Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na dovolenou při neschopence

Od: adelaida* odpovědí: 7 změna:
Dobrý den.V Roce 2019 mi vznikl nárok na dovolenou 21 dní.V květnu si tři dny vybrala a nastoupila na neschopenku,která trvá dosud.Podala jsem výpověď a 1.5 2020 nastupuji do jiné práce.Mohl by mi někdo spočítat na kolik dní dovolené mám nárok?Šéf se kroutí,že nic neproplatí.Může mi ji sebrat?Děkuji...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Poměrná část za období do neschopenky máte nárok - cca 4 dvanáctiny celoročního nároku. Jinak tuším za prvních cca 100 dní na neschopence (to bude přesně vědět mzdovka)se dovolená nekrátí. Zbytek se samozřejmě krátí. Otázka ale je, jak to s nekrácením v počátku marodky je, když rovnou končíte. Já marodil půl roku a většina dovolené za to období mi byla nekrácena.

To tušíte špatně. Za prvních 100 pracovních dní, které kvůli nemoci neodpracujete, se dovolená krátí o 1/12, a pak za každých dalších neodpracovaných 21 pracovních dní o další 1/12.

Ale já píšu, že přesně to řekne mzdovka.
au1

pokud se nic nezmenilo od lonska, pak se za prvnich 100 pracovnich dni dovolena opravdu nekrati, v klasickem zamestnaneckem pomeru.

Zákoník práce

§ 223

(1) Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu.

hodnocení

2x

za letošní rok nárok na dovolenou nemáte, protože jste nepracovala. za loňský rok záleží na tom, od kdy jste v zaměstnání, od kdy přesně trvala nemoc, jestli tam byly i jiné dny, kdy jste z nějakého (a jakého) důvodu neodpracovala svoji směnu... těch 21 dní za loňský rok je už přepočítaný ke konci loňského roku, nebo to je nárok, který vznikl ještě před nemocí a není v něm ještě započítáno pokrácení na konci roku? a taky záleží na tom, kolik je ve firmě celkový nárok na dovolenou.

adelaida*
hodnocení

V lednu mi vznikl narok na 21 dní,které máme ve smlouvě a začátkem května jsem tri dny vybrala a 10.5 nastoupila na neschopenku...Jinak od ledna do toho 10.5 jsem odpracovala všechny směny,plus soboty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]