Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaká bible je nejlepší?

Od: fibi® odpovědí: 19 změna:
Zdravím, léta jsem se rozhodoval jestli si koupit Bibli a jakou... Odhadoval bych že by to měla být Bible Kralická,ale teď ještě jestli koupit jednoknihové vydání nebo šestidílný set? Co bude lepší,
má někdo kdo tomu rozumí lepší nápad?
Diky za jakoukoliv odpověď.
doplněno 27.02.20 12:33: Trochu jsem se už o to zajímal a to nejen z pohledu věřících ale i obráceně z pohledu skeptiků či moderní vědy (Däniken...) atd...Čím dál víc mě připadá,že kdo nečetl bibli jako by tu nebyl

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Pokud je to Kralická, psaná tou staročeštinou z 17. století, tak spíš ne. Je to sice přesný překlad, ale dnešnímu člověku se to už špatně čte.

Doporučil bych Ekumenický překlad, ten je tak dobře vyvážený, co se týká přesnosti a srozumitelnosti.

Ještě existuje B21 (překlad pro 21. století), který je psaný už moderní češtinou, ale právě to mi na něm trošičku vadí. Přece jenom u náboženských textů je nejaký archaismus na místě :)

Naopak doporučil bych se vyhnout překladu NSSP (tzv. jehovistický). Sice ho můžeš dostat i zadarmo, ale připadá mi nepřesný, až účelový.

doplněno 27.02.20 12:35:

To, co odkazuje prestik je právě ten ekumenický překlad (ČEP), a i s ohledem na poměrně kompaktní velikost svazku mi to připadá dost dobrý.

prestik*
hodnocení

3x
Tady asi každý bude tvrdit své, já samozřejmě také. *slunce*doplněno 27.02.20 12:46: Ale když tak porovnávám doporučení jethra s mým návrhem, v podstatě se shodujeme. *placni*
hodnocení

Chápu,proto se také ptám... V každém přepisu vznikaly korekce ať už z jakýchkoliv podnětů a důvodů. Já bych rád něco co nejvíce autentické.

jenda2*
hodnocení

3x

Pokud nutně potřebujete číst Bibli, tak jedině Starý zákon. Nový zákon je naprostý blábol s nesčetnými Změnami textu. Uvádí se zhruba přes 2500 změn. Starý zákon je v podstatě kronika lidstva a to je mnohem smysluplnější než smyšlenky Nového zákona.

figurek*
hodnocení

0x

klasická Bible je dost špatně čitelná, protože je celá napsaná v krátkých oznamovacích větách a každá věta je číslovaná. Čitelnější je ta šedomodrá, ekunem/.... Možná by bylo dobré si ji pro začátek pouze půjčit někde v knihovně, protože je taky dost rozvleklá. Některé pasáže musíte přeletět, ale není špatné si ji přečíst. Dozvíte se, z čeho vychází židovská kultura a jak to tehdy ve starověku na světě chodilo. Vraždy, úklady, podrazy, atentáty, války, Starý zákon je úplný krvák.

hodnocení

Ano, Ale pokud se někde Bible cituje tak se tam citují myslím právě i tyto čísla asi ke snadnějšímu ohledání. Takže tyto Čísla by mě až tak nevadila spíš Mně jde o jakousi maximální pravost. A ještě by mě asi možná dopředu zajímalo Kam se podělo 5 svazků informací když si koupím jenom jednu knihu byť přijít a přes tisíc stran. Vždyť těch šest svazků je přeci taky dost obsáhlých

hodnocení

0x

Tak bible vyšla v mnoha a mnoha vydáních, bible kralická, český ekumenický překlad a Bible21 jsou jen tři z nich, momentálně asi nejznámnější, a i ty vyšly v mnoha vydánich a cenách. Existuje ovšem řada dalších. Zmíním Jeruzalémskou bibli, Slovo na cestu – to je moderní překlad, psaná moderní češtinou, Studijní překlad Bible, který není snad ani tak určen k "normálnímu čtení", spíš rozebírá všechny možnosti, jak to které místo přeložit. Odkud jste? V Praze a v Brně můžete navštívit Dům Bible a poradit se, nechat si i ukázat. Jinak nějaké názory a rady máte, já pohovořím spíše obecněji. Někde je tu zmínka o tom, že vkaždá věta je číslovaná. Ano, to je pravda, to není nějaké úplně původní číslování, které by neslo nějakou vnitřní informaci, ale bylo zavedeno mnohem později právě kvůli jednodušší citaci, a to nejen číslování veršé, o němž právěm,uvím, ale dokonce i názvy jednotlivých kapitol jsouy poydějšího původu. Nicméně v součaqsné době je toto dělení prakticky jednotné u většiny biblí.

K rozdílu mezi jednotlivými vydáními jsu i v tom, které knihy bible obsahuje. V průběhu času byl vybrán určitý soubor, kánon, které knihy do bible patří, ale je ještě řada knih nad tento kánon, někdy nazývané apokryfní knihy, nebo též knihy deuterokanonické. Speciálně při tvorbě ekumenického překladu byly přeženy všechny knihy , ale ne každé vydání je "včetně duterokanonických knih". Tyto deuterokanonické knihy ne vždy uznávají spíše protestentské církve, ale ono vše je složitější. nebudu to rozebílat (ani bych to fundovaně nedokázal), ale tímto Vás na tento fakt upozorňuji.

Jinakj se predběžně na některé překlady můžete podívat i online. Třeba na serveru Biblenet najdete ekumenický překlads vynikajícím vyhledávacím aparátem, Bibli kralickou najdete online třeba zde. Ptal jste se i na Bibli kralickou s poznámkami. To je myslím vynikající dílo, ale velmi rozsáhlé a velmi drahé. Nicméně ten poznámkový aparát a rozsáhlé komentáře m usí býty velmi užitečný.

A jen na závěr zmíním ještě jedno vydání y tohoto oktuhu, totiž Parabible. Pozor, to není Bible, tedy ta klasická, je to jakési její parafrázování, ale údajně je to velmi zdařilý počin, který může i k "pravé"bibli leckoho přivést. (BTW parfráze bibleje i podle mne skvěl kniha Černošský pýnbůh a páni Izraelité.

Teď jsem se ještě jednou podíval na otázku a dodal bych komentář, že si nejsem jist, zda Danoiken je zrovna pohled moderní vědy. ALe rozhodně je to neortodoxní pohhled. A pvýklad Bible z pohledu moderní vědy je obecně velmi široký záběr, jen bych snad podtrhl, že Bible není ani učebnice historie, ani učeb inice kosmologie, ani učebnice biologie. Čistě namátkou uvedu, že Jericho, jehož brány údajně padly za zvuků trub, bolu v době Jozuově již několik stalení v troskách.

Danoiken určitě ne.

Ale ani Däniken

liska5
hodnocení

0x

Nevím, která je nejlepší, ale byli jsme před lety v Kralicích nad Oslavou na cyklovýletě. Doporučuji. Je tam Památník bible Kralické a prováděla tam biblí znalá smpatická paní. A kolem bylo zajímavé okolí s kostelem s biblickými výjevy na stěnách a kozí farmou...

*smich* už jsem se bál, že sem nikdo nebude psát naprosto nerelevantní odpovědi *smich*
liska5

No, zas tak od věci to není. A text kratičký. Kdyby si tam totiž tazatel udělal výlet, ona průvodkyně měla přehled, co se biblí týká, a ještě uvidí exempláře.

marfusa*
hodnocení

0x

Doporučím začít číst Bibli až od nového zákona - Evangelium Matouše. Starý zákon až pak. Pro Starý zákon je třeba mít trochu informací a také je tam mnoho drastických míst. Války a zločiny. Možná ještě by nebylo špatné taky přečíst první knihu Mojžíšovu.

hodnocení

0x

Pro začátek si můžete nainstalovat apku Bible a následně si koupit papírovou, takovou, která vám bude čtením vyhovovat...

hop®
hodnocení

0x

Četl jsem nějaké pasáže z klasické Bible, četl jsem i Satanskou bibli, celou. Na zamyšlení a porovnání různých protichůdných názorů to nebyla špatná zkušenost...

jajo
hodnocení

0x
Ja odporucam tuto, ma vysvetlivky. Zistite si niečo aj o tom, ze na zaciatku Stareho zakona je Protoevangelium. databazeknih.cz/...

28.02.20 10:58
hodnocení

0x
Satanska

hodnocení

0x

Nejlepší bible napsal charles Bukowski.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]