co se jedná. Je fakt, že to asi budete mít náročnější sehnat to za jeden den, když firma už reálně nefunguje. Pokud vám nedají originál, chtějte alespoň barevný sken.

Každopádně pokud jste byla v roce 2019 evidována i na úřadě práce, budete pro roční zúčtování daně potřebovat i potvrzení o evidenci na ÚP - to "musíte" (jestli chcete nějaké peníze) taky sehnat a donést do práce.

No a pak jestli máte hypotéku, penzijko, darovala jste krev... k tomu je taky dobré mít podklady.

Teoreticky je ještě čas do 20. března, pokud bude zaměstnavatel vyúčtování podávat elektronicky. Nebo si můžete podat zjednodušené daňové přiznání sama ještě v průběhu března - když si co nejdřív seženete ty podklady a někoho, kdo vám to udělá.

etana*
hodnocení

1x

No já bych se před tou účetní neklaněla, protože ona měla v rámci podpisu Prohlášení pro další rok a odevzdání s podpisem EDLP zaměstnanci také upozornit zaměstnance na vyúčtování daní, dát mu podepsat žádost o toto vyúčtování a případně od zaměstnance vyžádat nutná potvrzení. Co tak čtu dotaz, zřejmě to prošvihla ta vedoucí spolu se mzdovkou, ale o tolik zas nejde, paní si udělá daňové přiznání, což je jednoduchý papír a odevzdá ho na berňáku. Bez klanění.

Zaměstnavatel udělá na základě žádosti zaměstnance. Není jejich povinost někoho uhánět o podklady.

etana*

Nejde o uhánění, ale o zažitou praxi v rámci vztahů na pracovištích. Nedovedu si představit, že bych byla taková kráva a nepracovala na mzdovce tak, aby byly spokojené nejen zaměstnavatel a úřady, ale i zaměstnanci. Fakt ale je, že v posledních letech jsou pracující čím dál tím méně ochotní, aktivní a kompetentní, prodavačkami počínaje a managery konče. Jeden z důvodů, proč to tu vypadá tak, jak to je.

hodnocení

0x

Vydá předešlý zaměstnavatel. Není vaše povinnost ho dodávat, neudělá se vyúčtování daně. O nic nejde, jen o vaše peníze. Případně si pak můžete udělat daňové přiznání, ale k tomu to potvrzení potřebujete taky.

doplněno 27.02.20 22:51:

Úřad práce vám nic nevydá. Potvrzení vydá váš bývalý zaměstnavatel a vy ho předáte zaměstnavateli novému.

piskotek
hodnocení

A jak jim ho dodá? Ne vedoucí to chce po mě v pondělí práv e...a já to prostě nemám...jsem z toho nešťastná... Já nevěděla co chce přesně a ona že mi ho dají na úřadě práce za rok 2019 kdy sem tam byla .

@pckop, jestli byla tazatelka v evidenci ÚP, vydá jí o tom ÚP potvrzení. Při žádosti o roční zúčtování musí žadatel mít pokrytý "potvrzeními" celý rok.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]