Zdravím, mám na vás po dlouhé době otázku. Od pondělí jdu do nového (lepšího) zaměstnání a majitel/ředitel nebo respektive účetní po mě chce před odchodem doplatit odkoupený firemní vůz. Abych to uvedl na pravou míru, vůz stál 55 000 kč, 10 000 kč jsem dal v podstatě jako takovou "akontaci " a každý 20. den v měsíci jim posílám 3000 kč ve formě splatnosti faktury, kde jsou jednotlivě rozepsané datumy splatností (vždy je to 25.). Chybí mi 21 000 kč. Nemám problém to doplatit naráz, jen mi jde o to, jestli na to mají právo to udělat, že to chtějí doplatit ihned. Nejedná se o půjčku ani úvěr, ani leasing - jak jsem psal, je to faktura. Díky
Pokud splácíš přímo firmě, je to otázka kupní smlouvy. Takže si ji pořádně prostuduj, určitě tam něco najdeš. Obecně bych řekl, že za určitých podmínek na to firma právo má.
doplněno 27.02.20 11:30:
Nevím, jestli ti stojí zato se "stavět na zadní", když nemáš problém to doplatit. Stálo by tě to peníze navíc.
Jen ti řeknu, že za podobných podmínek mám koupené auto, které už jsem prodal dále, ale jelikož v pohodě platím splátky (a platit budu až do zaplacení), ani jedna strana to neřeší.
doplněno 27.02.20 11:34:
Z hlediska práva platí to, co je napsáno v Kupní smlouvě. Pokud to ovšem není v rozporu se zákonem.
schimpy
V kupní smlouvě (řádek V.) je uvedeno, že vlastnictví vozu přechází na kupujícího v okamžiku, kdy je uhrazena celá částka za vůz. Samozřejmě je vůz ale můj v podstatě skoro od prvního dne, co jsem ho koupil (ve stejném týdnu jsem ho ještě na sebe registroval). Jak říkám, nebudu dělat problémy a klidně to doplatím, jen mne to zajímalo, protože se mi nezdá, že by jen tak někdo mohl změnit "splatnost ". Ale jen tipuju, z hlediska práva nevím, co se smí a co se nesmí
schimpy
Zítra to ještě dojednám a zeptám se, vyjde mě to nastejno, jestli teď doplatit 21 000 kč nebo v dalších 7 měsících vždy po 3 000 kč. Mám to bez jakéhokoliv navýšení nebo úroků. Zítra dám vědět
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.