Nejste přihlášen/a.
Trvalé bydliště si nahlásíte tam, kde budete bydlet, tedy v tom nájmu. Vlastník nemovitosti Vám nemůže zakázat si trvalý pobyt zřídit a to ani kdyby to bylo ve smlouvě - takové ujednání je neplatné.
Pro přihlášení trvalého pobytu budete potřebovat jen tu nájemní smlouvu.
Úřady Vám na městském úřadě trvalý pobyt nezřídí, je to velmi omezováno a patrá se po to, zda skutečně nemáte jinou možnost. Nicméně to, že to nechce vlastník nemovitosti, není důvod.
Pokud přesto nechcete jít proti majiteli i když nemá jinou možnost, hledejte si jiný nájem.
"Stačí dojít na evideci obyvatel..."
Nemusí nikam chodit, Městský úřad posílá doporučeně (a dokonce do vlastních rukou) "Oznámení o změně počtu osob přihlášených k trvalému pobytu" se jménem a datem narození nového nájemce. Dělají to povinně podle zákona č. 133/2000 Sb.
Teda je možné, že je to při pronájmu jednotlivého bytu majitelem bytu jinak, mám zkušenost s pronájmem bytů v činžovním domě.
mytrix® dal správnou odpověď, Ferax dal správný odkaz.
Když majitelka nesouhlasí, je to těžké, ale nemá právo tomu zabránit. Jen tím, že Vám nepodepíše další smlouvu.
Je třeba s majitelkou jednat a přesvědčit jí, že trvalým pobytem se řeší jen evidenční záznam. Nelze si dát sám na úřad adresu trvalého pobytu.
Hmmm přesvědčit to zní zajímavě. Jak bych tě měl přesvědčovat? Násilím? Láskou? Pokud jsi četl i můj příspěvek tak jsi četl i to jak jsem popisoval problém se zařízením internetu na adrese kde máme nájemní smlouvu. Nedovedu si představit jak bych měl majitele přesvědčovat aby mu to nevadilo. A ono nátlakem taky není dobré, protože pak taky můžu být odejit
Se vším neporadím jen osobní zkušenosti. Taky bydlím v podnájmu, pronájmu, nájmu říkejme tomu jak kdo chce prostě majitel bytu ho pronajímá a taky odmítá abychom zde měli trvalý pobyt. Ono nám stačilo to haló co bylo když jsme si na svoje jméno zařídili internet. Nakonec chtěl aby bylo na jeho jméno a ne na nás.
Já osobně mám trvalý pobyt na úřadě (ušetřím aspoň za popelnice), ale tam se nemůžeš sama co jsem četl nahlásit. Já se tam dostal tak, že v místě kde jsem kdysi bydlel a měl trvalý pobyt tak po letech majitel toho domu mě sám zrušil trvalý pobyt a já na to přišel náhodou a ejhle jsem a úřadě.
Partnerka to má zase jinak a hůř. Bydlela v jiném nájmu kde měla trvalý pobyt. Smlouva skončila odešla od tam, ale trvalý pobyt má po snad 8 letech pořád tam.
Pošta nikdy nic neřešila ani co mi přišli poštou doporučené dopisy vždy jsem přišel na přepážku s občankou a lístkem ze schránky a vše dají.
Přechodná už není ne?
Podnájem a pronájem není to stejné. U pronájmu pronajímá vlastník a u podnájmu jiná třetí osoba. Ve druhém případě (podnájmu) nelze trvalý pobyt zřídit bez souhlasu vlastníka.
Druhá věc, vlastník nemovitosti nemůže jen tak bezdůvodně trvalý pobyt zrušit. V zákoně jsou přesně jmenovaný příklady, kdy to lze provést. Nejčastěji zánik nájmu, nicméně k tomu by musel mít nějaký doklad, např. ukončení nájemní smlouvy.
Jasně, že to není stejné.
K druhé věci nevím na základě čeho může vlastník nemovitosti trvalý pobyt zrušit, protože nejsem žádným majitelem nemovitosti ergo je mi to u ... Ale u mě i u partnerky došlo k ukončení smlouvy už před hodně lety a já mám trvalý pobyt na úřadě a partnerka hádej kde pokud to zvládneš dočíst.
Dnes existuje pouze travlý pobyt a ten musíte mít všude (OP, ŘP, TP...). Doručovací adresu např. při nákupu v e-shopu si můžete vyplnit jakoukoliv, ale úřední věci vám budou chodit vždy na adresu trvalého bydliště.
Už nepotřebujete souhlas majitele k zapsání k trvalému pobytu, ale trvalý pobyt vás k ničemu neopravňuje. Klidně si můžete napsat trvalý pobyt ke mě domů a nemusíte mi nic říkat , prostě jen na úřadě vyplníte adresu.
K vám domů si rozhodně nikdo jěn tak trvalý pobyt nezapíše, potřeba je k tomu nájemní smlouva.
Právě, že dnes už nepotřebujete nic, co si řeknete, to vám tam napíšou. Ale to, že máte někde trvalé bydliště vás tam neopravňuje bydlet, jak tomu bývalo dřív.
Mak
Ne, nesouhlasím, páč některým nájemníkům, kteří mají podnájemní smlouvy, musím dát souhlas, a těm co mají nájemní smlouvu, stačí předložit nájemní smlouvu.
To by byl chaos, kdybych si mohl dávat nájem bez právního důvodu k někomu.
Synovi do svého domu, jsem musel dojít na úřad a osobně sdělit, že souhlasím, aby měl trvalý pobyt v mém domě. (před tím měl trvalák jinde)
S poslední větou s Vámi naprosto souhlasím.
mak: nemáte pravdu, přečtěte si co je potřeba doložit
Jaké jsou podmínky.. V případě změny místa trvalého pobytu občan hlásí místo trvalého pobytu na ohlašovně v místě nového trvalého pobytu; předkládá vyplněný "Přihlašovací lístek k trvalému pobytu", doklad totožnosti a doklad opravňující přihlášení.
max - Nejen, že k přihlášení trvalého pobytu potřebujete nájemní smlouvu, ale dokonce se s Vámi úřad nebude bavit i když přinesete smlouvu, která má platnost až od následujícího dne. Například když dneska (28. 2.) nájemce podepíše smlouvu na nájem od 1. 3. a zítra se půjde přihlásit, má smůlu. Musí přijít až v pondělí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.