Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemocenská kontrola v noci?

Od: dankore odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,
nemáte ověřeno, že nemocenská kontrola v noci nechodí? V rámci nočního klidu 22.00 - 6.00 bych předpokládal, že by si nedovolili kontrolovat. Co myslíte?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

Opravdu nemocný člověk to neřeší, důležité je také mít funkční zvonek. Žádné výmluvy zde neplatí.

Povinnost mít funkční zvonek v zákoně č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, nenajdete. Ale povinnost umožnit kontrolu ano. Můžete si, jak s oblibou říkám, uvázat provázek na palec od nohy a druhý konec umístit na branku. Ale když Vás nebude možno zkontrolovat, nepomůže žádná výmluva.

To, že jste "tvrdě" spal, by musel doložit Váš ošetřující lékař výpisem z medikace. Bez konkrétních léků nikdo tak tvrdě nespí.

Nepíšu to Vám osobně, pouze jako vzdělávací text pro všechny, koho to zajímá.

To co uvádíte může být pravda, ale od lidí z práce, kterým se to stalo vím, že pokud se kontrola nedozvoní, tak se s vámi nikdo nebaví a berou to jako nepřítomnost na nahlášeném místě. Se všemi důsledky.

m123*

Já se bojím v noci otvírat, takže u mě by pohořeli. Předloni jsem byla na neschopence 3 měsíce a kontrola ani jedna. Ani v noci ani ve dne.

111®
hodnocení

5x

nepleťte si klid v domě /noční klid/ s návštěvou, to by jste se nesměla vrátit ani z dovolené v noci ...myslím, že když dostanou avizo, že klidně dojdou...

hodnocení

5x

Z. č. 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění

§ 76

(1) Kontrolu dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce provádí příslušný orgán nemocenského pojištění pověřenými zaměstnanci z vlastního podnětu nebo z podnětu ošetřujícího lékaře pojištěnce anebo zaměstnavatele. Podá-li podnět k provedení této kontroly ošetřující lékař nebo zaměstnavatel, je tento orgán povinen provést kontrolu do 7 dnů od obdržení žádosti a o výsledku kontroly neprodleně žadatele písemně informovat.

Doba provádění kontroly není v zákoně nijak vymezena. Sice by měl brán ohled na noční klid, ale striktně určeno jeho dodržování není.

hodnocení

4x
Můžou v kteroukoliv denní či noční hodinu. Ovšem mimo.svoji před.dobu pak jen na udání nebo podezření ,že nedodržuje léčebný režim.

Oprava chyby-má být "mimo svoji PRAC.dobu".T9 na MT to upravile dle sebe a žel nepřekontroloval jsem púřed odesláním!*hi*

fakus*
hodnocení

4x

Nesmysl, že může dojít kdy chce. Někdo chodí spát tzv. se slepicemi. To ho bude budit? Já třeba chodím spát kolem 22.hodiny. Kdyby mě ve 23 hod. obudil, tak mu akorát tak rozbiju hubu.I nemocný má právo na nějaké soukromí. Ty žvásty že může dojít od 0:00 do 24:00 je hovadina.

hodnocení

3x

:) proč by si nedovolili? Nemocný jste i v noci, ne? a nemocenská se platí denním průměrem, takže od 00:00 do 24:00, To byste zjistil, kdybyste pracoval na směny a např. ve středu dopoledne by Vás doktor od čtvrtka uschopnil a Vy byste měl naplánovanou noční směnu od 22:00 ve středu do 06:00 čtvrtka. Kdybyste šel ve středu večer už do práce, za ty dvě noční středeční hodiny byste měl krácenou nemocenskou (nemůžete mít současně dávku a mzdu).

hodnocení

3x
Muzou kdykoliv, ale vecer nechodi. To kontrolor vecer chrape a nebude se s vama hadat, ze jste tvrde spal...

hodnocení

2x

Naopak, máme ověřeno, že nemocenská kontrola v noci chodí. Není to sice moc pravděpodobné, ale přijít může úplně kdykoliv.

jenda2*
hodnocení

2x

Měla by ale probíhat mimo vycházky povolené ošetřujícím lékařem a s ohledem na dodržování nočního klidu.

Tak mimo vycházky - to je snad jasné, proto oš. lékař hlásí dobu vycházek na místně příslušné OSSZ. A s tím nočním klidem - lze snad očekávat, že bude noční klid dodržovat, ale napsáno to fakt nikde není.

jenda2*

Problematika nočního klidu je ukotvena v Zákoně o ochraně veřejného zdraví, kde je stanovena doba pro noční klid v čase od 22.00 hod do 6.00 hod. V každém případě je dobré počítat s tím, že kontrola může dorazit prakticky kdykoliv během doby, kdy je "na neschopence". Kontrola přitom může proběhnout i v prvních třech dnech dočasné pracovní neschopnosti, za které nenáleží žádná výplata (tzv. doba karenční). Kontrola také může být provedena opakovaně, i několikrát během jedné pracovní neschopnosti.

Co se týká kontroly přii vycházkách, tak se mi stalo, že přišla kontrolorka v 13:55 hod. , když jsem měl vycházku do 14:00 hod.

nov

Karenční doba je od července 2019 zrušená.

hodnocení

1x

Ke známé starší paní přišla kontrola ve 20 hodin. Paní otevřela a už se za ní ženská hrnula dál. A v pokoji uviděla, že paní žehlila. Měla tam roztažené prkno, horkou žehličku, na prkně šaty. Marně vysvětlovala, že druhý den je pozvaná na kontrolu k lékaři a chtěla si jen kvůli tomu přežehlit jedny šaty. Kontrola byla neoblomná. Prý má paní 2 dospělé dcery, mohly jí to vyžehlit ony. Ona že má ležet. Nepomohlo ani vysvětlení, že jsou obě na školách 100 km od domova. Prostě občas nastane srážka s blbcem a stojí to pak za to.

Jiná paní vzpomínala, jak pracovala právě jako ta kontrolorka. Vymýšleli si různé lži štvali na ni psy, polili ji občas vším možným, dokonce i nočníkem. Přitom dělala jsem svoji práci. Časem toho musela nechat, psychicky to nevydržela.Někdo to dělat musí. Postatné je ale, aby to dělal člověk a ne blbec. Jaga.

Měly by být férové obě strany - nemocný i kontrolor. A pak by nebyly problémy.

doplněno 28.02.20 12:24:

Jinak, pokud jste nemocný přes den, jste přece nemocný i v noci. Tak není čeho se bát.

Nevím jaké tělesné konstituce je ta paní o níž jste to psala. ale osobně toto mi udělat (no přes mne by měla asi problém projít-mám cca130kg) tak podám na ní stížnost k nadřízenému-toto si vůbec nesmí dovolit!

stepanek
hodnocení

0x

Není to náhodou tak, že může přijít jen během pracovní doby?

27.02.20 16:40

Ne.

Tak to skutečně ne. Mám zkušenost, že přišel v sobotu dopoledne a ještě jednou tentýž den večer kolem 20:00.

hodnocení

0x
Zvonky se můžou pokazit, případně kretén neumí zmáčknout zvonek stejně jako pracovník pošty. Myslel jsem si, že od toho jsou telefony. Nedoboucham se, zavolám... Nebo je OSSZ stát ve státě?
Zkušenosti nemám, nikdy jsem kontrolu neměl.
doplněno 28.02.20 17:31: Neschopenka obsahuje základní informace: jméno příjmení adresa aktuálního pobytu doba povolených vycházek a telefon.
Kolikrát už si tu lidi stěžovali, že pošta nezvoní, jen hodí lísteček do schránky. Jestli takto reagují i kontroloři OSSZ, chce to už kamerový záznam jako u PČR. Kdy kde kdo co dělal, řekl. Jinak je možné reagovat třeba: já mu otevřel a on si řekl o úplatek 5000 nebo prý mne nahlásí... To není rada, to je myšlenka o špatně nastaveném systému.

Blázníš kolego? přece se nemůžou takto namáhat,aby nemocného ještě volali telefonem!Notabene na neschopence snad ani kolonka na tč není.

@jmlc na to, že nemáte osobní zkušenost, jste dost nabroušený. A už dopředu předjímáte, že OSSZ je stát ve státě. Docela mě zarazila míra agresivity ve Vašem příspěvku.

Pokud je v mém příspěvku agrese, vychází z informací kolegů tady na webu... Tedy že nemají povinnost se dozvonit, ale nemocný povinnost otevřít kdykoliv má. Např. Teď mam 38,5 horečky a ležím s bloklým krkem. Pokud někdo zazvoní, vyběhnutí mi bude trvat 3 a více minut. Pokud tedy sejdu schody.
Vyjádření kolegů s jejich zkušenostmi mne děsí.

Pro JMLC: Je Vám asi špatně, ale nemáte nepohyblivé nohy, nýbrž krk. Tak se k těm dvěřím jistě dostanete. Pokud je to opravdu tak daleko, že Vám to zabere 3 minuty a víc, jak píšete, dojděte k oknu do ulice, odsuňte záclonu a dejte kontrole na vědomí, že o ní víte a že jdete. Pokud Vás nevidí, bydlíte třeba vysoko, musíte otevřít okno a zavolat. Takhle na Vás počká. Jinak by mohla odejít a to by pro Vás nebylo dobré.

Prostě chce se to vždycky jenom domluvit. A nebývá to těžké. Jaga.

O co jednodušší by bylo zavolat telefonem jako PPL. Jsem před domem, můžete mi otevřít? A vyřešeno včetně bojacnych lidí, co nechtějí otvírat cizím lidem.
Okno do ulice nemám. Co tak lidi v paneláku 7 pater.. mají volat dolů?
Hledám tu problém, že? Ale přece proto se telefon do neschopenky uvádí... Proč by se jinak uváděl?

hodnocení

0x

Já to věděla, že tady zase bude spousta expertů, kteří si to představují tak, že když je člověk na nemocenské, tak nejlépe ani aby nevylezl z baráku a celý den jenom ležel v posteli.

Přece když někdo manuálně pracuje ve výrobě nebo klidně i v kanceláři u počítače a zlomí si ruku, tak je jasné, že s tou zlomenou rukou nepůjde do práce, neboť by velmi pravděpodobně svěřenou práci nemohl v takovém stavu vykonávat, a zůstane na nemocenské. Zaměstnavatel nemá povinnost v takovém případě převést zaměstnance na jinou práci, kde by toto zdravotní omezení nevadilo. Proč by pak takový člověk měl jenom dřepět doma ve dne, v noci ve smyslu "když jsi nemocný přes den, jsi nemocný i v noci a může ti být úlně jedno, kdy kontrola přijde, protože jediné, co můžeš dělat a na co máš právo, je ležet v posteli."

Když těhotné ženě lékař napíše rizikové těhotenství, tak to přece taky neznamená, že bude celý den jenom doma. Celý ten systém nevylézání z baráku při nemocenské mi přijde úplně na hlavu postavený. Mělo by se spíš kontrolovat to, zda je ta pracovní neschopnost důvodná nebo ne.

Danko, pletete dojmy a pojmy. Stavíte to tak, že nemocný podle tohoto systému ve dne v noci dřepí doma (chudák). Nemocný není vězeň. Pokud lékař uzná, napíše mu vycházky. Ale aby se po zbytek dne třeba válel někde v hospodě, zatímco mu na účet tiše jdou peníze ze solidárního systému (tedy možná i Vaše), nebo aby někde na fušce stavěl barák, to snad ne. A kontrola je preventivní záležitost. Kdyby všichni věděli, že kontroly nechodí, kolik lidí by léčebný režim dodržovalo?

A o rizikovém těhotenství vím svoje, od 8. týdne jsem ležela a měla povoleno na záchod a zpátky. Měla jsem být v nemocnici, ale podepsala jsem revers, protože jsem měla doma čerstvého prvňáčka. Ani mě nenapadlo někde courat, s kámoškama na kafíčko a podobně, od půlky 4. měsíce jsem měla kontrakce a jenom se modlila, ať to dítě donosím. Dnes napíše doktor "pro jistotu" neschopenku prakticky každé těhotné ženě. Normální těhotenství ale není nemoc. Není divu, že se jim nechce být doma, ale státní peníze nikomu nepáchnou.

hodnocení

0x

@danka86 - když někdo manuálně pracuje a zlomí si ruku... Když těhotné ženě lékař napíše rizikové těhotenství

Tak mají vycházky v rozsahu odpovídajícím zdravotnímu stavu, tedy nemusí "jenom dřepět doma ve dne, v noci".

Mělo by se spíš kontrolovat to, zda je ta pracovní neschopnost důvodná nebo ne.

To nemyslíte vážně, že ne? Aby zaměstnavatel nebo "teta ze sociálky" posuzovali, zda vaše diagnóza ne/vyžaduje pracovní neschopnost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]