Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pacht - s kým podepsat smlouvu?

Od: elody odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, léta jsme měli u zemědělského družstva polnosti, které jsme si teď vzali zpět, abychom mohli sami hospodařit. Ale pozemky, které nám družstvo dalo nejsou naše, ale patří někomu jenému - běžná praxe, protože naše pozemky jsou na různých místech, kam bychom se nedostali, takhle máme jeden velký souvislý kus pozemku. Teď potřebujeme podepsat pachtovní smlouvy, ale nejsem si jistá zda tyto smlouvy mám podepsat s těmi, kteří nám své pozemky přenechali (rodinní příslušníci) a nebo s družstvem, které nám pozemky uvolnilo, protože to nejsou ty konkrétní pozemky, které naší rodinně patří? Nevíte prosím někdo jak to je? Předem děkuji, Hanka.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Hanko, nějak Vás nechápu.

Z výpisu katastru zjistíte, které pozemky jsou Vaše, pak dále kdo na nich hospodaří. S tím sepíšete smlouvu, když na nich bude hospodařit. Pokud chcete podnikat na cizích pozemcích, sepíšete smlouvu s tím, kdo ty pozemky vlastní. Pokud chcete podnikat na svých pozemcích, s nikým nic nesepisujete.

Nebo jsem Vás nepochopil?

elody
hodnocení

Dobrý den, jde o to, že ty pozemky, které nám přidělilo družstvo patří někomu cizímu, z katastru bych zajisté zjistila komu. Ale jde mi spíš o to, zda podepisuji smlouvy se rodinnými příslušníky, kteří mi své pozemky (dané m2) dali k dispozici nebo s družstvem, které mi vydalo konktrétní kus pozemku k obdělávání. Možná na to jdu zbytečně složitě. Ale chceme žádat o dotace a ráda bych měla vše v pořádku. Děkuji.

Stále Vás nechápu.

Dobrý den, jde o to, že ty pozemky, které nám přidělilo družstvo: družstvo nemůže Vám přidělit pozemky a ještě které nejsou jeho.

Ale jde mi spíš o to, zda podepisuji smlouvy se rodinnými příslušníky, kteří mi své pozemky (dané m2) dali k dispozici nebo s družstvem, které mi vydalo konktrétní kus pozemku k obdělávání. Jak jsem již psal, smlouvu sepíše ten co vlastní s tím, kdo hospodaří, či užívá jeho pozemek.

Ale chceme žádat o dotace a ráda bych měla vše v pořádku. O dotace žádá vlastník, nebo ten kdo obhospodařuje.

lolek1945

milancukrar: co pořád nechápete? Dotaz vám zjednoduším, nájemník nabídne byt k podnájmu a podnájemce se ptá, jestli má podnájemní smlouvu podepsat s nájemcem nebo vlastníkem bytu. Chápete?

hodnocení

2x

Milane, tohle je běžná praxe, je to jen na tom na co člověk přistoupí, žádný pacht se sepisovat nebude, uzavře se dohoda o vydání náhradních pozemků, je to především podklad pro získání dotací. Příklad k domu mám tři pozemky o celkové výměře 1,37ha, všechny jsou ve velkých blocích co obdělává družstvo, tudíž jsme dospěli kdohodě že mi vydali náhradní pole o výměře 1,37ha, na kraji jednoho jimi obdělávaného pole, na to se sepsala dohoda, pozemky patří z části družstu, z části lidem, kteří družstvu pronajali, ano je zde riziko, a již se mi to stalo, přijde obec koupí pro výstavbu rodinných domů, nezmužu s tím nic a opětmi musí vydat náhradní pozemek. Samozřejmě pořád může být člověk zmetek, zajde na SZIF nechá si zakreslit vlastní pozemky na dotace, jim to vyhodí rozpor, tudíž jim stopnou dotace a je na nich jestli doloží nějakou dohodu proč jsou na vašich pozemcích...a to byste viděl jak se pak najednou dá jednat s podniky, kde to předtím byl neřešitelný probém.

Shrnuto, pacht nebude žádný s nikým, je zapotřebí jen souhlas s vydáním náhradního pole, samozřejmě to musí být takovýnakterý má ten co to směnuje nárok.

co se týče dotací, pokud není zakresleno v LPIS, musí se doložit právní důvod užívaní, pokud už je zakresleno v LPIS jen se vytvoří půdní blok na základě dohody obou stran, ale podepisuje se čestné prohlášení že máte nárok pozemky užívat. Nechte si sepsat tedy dohou o směně pozemků ať to máte v pořádku. Máme tak spousu polí co mám ke statku prohozených s okolními zemědělci, protože proč mít vedle sebe třeba 6nudlí a navzájem si dělat problémy s obděláváním když se můžeme domluvit a rozdělit si to na dva obdélníky...ano nejlepší je být na svém, protože stát se může cokoliv, ale jsou případy kdy je vhodnější se domluvit...je totiž rozdíl vlastnictví na katastru a obdělávaný DPB - díl půdního bloku v registru LPIS (souvisí to, ale...)

elody
hodnocení

Moc děkuji za reakci. To je přesně ten případ!

elody
hodnocení

Nějakým způsobem to jde. Je to na základě jejich pachtovní smlouvy s vlastníky. Takhle se to běžně dělá. Je to dost složité, pokud se jedná o půdu, která je sama o sobě nedostupná.

bulik*
hodnocení

0x

Hanko, dotace dostává uživatel půdy zapsaný v LPIS na základě podané Jednotné žádosti na místně příslušném(okresním) úřadu SZIF(Státní zemědělský intervenční fond). Pro dotace tedy není podstatné, kdo je vlastník, ale kdo je uživatel půdy. Bylo by dobré mít od JZD napsané, jakou část kterého DPD(dílu půdního bloku) Vám přidělili(předali). Je to určeno názvem Katastrálního území a číslem DPD. Takže s tímto zajděte na Vám příslušný úřad SZIF a řekněte jim, že chcete být zapsána a zakreslena jako nový uživatel části DPD od JZD do LPIS( eagri.cz/... Oni tak učiní ihned nebo vám vytisknout formulář s údaji o dosavadním(JZD) a novým uživatelem(Vámi) a d.ají vám to k Vašemu podpisu a podpisu jednatele JZD(tomu to musíte zanést a vyžádat si jeho podpis. Pak to podepsané oběma stranami zanesete zpět k referentovi na SZIF co Vám to vydal a on provede změnu v LPIS a vydá Vám doklad čeho jste uživatelem. A rovnou se tam domluvíte, kdy máte přijít vyřídit Jednotnou žádost o dotace(březen).

No a s vlastníky sepíšete pachtovní smlouvu na pozemky dle KN

elody
hodnocení

Moc děkuji za vysvětlení. JZD už do LPIS přepis zajistilo. Jen právě řešíme nějaký ten pach. Protože do konce pachtovního roku byly všechny pozemky přenechány na základě pachtovní smlouvy JZD. Smlouva skončila a pole jsme si "vzali zpět". Ale dostali jsme tedy nějaký souvislý blok - který není dle KN náš. Ale měli bychom s těmi kdo nám své metry přenechali podepsat nějakou smlouvu o užívání nebo pacht? Hlavně proto, že jim za to platíme nějaký roční poplatek. Ale vlastně nevím jaké pozemky tam napsat, odpovídají jen metry, ale nikoli čísla pozemků dle KN.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]