Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koronavirus, mám se připravit?

Od: lk odpovědí: 188 změna:

Dobrý večer,

jelikož se to dostalo i do Itálie což máme prakticky z rohem tak si přestávám z toho dělat srandu a začínám se zamýšlet jestli bych třeba neměl být připravený. Tím myslím nakoupit zásoby konzerv a vody atd...

Možná trochu přeháním ale začínám mít trochu obavy. Sám pochybuju že by jsem to chytil ale nikdo neví. Byl jsem ve styku se všelijakým humusem a nikdy jsem nic nechytil ani při menších epidemiích chřipky v našem kraji a to jsem byl mezi lidmi pořád, nemocný celý moje okolí jen já ne a to jsem se o některé ještě staral.

Koronavirus, mám se připravit?

188 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Tak že to není žádná sranda je jasné a bylo by naivní si myslet, že se to u nás taky neobjeví. Ovšem podléhat panice je zbytečné, až nebezpečné. Taková panika dokáže leckdy nadělat mnohem víc škody, než podstata věci. Situaci bych nepodceňoval ale učinil bych jen přiměřená opatření (například nechodit zbytečně do davu, zvýšit hygienu, sledovat zdravotní stav svůj i ostatních bližních...) Vykoupit supermarket a neotvírat ani pošťákovi mi přiměřené nepřijde.

houbes*
Magdon souhlasím..

asd1
hodnocení

6x

Šíří se snadno a rychle, takže je to víceméně tutovka že tu bude brzy. Ale moc bych to nedramatizoval, tipuju něco jako chřipka a kvůli ní taky nebudu zalejzat na 10 let pod zem...

Tak jistě..Ale mít doma ve sklepě jednu.. dvě rakve se vždy může hodit..pro jistotu.
asd1

PS pod zem myšleno do atomovýho krytu, ne do hrobu ;) Rakve ano, hodí se třeba na zatopení v kamnech *smich*

Ale i tak úplně hitparáda typu rýmička to asi nebude, hlavně to asi dost pročistí LDNky a pečovateláky... 2% úmrtnost vůbec neni málo..

asd1: No...ale zase se státu může ulevit na mandatorních výdajích. Vše má své pro a proti..Jsem cynik...stydím se..

vilik*
Pane Cakle, nemusíte se stydět tak moc a sám, napadalo mě to také. Navíc s hnusnou odsouzeníhodnou myšlenkou na pana premiéra, že na jednu stranu se tím může částečně vyřešit stoupající schodek rozpočtu, na druhou mu mohou ubývat preference.
dejv111neprihl

Pánové, pánové... také budete jednou staří a to píši jako třicátník+... Tohle bych si napsat nedovolil... *tyty*

Já už jsem o dost starší, takže si to v podstatě dovolít mohu:)
joudic*
jsem take cynik a vubec se za to nestydim, cim vic lidi to uklidi, tim lepe, ikdyby to nakonec vzalo i me.. kdyz se kaci les, holt litaji trisky. Priroda je neoblomna a bere si slabe jedince ssebou. Kdyby za miliony let nebylo slabych jedincu neni tady ani clovek a spousty druhu, pro nez jine druhy polozily zivot a existenci, aby jiny mohl zit.

Jsem také cynik a baví mě to. Prý právě začala důchodová reforma. Ale když jsme to rozebírali v práci, přišli jsme na to, že někde udělali soudruzi chybu - odskáčou to ti výdělečně činní, zatímco důchodci budou zabarikádovaní doma moukama a budou čekat na důchod.

Pro moralisty - šedesátku jsem už oslavila, takže jsem větší cynik než vypadám.

hodnocení

6x

Občas si někde přečtu chlácholení, že koronavirus je nebezpečný hlavně pro seniory. Jsem seniorka. A možná to bude pro někoho překvapivé, stále jsem ráda na světě. Šíření nákazy se proto docela bojím. A zrovna nyní si uvědomuji, že za nějakých deset dní právě do našeho města přijede jistě stovka Italů. Rodinných příslušníků a fanoušků biatlonistů. Ne, nebuou to Italové z jihu, ale ze severu, z hor. Nehodlám úplně panikařit, ale jakousi přípravu dělám už pár týdnů. Alespoň ob den jím syrovou cibuli. Mám ji velmi ráda v pomazánkách, v bramborovém salátu i jen tak na chlebu s máslem. A zrovna cibuli věřím, že ozdravuje a posiluje tělo. A malá zásoba trvanlivých potravin také neuškodí. Nezarovnám si spíž, ale malou rezervu si dělám. Ne kvůli hladu, ale pokud se nákaza přiblíží, nebude rozumné trávit mezi lidmi v obchodech mnoho času. Kdo se mi chce smát, klidně může :).

Zdraví je důležitější než to, jestli by se případně někdo smál. Pokud by se koronavirus rozšířil v ČR, tak bych asi ani do obchodu nešel. Asi bych si potraviny objednal např. na www.rohlik.cz nebo www.kosik.cz

"Asi bych si potraviny objednal např. na www.rohlik.cz nebo www.kosik.cz"

... a doufal bych, že se distributor nenakazil od některého ze stovek zákazníků, které navštívil v posledních 14 dnech přede mnou ;).

Loppez - tyto firmy nerozvážejí všude. Jinak už bych je asi využívala z úplně jiných důvodů než z obavy z nákazy.

rv*

Rozumný přístup udělat si přiměřenou zásobu potravin a třeba i léků včas, kdy ještě fungují distributorské řetězce a není problém prázdné regály doplňovat. Až to propukne, nebude třeba kdo by přivezl zásoby, prodával.

Ti, kdo spoléhají na dodávku přes nějaký rohlik.cz se mohou divit.

houbes*
hodnocení

5x
V dnešní době osvobozen ten, kdo nesleduje média a není ovlivněn polopravdami. Prostě je to nemoc na ,kterou jsme teď krátký a pokud budou mít protilátku, tak se to dozvíme a vakcína přijde sama. Jak jsem psal, panika je teď to nejhorší co nás může potkat. Tento vir je zákeřný a našel si mezičlánek díry v naší imunitě. Je to nová smrtelná nemoc, která má nějaký politický úkol.
dejv111neprihl

Jsou tu jisté zprávy, že zrovna tento virus by mohl nastartovat či spíš dokončit ekonomickou a finanční krizi. Tak např. spoustu automobilek, hojně vyrábějící součástky v Číně, má zásoby do poloviny března a pak neví, co bude... Prostě se zkomírající západní ekominika a kolabující finanční systém pěkně hodí na corona virus a je to... :) Všimnete si také rychle posilujícího zlata.

A pak někdo "moudrý", tedy lépe řečeno připravený, přijde s řešením a dav se zase pěkně potáhne na špagátku za spasitelem, jako tomu bylo od věky věků... Takový nekonečný příběh mocných za oponou. A kára jede dál. Jinak není také od věci zjistit si něco o zlaté miliardě a kdo ví, možná to má taky souvislost s tímto virem. Jo a nejlépe se ovládají lidé, co se bojí, viz text výše. Vyrobí se problém - nepřítel (např. corona virus), vytvoří se strach mezi lidmi, najde se řešení a lidé následují toho, kdo má řešení...

A víte, co je úplně nejlepší? Vypnout televizi, protože to, co teď lidé předvádějí ( např. vyprodané roušky) to je mazec davového šílenství.

hodnocení

5x

No já mám kamarádku, která má v Miláně dceru. Nechci ji v tuto chvíli obtěžovat, ale jdu k ní na návštěvu tento týden. Tak se jí zeptám. Ta to bude vědět z první ruky a určitě mi nebude kecat. Sama tam jezdí za svou dcerou a vnoučata každé 3 měsíce, tak jsem opravdu zvědavá co mi řekne ona a pochybuji, že by ona, nebo její dcera riskovala. A pak Vám napíši co jsem se dozvěděla.

etana*
hodnocení

5x

Čeho se to tak bojíte? Že dostanete chřipku? Není to nějaká výrazně agresivní smrtelná chřipka, ale prostě chřipka. Takovou nemoc dostáváte pravděpodobně nejméně jednou do roka a hele, furt tu strašíte, lidi. Není to mor a nežijeme ve středověku, kdy jediná léčba byla modlitba. Kdybyste tak nepodléhali novinářským kejklům, byli byste v klidu. Samozřejmě, můžete na tu chřipku umřít, stejně jako na každou jinou nebo jako na infarkt nebo cukrovku. Tak se sakra uklidněte.

moravan*

Toto je jediný rozumný příspěvek na rozdíl od všech těch blábolů výše.

hodnocení

5x

Teda úplně největší blbost je cintat v televizi jak nemáme panikařit a zároveň ukazovat obchody s vyprodanými regály. Tak ti lidé, co doteď nepanikařili zpanikaří a zítra poletí nakupovat také. Ne proto, že by měli strach z nemoci, ale z toho, že fakt nebudou mít z čeho uvařit normální oběd. Jsou to idioti v těch médiích..

hodnocení

4x
Nějaké základní zásoby na cca 14 dní by doma být měly, na druhou stranu, pokud to bude opravdu vážné a začne se hroutit ekonomika i systém, tak to bude na dlouhé měsíce či roky, což si asi nejste schopen zajistit.

jd97*
hodnocení

3x

Obavy z toho, že to je v Itálii? Ono je to ještě blíž než si vůbec myslíte :)
healthmap.org/...

Ale abych odpověděl na otázku, tak určitě není na škodu mít zásoby jídla apod. Nejen kvůli koronaviru, ale i kvůli jiným problémům, které mohou nastat. Konzervy, balená voda, jídla ze sáčku apod.

prestik*
hodnocení

3x
Hoďte se do klidu. Já jsem už "prodělal" SARS, MERS, ptačí i prasečí chřipku a stále ne a ne onemocnět. V souvislosti s poslední uvedenou pandemií rád vzpomínám, jak česká vláda povinně nakoupila kvanta vakcíny, o kterou následně nebyl zájem. Hrozilo vypršení záruční lhůty a vláda marně hledala vhodné žíly. Ve veřejnoprávních médiích jsme se společně s kolegy přes noc změnili z flákačů v osoby důležité pro chod státu. Marně leč, ani tak nikdo Barneyho nenapodobil. *vtip*

hodnocení

3x

Mně by tedy zajímalo, proč se cestovkám nezakáže vozit naše turisty do problematických oblastí, hlavně do Asie. Proč se něco nedělá dopředu a ne až z křížkem po funuse?

Asi kvůli penězům. Ty jsou nejdůležitější.

To je nesmysl. To by mě zajímalo, jak to chcete zajistit. Do kterých problematických oblastí? Do těch stávajících? Nebo těch, co budou problematické za týden? Nebo za 14 dní? A které to vlastně budou? A co individuální cestovatelé? Do Asie stejně nikdo normální s cestovkou nelétá. Jediné řešení je přerušit letecké spoje, což se děje.

hodnocení

3x
Situace je horší neż Čínani přiznávají.
Nebo si snad myslíte, že kvůli pár tisícům nakažených (v Číně žije přes miliardu lidí) by se rušily lety mezi Evropou - Čínou a dělaly se opatření.
To, že to je už i v Itálii a v takové síle je toho důkazem
Nejsem pesimista ale je fajn být připraven.
dejv111neprihl

Že Čína mlží a neposkytuje pravdivá čísla nakažených a mrtvých, je celkem zřejmé. Jde v prvé řadě o peníze a o obchod. Čína by tím neskutečně ztratila. Až v poslední době začínají přiznávat barvu a čísla začínají vypadat jinak, ale pořád jsou silně podhodnocená! Tvrdí se, že až desetkrát! Pár Číňanů poskytlo přes zákaz informace a videa přímo z Wuhanu např. z nemocnic - neuvěřitelné peklo, co se tam děje... Nemoc nemají pod kontrolou. Město je prý hermeticky uzavřené a nikdo nesmí ven z domů.

Je to tak.
jaaa

Jo to je pěkný, že se ruší (přímé)lety mezi evropou a Čínou, ale co třeba Čína -dubaj-Praha? Takhle se dostanou cinani do Evropy, ale to vam nikdo nenapíše

hodnocení

2x
Kvůli chřipce reagujete stejně? Koronavirus se šíří asi mnohem lépe, rychleji a snadněji, ale zdá že chřipka zabíjí více. Stále jde především o oslabené lidi.
U dětí do devíti let nezaznamenali jediný případ úmrtí na nemoc COVID-19 a u lidí do 39 let činila úmrtnost jen 0,2 procenta. U následujících věkových skupin pak úmrtnost postupně roste: 0,4 procenta u čtyřicátníků, 1,3 procenta u padesátníků, 3,6 procenta u šedesátníků a v kategorii mezi 70 a 80 lety činí osm procent.
lk
hodnocení

Jak říkám asi přeháním, obzvlášť u mě a mé ocelové imunity spíš jde o to aby se všichni nezbláznily a obchody budou prázdný a bude nedostatek jídla...

asd1

Silná imunita může být i na škodu, např. u španělské chřipky to tak bylo - problém byla silná reakce imunity a paradoxně menší problémy s ní měli "chcípáčci" se slabou imunitou..

U tohohle je taky největší problém autoimunitní reakce, která zničí plíce. To jsou ty případy, kdy to zabije i mladého člověka s dostupnou lékařskou péčí. Naštěstí je to dost výjimečné.

etana*
hodnocení

2x

Při nákupech zásob chytíte v davu zákazníků koronavirus prakticky stoprocentně:)

Gor od věčně nemocných seniorů v kauflu, kteří bohužel ani nemají tu slušnost zakrýt si alespoň pusu a s klidem vám nachrchlají do obličeje z půl metru.
priklad1*

Nevím jak senioři, ale mám otázku. Jak se ti podařilo utéci z Havlíčkova Brodu

priklad1*

Spíš bych se bál těch teenagerů. Ti pořád flušou kolem sebe. A ty zeleňáky na chodníku, to je na uklouznutí.

motak
flusani kolem sebe teda vidim spis u duchodcu...
priklad1*

To jsi ty motovidlo. Pravděpodobně teenager za školou. Fakt je, že dnes již v každé hospodě mají WiFi.

motak
ale, bohuzel nejvetsi hnusaci jsou obvykle duchodci, kteri uz ztraci soudnost...
mladi obvykle nechrchlaji, neflusou a nesmrdi...

Podle mě neplivou nejvíc důchodci, ale mladiství. Takoví většinou, kteří jsou zakuklení v kapucách. Jdou po chodníku a plivou, jak Rudovous a je jim úplně jedno, když jde někdo proti nim. Občas si někdo i stiskne nos a vyrobí na chodník pořádnou nudli.

Nedávno jsme si pustili TV a byl nějaký mezinárodní fotbal. Sláva veliká, tribuny, řvaly nadšením. Hrálo se a všichni hráči si neustále odplivávali. Snad to mají v popisu práce. Manžel říkal: Já bych tam nehrál ani za nic. Celý trávník poplivaný, víš, jak se to těm chudákům musí smekat? Nedivím se, když někdo upadne a zláme si nohu.;) A navíc pak vstane celý olepený.

Ano, to plivání mě neskutečně štve. Měli bychom jít ve vývoji kupředu a zatím se tím chováním vracíme zpátky do doby člověka jeskynního. Jaga.

priklad1*

To motaku. Představ si, že by z tebe jednou měl být hnusnej, uflusanej, smradlavej důchodce. Já si myslím, že se toho nedožiješ a zaklepeš bačkorama mnohem dřív. A nemusí tě schvátit koronavir.

hodnocení

2x

Víc, než viru samotného bych se obával paniky a následného vykoupení všech potravin.

hodnocení

2x

Já se nebojím. Nepatřím do ohrožené věkové skupiny.

Ani nepodléhám davové hysterii ohledně roušek, zásob potravin a podobným nesmyslům...

A co příbuzní a lidé kolem? Většina se nebojí o sebe...

Tak to je jejich věc. Mám tak 3 starší lidi, seniory, které znám, ale že bych se o ně bála? Na nich je, aby se pak případně chránili. Ale pokud jim není přes 80, a nemají vážnější chronické onemocnění, tak je to nijak nemůže vážněji ohrozit. Když onemocní, tak si to prostě vylezi a zivot pujde dál.
A právě ti mladí jsou nezodpovědní víc, protože si říkají, že na to umírají starší a roznášejí to.

hodnocení

2x

Jestli je všechno to co čtu pravda, tak logicky není vůbec žádný důvod si myslet, že to sem nedorazí. To by museli uzavřít hranice a nikdo by nesměl ani k nám, ani ven. A to je vyloučeno. Píšete dělat si zásoby, ale jaké množství? Vždyť nikdo neví na jak dlouho. Jak dlouho můžou vydržet zásoby lidem, kteří mají rodinu třeba o 4 členech a bydlí v bytě. Kam by to nastrkali? A nevíme čeho bude nedostatek, co zmizí nejrychleji. Já jsem se divila tomu toaletnímu papíru, že někde v Číně ho byl najednou nedostatek a lidé ho všechen vykoupili. Proč zrovna ten papír? Voda přece pořád teče, tak by se to v případě nouze dalo řešit docela snadno. Nevím čeho si dělat zásoby, tak si žádné nedělám. Vždycky jsem se smála, že ve sklepě mám tolik všeho možného, že bych nemusela dva roky nic kupovat. Už jsem se smát přestala, protože při při představě, že se budu muset živit marmeládama a kompoty, abych přežila, mi do smíchu není. Mouku na chleba si nakoupím, ale to dělám vždycky. Žádnou roušku nemám a shánět nebudu, to raději nebudu vylézat z baráčku. A pak, jedna rouška nestačí. Ach jo, bůhví co nás ještě čeká.

lipanek

Suzymon, berte to jako na 14 dní základ, kdybyste byla doma a nešla ven.

Tedy nějaké to trvanlivé mléko, nebo sušené, trvanlivý chléb, takový ten zdravý, semínkový, zatavený má trvanlivost i rok, nebo polystyrenový. Za války, za obléhání Stalingradu si obyvatelé naříkali, že měli chleba sušit a nevyhazovat, tedy mít usušených pár rohlíků. Četla jsem knihu a bylo to dost silný zážitek, vše napsané bez politické korektnosti, jak je dnes zvykem, co se tam za hrůzy děly a dodnes si to pamatuji.

Luštěniny, brambory, rýži jistě doma máte. Trvanlivý salám, trvanlivé zatavené sýry, 2-3 másla, kyblík sádla, kávu, černý, či zelený čaj, cukr, sůl, několik flašek pitné vody, a barel užitkové vody, Savo, či Sanytol na desinfekci, nějaké konzervy s paštikou, rybí konzervy, šrůtka uzeného může viset, 3 - 5 balení či sklenic kysaného zelí, sušenky nebo tyčinky, co člověk preferuje, hořkou čokoládu na nervy. Zásobu zrní a šrotu pro slepice, jinak je pustíte na zahradu.

Pro zelené natě na chleba, či do brambor zaběhnete na zahrádku, možná vykopete křen, či topinambury, vyraší kopřivy, pampelišky, lístky sedmikrásek, medvědí česnek už je. Takže o vitamíny bude postaráno.

Ono se to za chvíli sní, když klekne celé hospodářství, tak nebude nic, nebude zásobování a v dlouhodobém horizontu bude hlad, na půl roku by větší rodina musela mít pokoj plný základních, trvanlivých potravin. Na vesnici bylo vždycky lepší živobytí, než ve městech.

--------------------------

Člověk, který tři dny nemá co do úst, se stává agresivním a dokáže pro potravu přepadat a loupit.

Tak snad se ty černé scénáře nevyplní.

.

dejv111neprihl

Ano, lidi, hlavně z měst, by šli loupit na vesnice poté, co by vyrabovali supermarkety. Domobrany na vesnicích by musely být povinností, policie by nestíhala hlídat. Apropo, neschválili teď náhodou zákon proti domobranám? Jak se nám to pěkně dává dohromady...

Lipánku, tak to mohu být v klidu, protože tyhle zásoby mám doma běžně, protože jsem povahy syslovité. *smich* To mám asi po dědovi. Teda nemám ty uzeniny, protože mi nechutnají a nejím je. Jinak všechno co píšete mám a i víc. Zrovna toho másla mám asi 10 kusů v mrazáku, protože si dělám to přepouštěné máslo a to se ho spotřebuje víc. Sádlo mi teda chybí, to nakoupím a vyškvařím. Jinak samozřejmě mám zavařenou zeleninu a brambory a cibule plnou bedýnku a je pořád pěkná tvrdá. Chleba si peču sama a mouky mám zásoby pořád. Dokonce mám i cukr, i když toho já moc nespotřebuji. Sůl dokoupím. Olej mám také v zásobě i olivový a to několik lahví. V mrazáku mám plno zeleniny ze zahrádky, špenát a fazolky a růžičkovou kapustu. Topinabury jsem zrovna před chvílí nějaké vyhrabala a ještě mám asi 6 dýní hokaido a máslové. Tavené sýry také nejím, ale koupím si nějaký dobrý tvrdý. Miluji tuňáka v oleji, ale ty kousky ne žádnou drť a to kupuji po 900 gr na internetu. Není to zrovna levné, ale je vynikající. A mám doma dvě balení. Když to otevřu a samozřejmě to sama nesním najednou, tak naporcuji a dávám i s tím olejem do krabiček zmrazit. Takže i ryb mám dost. Těstoviny si dělám sama, na ně mám strojek a na vejce slepičky *smich*. Takže já jsem vlastně v pohodě i na delší dobu. Akorát objednám žrádlo pro pejska a kočky. Jen bych se eptala, proč bych si měla pořizovat pitnou vodu v lahvích, Teče mi voda městská z kohoutku a tu piji pořád, tak proč bych měla kupovat nějakou balenou? Slazené vody nikdy nekupuji.

lipanek

Tak to *palec*suzymon.

joudic*
@suzymon voda neni takova samozrejmost jak se vam zda... tu vodu k vam nekdo musi dopravit a vycistit.., abyste jen mohla otocit kohoutkem. Kdo ma doma vodarnu a studnu, vi jak jednoduche je byt bez vody. Vodovodni system je to same jako mala vodarna doma, jen ve velkem. Mit doma balenou vodu je v krizi, vojenskem utoku a kalamitnim stavu dulezitejsi nez jidlo.

pb®
hodnocení

2x
Kdyby se o tom furt nemlelo a uměle nevytvářela panika, tak prostě pár přestárlých důchodců s jiným vážným systémovým onemocněním v klidu a tichosti zemře, tak jako umírají na běžnou chřipku nebo zápal plic. Až začnou prokazatelně na koronavirus umírat zdraví statní třicátníci, začnu se znepokojovat. A stejně nemá smysl se moc zaobírat něčím, co nemohu změnit.
lipanek

A když se bude mlčet, tak opět pár jedinců bude vykřikovat, že se to tají. Lidem se nezavděčíte.

Už je to v Rakousku a myslím, že to není záležitost pro jenom pár přestárlých důchodců, i když jsem si z toho dělala srandu. Viz můj výše uvedený příspěvek - ,,nová důchodová reforma,,.

Jsem velmi zvědavá, jestli a jak budou sysové reagovat na "přestárlé důchodce". Za trochu přisprostlá slova se tu kárá a maže se to. Slovo přestárlý je přitom jedno z nejsprostších.

danys*
Nejsmutnější na tím je, že umírají i ti třicátníci. Vaše utěsování se je docela mimo. Přeju hodně štěstí ať nejste mezi těmi přestárlými
pb®

bimbam to není nadávka, to je normální termín. Máme mladé seniory, máme staré seniory a máme velmi staré neboli přestárlé seniory. To je prostě klasifikace věku. Jasně, dnes se o tom nesmí mluvit a každý chce být v 70 jura a plodit děti. Ale zkrátka, když je někomu skoro 90, není mladý už ani omylem, je prostě starý. A je tak starý, že jeho vrstevníci jsou třeba už 20 let mrtví dokonce může ten dotyčný přežít i vlastní děti. Prostě když budu mít 17 letého psa, budu mít opravdu velmi starého psa, tak starého, že většina se tohoto věku nedožije.

Stejné je to s nedonošenými dětmi. Máme lehkou nezralost, střední, těžkou, extrémní až už se ani nemluví o tom, že je dítě narozené, ale jde o potrat. Máme se snad u potraceného plodu v prvním trimestru pohoršovat nad slovem potracený, ale máme mluvit o porození extrémě nezralého plodu? Opravdu se dnes nesmí mluvit tak, aby byla skutečnost zřejmá, ale musí se mluvit velice kulantně, aby se náhodou někdo neurazil? Takže už nebude morbidní obezita ale extrémní plnoštíhlost? Už nebude mentální retardace, ale nerozvinutá genialita?

Pb - úplně se vším v doplňující informaci souhlasím, ale na tom, že slovo přestárlý je mimořádně neuctivé, trvám. Pro mě to má úplně stejný význam jako "už měl dávno chcípnout". O každém člověku (i psovi) se jistě dá říct a napsat "velmi starý a velmi nemocný".

bimbam®

naprostý souhlas

hodnocení

2x

V Praze právě probíhá shromáždění distributorů ..

hodnocení

2x

Nooo slušnej kocourkov.Já už nechápu nic

Zavřou školy, zakážou akce nad 100 lidí,na fotbalové zápasy nižších soutěží muže přijít jen 100 lidí...na 1 a 2 ligu muže přijít kolik chce...zvláštní.

A přitom v nákupních střediscích,metru atd...budou kolovat a denně se prohánět sem a tam tisíce a tisíce lidí...Dětičky ze škol budou lítat po obchodáku a hrát si z mobilama.

Tomu rikam reseni hodno genia. Ale tak treba se sireni aspon omezi. Ale fakt mi prijde rizikovejsi cesta v mhd nez skola. Kolikkrat narvane metro je uz fekal sam o sobe. Ne tak v dobe koronaviru.

hodnocení

1x

Nákupem zásob nemůžete nic pokazit. Je ale otázka, zda se dají sehnat účinné filtry a kde. Pokud ano, tak je potřeba nakoupit dostatečnou zásobu. Četl jsem, že roušky příliš nepomůžou. Přece jen, nelze být celé týdny zavřený doma. Nic jiného dělat nelze.

figurek*
hodnocení

1x

zásoby konzerv a vody ti nebudou k ničemu. Kup si hrob.

hodnocení

1x

Zatím jsem to neřešila, ale vzhledem k té Italii, odkud dovážíme hodně potravin, nevím, určitě to sem přijde a nezdá semi, že naše zdravotnictví je připraveno

hodnocení

1x

Tak to není dobrá zpráva. To co se děje v Miláně není nic dobrého. Docela se začínám trochu obávat co bude dál. Napřed jsme si tady z toho dělali legraci, ale tohle je dost špatné.

Suzy, mám jednu roušku a to tu nejlevnější a pak mám ten Respilon na krk a obličej. Tak jsem vybavená :).

@nikc: Tak pozor na to, že rouška je na nic a u masky od Respilonu si raději zkontrolujte, zda obsahuje příslušný filtr. Dělají toho víc a většina jejich výrobků vás v tomto případě taky neochrání.

111®
hodnocení

1x

rouška je na vydechování, nikoliv na vdechování, na to je respirátor...

hodnocení

1x

Myslím, že není zbytečné mít doma základní potraviny, když jste sám, do obchodu poměrně daleko , třeba ze zdravotních důvodů nebo i kvůli počasí se nikam nedostanete, je potřeba mít něco doma. Pokaždé není po ruce nikdo, kdo by vám nakoupil. To jsem se naučila už v mládí. Jak něco načnu, kupuji další. Jako mladá jsem po výplatě nakoupila základ na měsíc a potom dokupovala jen čerstvé potraviny. Nedivím se lidem, kde jich je v rodině třeba 5, že se nyní snaží nakoupit. Jak by vysvětlili dětem, že k obědu bude každý den jen třeba kaše / pokud by ji doma měli a mléko / . Dnes mnoho lidí chodí na obědy, tak doma nic moc nepotřebují, ale kdyby nemohli na oběd z různých důvodů jít, co potom doma? Prý lidé dělají nákupy i za několik tisíc, ale zase, nehodnotila bych to, třeba kupují pro rodiče, mladým, sousedům. Základ třeba na 14 dní by měl mít doma každý.

hodnocení

1x

Ano, připrav se. Nejlépe si kup pohodlnou rakev, protože ty zásoby, které si (zbytečně) nakoupíš stejně využije někdo jiný. Jedině ta rakev je stoprocentní*zed*

Kolego - dobrá je taky obyčejná hlína! Když nepomůže,tak si alespoň tělo zvykne!

hodnocení

1x

To by se v minulém režimu nestalo. Hlídané Přechody na hranicích by mohli vyselektovat lidi z nežádoucích lokalit a prostě je nepustit do země. protože jedině tak jsme se mohli uchránit před zanesením k nám. Ale my jsme hrdinové, lety se neomezují, lidé z unie si to štrádují sem tam, studentka z Milána si zrovna nyní usmyslela jet k nám na výlet...zdravý rozum tohle nebere. Tahle omezení jsme už mohli udělat dávno dopředu, než to kolem nás vypuklo. A vemlouvání, abychom nepanikařili... zkuste to, když jste třeba zdravotní sestra na urgentním příjmu, doma máte dvě malé děti a nevíte, kdy na vás pacient prskne smrtící virus. Myslím, že zdaleka ne všichni jsou tak inteligentní, aby se ohlásili dopředu. Prostě přijdou s problémy, ani neví s čím. Je jim prostě špatně. A nemusí to být žádní lidé vracející se z ohrožených míst. Mohli už to chytit klidě od dalších nakažených, o kterých se neví. A než se z nich vytáhne, co a jak, je půlhodina přímého kontaktu jen to fikne. Dělala jsem léta na urgentním příjmu, tohle, co oni hlásají, jsou učebnicové teorie, nikoliv praxe.

jenda2*
hodnocení

1x

To jenyk:

tak co, přeruší se spojení s Itálií? Dnes večer to bude ve zprávách. Prý jsem jednoduchý... Nebo vy jste spíše divní.

Houby se přeruší. "Na oko" se přeruší přímé lety ze dvou krajů, což ale v podstatě k ničemu není. Ale hlavně že je lid spokojený..

Zákaz letů na dvě letiště v Itálii je přerušení VEŠKERÉHO spojení s Itálií? To jako opravdu?

Pokud nebude přerušeno opravdu VEŠKERÉ spojení s Itálií, je tohle jen plácnutí do vody. A VEŠKERÉ spojení se jednoduše nedá přerušit. Ono se nedá ani složitě přerušit. To prostě nejde.

Svatá pravda, je to k smíchu. Vždyť ti, co jsou nakažení, běhali několik dní po městě, jeden chodil do práce, a kolik takových nyní běhá a nikdo o nich neví, to je otázka. Zavření hranic mělo nastat ihned, jak se to začalo blížit do Evropy, nyní už je pozdě.

Jakýsi malý problém je ovšem v tom, že se nevědělo předem, odkud ty lidi nemáme pouštět, takže řešení by znamenalo naopak napoiištět sem nikoho. Jenše ty osvědčené dráty nám Dienstbier přestříhal a stejně nebyly kolem dokola. A střílet narušitele by asi dnes taky neprošlo.

Zatím mi nikdo nevysvětlil, jak konkrétně by to uzavření hranic mělo vypadat.
To jako na každou silnici co jde přes čáru postavit tank? Po hranicích postavit vojáky tak daleko od sebe, aby se navzájem viděli?
U vlaků radši vytrhat koleje?
Co řeky? Zastavit taky, no jo.
Letadlům sundat motory a kdyby sem nějaký zabloudilo, tak sestřelit.
Nebo jak vy to tedy mělo provést?
Kdyby to nakonec takhle bylo, s pravděpodobností hraničící s jistotou, jako první na se ozvali zastánci zavření hranic, že v obchodě není rýže a spousta jiných věcí.

Do každé celní budky na přechodech bych postavila celníky a ti by jako dřív kontrolovali, kdo vjíždí do země a kdo vyjíždí. Dřív se totiž dávalo do pasu razítko, tak byla evidence, odkud ten člověk jede. Ze zasažených zemí bych k nám prostě nepustila. Ale dnes už je to jedno. To by se bylo muselo udělat ještě jako prevence. A k tomu zrušit lety ze zemí, kde to mají. A vlaky měli taky celnici. Takže alespoň tak to ochránit. Ale kdepak, my si každého pustíme jako turisty a tak to máme.

Sancta simplicitas

vilik*
Já bych to uměl říct i trochu jinak česky. Vona je ----.

Tak jak byste to řešil vy? Když jste tak chytrý? Ale když se vám líbí, že si vlastně coronarvirus dovážíme zcela cílevědomě do země, jsme vlastně na vině sami.

No jo. Když ono v drtivý většině Evropy pasů netřeba. Jak tedy ten chudák celník, stojící často jen pod stromem, neb volných budek je už na přechodech jako šafránu, pozná, odkud chvátá do naší domoviny onen návštěvník?
motak
dylina si asi nevsimla, ze tady uz nemame zeleznou oponu, takze si kazdy muze tu hranici prechazet kde chce a a nejake celniky kaslat.
007cz

Co nedokázal komunista, dokáže chřipka.

vilik*
Vzkaz pro paní Delinu, můj názor na opatření ve stylu oplocení republiky a její úplnou izolaci jsem vám poskytnul tady: poradte.cz/...
Nyní ještě upřesňuji, že virus má obvykle nějakou inkubační dobu, takže i zdravý jedinec z bezpečné země může být nakažen a šířit to dál. Jenže to lidem vašeho typu a stylu přemýšlení nedokážu vysvětlit.
Stačí to takto?

Tak že je volný pohyb, jsem si samozřejmě všimla. Všichni jásali a nyní se nám nmohonásobně vyplatí, že? Ale uzavřít hranice stát může, ale my nezavřeme nic. Nechápu už ani, proč dohledáváme kontakty, když stejně už x dní vše roznášeli. Dnes ve sněmovně to řekli dobře. Neřešit minulé, ale zaměřit se na to, co přijde. Dle epidemiologů když tu máme nyní 5 pozitivních, není daleká doba, kdy se to rozšíří na stovky. A to pak bude mazec. Nebude personál, nebude zásobování, nebudou možná ani léky. Hlavně, že se vy všichni, co oslavujete svobodný pohyb po Unii, nyní můžete radovat.Tak si to užijte.

vilik*
Vy byste si měla v nicku psát místo e yplsylon.
Jak vám pomůže zavřít hranice? První kamion s léky, které si neumíme vyrobit, může přivést řidič bez příznaků. První výskyt byl v Číně před čtvrt rokem. Co byste asi jedla, kdyby se nedovezly půlrok potraviny? V čem byste chodila, kdo by živil ty tisícovky lidí ve firmách, které dělají výrobky na vývoz? Kdo by platil důchodce a nemocné, jejich léčbu, když by půlka lidí seděla doma na prd.li? A co by s těmi nemocnými bylo, když ty léky na rakovinu, astma, diabetes a další nevyrábíme? Tak by umřeli? A to se vám zdá lepší?
Všimněte si prezidenta, jeho milý poradce pan Nejedlý, a teď si nevšímám toho, že je to usvědčený lhář, chodí normálně venku a nezavřeli ho do karantény do klece. Prezident se tedy o vlastní zdraví asi taky nebojí, i když je on nejvíce ohrožen.

Pro Vilík- žádám, aby jste neurážel, myslím, že vaše zkušenosti možná nesahají mým ani po kolena. Léky se nedováží tak, aby se distribuovali ze dne na den, zásoba je také na nějakou dobu v meziskladech.. Oni se dají kamiony přeložit i na hranicích, když se chce. No nic, nebudu se dohadovat, asi to nemá cenu s člověkem, který možná zažil jen r, 89 a výše a dělá chytrého..

vilik*
Stáří nerovná se automaticky více zkušeností. Tím bych se fakticky neoháněl, tím se akorát ztrapňujete.
Víc už nebudu komentovat, nejsem šílenec. Vy si kupte paletu rejže a zamkněte se do sklepa.
motak
prosim, predstavte ai, ze jsem male dite a uplne jednoduse mi popiste, jak zavrete tech 2300km statnich hranic. navic kdyz nemate sanci zjistit, odkud ten clovek, co k hranici prijde prichazi a kde byl.

To je právě ono, dnes to nezjistíte, ale dřív, když byla pasová kontrola, tak se to zjistilo snadno. Na každých hranicích jste dostal razítko do pasu.Ale už nemám sílu tady odpovídat generaci, která ví o tomhle úplné nic a dělá, že sežrala šalamouna. Navíc se chová dost sprostě.Diskuse je diskuse a ne místo rpo urážky.

priklad1*

Vilik to má od přírody. Ten za to nemůže

motak
nereste co bylo driv. psala jste, ze jsme meli ted zavrit hranice. tak se marne snazim vymyslet jak si to predstavujete. schengen a volny pohyb osob v evrope funguje uz vic nez 25 let.

No, a nyní dofungoval. Sice jste viděli třeba celou Evropu, ale tohle jsou draze zaplacené zážitky.

motak
jasne, takze nevite, jenom mate reci
vilik*
On kdyby byl člověk schopen uvažovat a pak dát logické argumenty, dala by se diskuse vést jinak. Jenže výkřiky paní Deliny jsou na úrovni dvouleté holčičky nebo dementní babičky. Prostě ona chce, ona je přece dost stará, tak tomu musí rozumět, a basta.
Děkuju panu Příkladu, že si řekl o pozornost, že snad on tedy navrhne nějaké smysluplné řešení, jak zavřít dlouhodobě hranice a zároveň živit a léčit 10 milionů lidí z toho, co je v době akutního uzavření hranic v republice. Jak třeba bude probíhat platba za zboží, co s lidmi bez úspor, kteří nebudou mít kde pracovat. Rád bych viděl statistiku, kolik lidí zemře v důsledku takového kroku, a jestli to číslo bude nižší nebo vyšší než nynější předpokládané riziko.
Mohl by také vysvětlit, kde na to stát vezme, když nebude půlka lidí pracovat a tedy odvádět do rozpočtu, nebude výběr DPH, protože se nebude prodávat skoro žádné spotřební zboží, třeba set top boxy vyrobené v Číně.
Vždyť se to může použít příště, když už teď je pozdě.
A také prosím vysvětlení, jak zamezí přebírku chybějícího léčiva a zboží přímo na hranici, kde pro to mimochodem není vybudována žádná infrastruktura, aniž by došlo k nakažení ani jednoho ze všech potřebných celníků, kontrolorů, manipulantů, skladníků a řidičů, kteří by tu případnou nákazu mohli předat dál.
Z pilnosti může přidat, to bych rád také věděl, co s lidmi v zahraničí a co s cizinci u nás.
A jestli ty argumenty nemá, ať laskavě zmlkne.
Někdy mi zdejší diskuse připadá jako s chovanci v nějakém ústavu.

Pane Vilík, já vám poradím, když je tato diskuse pod vaší úroveň, proč se vůbec chodíte? Jděte diskutovat na nějakou akademickou půdu, abyste nebyl pod úrovní. Kde je psáno, že zrovna vaše názory jsou ty správné? Hodnotit druhé, to vá jde skvěle, ale sám taky nic nenavrhnete, tak jak to tedy je s tou vaší úrovní?

vilik*
Takže poosmdesáté, řešení nemáte.
To je totiž ten smysl mých komentářů, nejde mi o vaše zesměšňování, jde mi o to, abyste konečně začala realisticky myslet.
Já řešení neznám, respektive vím, že zavřít hranice je nereálné a neúčinné, navíc by bylo neuvěřitelně drahé. Proto sem nenavrhuji takové řešení.
Jenže vy to nevíte, tak chci, abyste zodpovědně posoudila, CO vlastně navrhujete, tedy přijmula fakt, že šíříte jen nenávist a paniku, i když se to na první pohled jeví obráceně.
Proto s vámi diskutuji tady, a ne s někým jiným na akademické půdě.
Představme si to na jiném případě, více jednoznačném. Někdo navrhne, aby majitelka povinně zajistila za vlastní peníze mít otevřeno v obchůdku na vesnici nonstop, 24 hodin denně, ale mimo víkend, kdy bude naopak povinně zavřeno. Jenže v té vesnici je 120 víkendových chalup a 4 trvale obydlené objekty. Já vím, že je to nesmysl, na to nemusím mít školy, ale ten někdo se se mnou trvale hádá a jediný jeho argument je, že jsem moc mladý na opačný názor.
Takže co, jaké tedy máte řešení? Jak mě konečně přesvědčíte, že já nemám pravdu?

hodnocení

1x

Tak jsem byla včera konečně u té kamarádky, co má dceru v Miláně. Měli právě v plánu cestu k ní, ale museli odvolat. Jednak byly zrušenéí lety a kdyby tam chtěli třeba autem, tak tady v práci jejímu příteli, který ještě pracuje řekli, že až se vrátí, musí zůstat doma v karanténě a je to neplacené volno, takže by přišel o dost peněz. Navíc bydlí v paneláku a tam lidi vědí, že často cestují právě do Milána a už se setkala s tím, že za ní přišli sousedi a začali ji napadat a vyhrožovat. Řekli jí, že si nepřejí aby tam jezdila, že by mohla nakazit celý panelák. No prostě lidé byli dost hrubí. Takže cestu prozatím vůbec neplánují. V Miláně prý lidé žijí normálně, co také jiného mají dělat. Ale říkala, že i tam byly nájezdy do obchodů a lidé si dělali zásoby jídla. Nejlepší obranou by bylo opravdu cestovat jenom v případě, že je to nevyhnutelné. Ale riskovat kvůli tomu, že jsem se těšila na lyžování a nechci se toho zážiku vzdát, je podle mne blbost. Jenomže tohle si uvědomí málokdo. Sama mám kamarádku a ta jela zrovna v neděli lyžovat někam tam. Jelo jich 8 a jeli auty. Já jsem se s ní nedohadovala, protože to nemá s takovými lidmi smysl. Když jsem se jí zeptala, jestli sleduje co se děje, tak mi odpověděla, že to nechce slyšet a jakmile slyší "koronavirus", přepíná program. *nevi* *zed*Tak jsem jí řekla, že až se vrátí, tak ke mně může přijít až za 3 týdny. ;) Víc udělat nemohu. Zatím to prý je v Itálii smrtelné v případech lidí starších, snad od 60 let. Vyhýbá se to dětem a u lidí mladších šedesáti let to není smrtelné, i když se nakazí. Ale asi také bude hodně záležet na individuální celkové zdravotní kondici jedince. Někdo kdo je třeba relativně mladý a nemá dobrou osobní imunitu, je myslím také v nebezpečí.

joudic*
to je tak, kdyz clovek vyklada na potkani osobni veci, v panelaku jsem bydlel par let a sice vsichni vedeli i kdy chodim na zachod, ale cizim lidem rikam pri potkani jen dobry den, ikdyz vim ve kterych dverich a jakem patre bydli.

break
hodnocení

1x
Slyším to v radiu v Česku i v Rakousku denně a nějak to nevnímám. Šéf byl teď týden lyžovat v Itálii a prej je kolem toho zbytečná panika. Umírají jen staří a nemocní. Tak nějak to říkal a jel navštívit rodiče...
priklad1*

Možná šéf bude výjimka

No to se divím. Protože normálně by měl být ten Váš šéf podle zákona v karanténě a ne se promenovat mezi lidma.

break
Nepracuji v ČR. Nemusí...

Nojo, ale to jste nenapsal, že se nejedná o ČR.

hodnocení

1x

No tak koukám, že jsme samá sranda. Oni si také dělali v Itálii stejnou srandu, není to jen výsada Čechů. A teď tam jsou zalezlí a mají strach. Já teda na žádnou srandu ohledně tohoto fenomenu, náladu nemám.

hodnocení

1x

Doporučila bych některým, aby si tady přečetli, co psali před měsícem. *co*

motak
hodnocení

0x
ano, doporucuji koupit majku a dobrou vodu. mnozstvi na kolik mate penize.

joudic*
hodnocení

0x
postavte rychle bunkr a nakupte jidlo, az dalsi lidi vaseho typu vyrazi hromadne do ulic, zustane v obchodech jen horcice a koreni, budte rychlejsi. Uz ted nejsou rousky.
kos
24.02.20 08:27

*alene*

mathew
hodnocení

0x

Nakoupit nějaké zásoby není špatný nápad a to ani ne tak kvůli tomu viru, ale kvůli tomu, že spousta lidí včetně politiků panikaří jak kdyby byla 50% úmrtnost. A až budete zavřený v karanténě tak už si nic nekoupíte...

houbes*
hodnocení

0x
Já bych nepanikařil tahle nemoc odejde tak rychle jak přišla. Že to bude laboratorní vir nebude pochyb. Prostě to přejde a my si uděláme další zářez dalšího smrtelného viru.

hodnocení

0x

Můj pes podotýká, že z té Itálie i postižené oblasti se o víkendu vrátily do ČR tisíce lidí. Takže to tu máme a nevíme o tom. Stejně jako Italové, kteří to netušili ..

michalverner
hodnocení

0x

Je přelidněno a tak si příroda snaží poradit.Stejná situace byla ve starověku s leprou,středověku s morem,novověku se Španělskou chřipkou apod..Dělat zásoby je k ničemu.Stejně většinou není možné udělat si zásobu na řekněme měsíc a víc.Co třeba dát v práci výpověď,raději zůstat doma aby člověk něco nechytil,v armyshopu koupit protichemické obleky a v těch doma chodit?Jak to přišlo tak to zas odejde.

lipanek
hodnocení

0x

Pokud to přijde k nám, tak dostane název - Nová důchodová reforma.

doplněno 25.02.20 08:37:

Kdo to sleduje, tak nebude možnost nákazy brát na lehkou váhu.

Bude lepší mít doma nějakou zásobu, to určitě. Potraviny, léky, hygienické potřeby, pití.

Nebude marné oprášit pekárnu a mít v zásobě mouku a droždí.

Jak se říkávalo - ,,Vždy připraven,,.

A kdo má děti, má odpovědnost i za ně.

Též doporučuji udělat zásobu krmiva pro domácí mazlíčky granule a mokré krmivo.

fram
hodnocení

0x

Nejvíc se mi líbí:-D, že ten Virus přišel úplně (skoro) stejnou cestou jako středověký mor. Z Asie (Indie) do Janova (přístavu, dokonce prý někdo schválně vhodil mrtvolu...), to je od Milána kousek. Úmrtnost na 2019-nCoV menší, zato cílí na pezisty (Švédky: statistikaamy.cz/... a také ti vyléčení prý nezůstanou úplně bez potíží. Rada MUDr. Cyrila Hešla je nechodit s viry k doktorovi, až teprve při přeskoku do přidružených bakteriálních a speciálních potíží. A léčit zalehnutím jako chřipku.

Ty konzervy - kupujete jaké - tip?*mnam*

doplněno 25.02.20 13:30:

" Předchozí dva koronaviry – SARS a MERS – se dostaly pod kontrolu za pomoci individuálních opatření. Ne díky vakcíně nebo antivirotikům, ale mytím rukou, obličejovými maskami, izolací a podobně. Nejsou to špičkové, ani zvlášť sexy technologie, jsou ale naprostým základem,"říká pro USA Today Greg Poland, ředitel prestižní kliniky Mayo.

lipanek

fram - ptáte se na konzervy, ale nevím koho. Odpovím něco málo já.

Já například mám v oblibě víceméně ty, které jsou ve slevě.

Třeba Giana Mexiko, tuňákový salát, který se prodává nyní okolo i přes 50 korun to bych nekoupila, ale, tak jednou za 2 měsíce bývá v Bille 1 kousek okolo třiceti korun, to jich beru 20 kousků. Nedávno se mi poštěstily v Penny za 24,90, což je nevídaná sleva. Salát je trochu pikantní se zeleninou. internakup.cz/...

Jinak jestli máte Globus, tak tam Sardinky v oleji za 24,90 doporučuji. V nabouchané krabičce tři velké kusy rybek. Vynikající na pomazánku, jenom odstraňuji vnitřnosti. Tady se kvalita drží již dlouhá léta. V oleji vyzkoušené mám, ty červené /tomato/ nemám vyzkoušené. Jedná se o menší balení pro jednoho a konzerva je v papírové krabičce.

iglobus.cz/...=

danys*
hodnocení

0x
Já se tady s vámi rozloučím, je mi přes 50 let, tak kdyby byl ten koronavirus rychlejší a já to nestihl.
tak
Když čteme informace o tom, že se to šíří i kanalizací tak vlastně není úniku, navíc i uzdravení šíří virus znovu dál, ale jsou už potom aspoň imunní jako po vakcíně? Když to není zatím v Africe, je to tím, že tam není tolik civilizované prostředí nebo mají lepší imunitu?
danys*
Na chalupě na polosamote nemám ani kanalizaci ani vodovod. Ve sklepě pár metráků brambor, naskladním mrazák a snad to nějaký pátek přežiju.

host
hodnocení

0x

Desinfekce Především by se měly připravit dopravní podniky a každá veřejná instituce, která má dveře na kliku nebo na držadlo a všechny obchody s nákupními vozíky s držadly.

Všechna držadla, (jak pražáci řikají "mastné tyče") by měl někdo na každé konečné nebo i častěji dokonale utřít desinfekčním prostředkem. Totéž kliky nebo madla u dveří, protože na to sáhne každý. A samozřejmě tyče držadel vozíků a košíků v obchodech. Ohmatané všemi zákazníky, nikdo je nemyje, nedesifikuje, to je asi pěkné semeniště bacilů a virů

Roušky, respirátory: nikde nikdo neřekl, jak dluho se může používat, aby byla stále funkční, než zvlhne dechem, nebo nasaje prach s bakteriemi a viry a stane se živnou půdou pro další bacily.,

Jsou na jedno použití, nebo je možné je po vyprání znovu použít? Tohle by měli v rádiu nebo televizi vážně oznámit.

Gejzír bacilů z osušovačů rukou na záchodcích - v televizi Barrandov p. Soukup upozorňoval, že při sušení rukou se do širého okolí víří sprej vlhkých kapek i s bacily. Takže zřejmě by se neměly používat a lidé by se jim měly obloukem vyhnout nebo ještě lépe by je měli zřizovatelé wc a umýváren postavit mimo provoz.

Desifnekce na ruce - lidé tápou a kupují co zrovna je. Jaký roztok nebo gel je na desinfekci rukou v domácnosti nebo v zaměstnání vhodný a přitom ne drahý? Malá lahvička 100 ml za sto dvěsta korun se zdá drahá a tak raději nic?

Tohle by se mělo dát lidem vědět, protože to je asi stejně důležité jako propagační letáčky s příznaky onemocnění. Nemusí to být jen kvůli tomuto viru, ale při jakýchkoliv jiných virových onemocněních, třeba i jen období chřipek, rýmy, kašle.

Respirátory FFP3 prý vydrží týden při užívání 7-8 hod denně, tedy 56 hodin. Pokud to člověk bude užívat jen když půjde obstarat ve něco nutného, tak při nákupu 2 hod týdně by to mělo vydržet cca 25 týdnů. V takové situaci se nepředpokládá, že se pjdete v respirátoru ven procházet, je to jen na nejnutněší dobu, co musíte ven. Desinfekce na ruce s co největším obsahem alkoholu, nebo si koupit alespoň vodku a natírat si s ní ruce.

host

delina: díky, konečně konkrétní odpověď.

Po použití se zřejmě na respirátor zvenku nesmí sahat rukou bez rukavice, nebo nějak desinfikovat nějakým sprejem, aby nebyl doma případným zdrojem ulpělých mikroorganismů a prachu.

Roušky - dají se vyprat a znovu používat? Textilní zřejmě ano. Nebo jsou běžné spotřební zboží na jedno použití, v nemocnici se zřejmě vyhazují do speciálního odpadu a speciálně likvidují, aby opět nebyly zdrojem nové nákazy.

Držadla vozíků v samoškách nikdo neutírá, tak je možné si ho po dobu nákupu držet přes papírový kapesník a ten po nákupu a vrácení vozíku vyhodit. Totéž možná i držadla v dopravních prostředcích a madla v metru. Tam by stačilo, aby nějaký zaměstnanec na pohyblivém pásu držel čisticí hadr s desinfekcí a jak pás jede, tak by ho průběžně desinfikoval.

Držadla a kliky dveří nikdo nutírá, pokud možno nesahat na ně rukou. Každý na nich nechá nebo z nich sebere nečistotu.

Někde se už doporučuje otvírat dveře loktem (ne rukou), nepodávat si ruce, nelíbat se při setkání, hovořit na sebe z dálky, ne hlavu na hlavě.

Chtělo by to pokud možní úplné oficiální přesně stručné pokyny a ne různě posbírané informace.

Možná by bylo nejjistější vzít si do igelitového sáčku mokrý hadr nebo ev. tu desinfekci na ruce a madlo si třeba v obchodě utřít u koše. Jo, člověk najednou vidí, co by vše musel, je to nové a nevyzkoušené. Jak odkontaminovat masku nevím, o tom nikdo nemluví. Vzhledem k tomu, že je v masce FFP3 aktivní uhlí, asi nejde máčet ani stříkat.

hodnocení

0x

bimbam - Přestárlý občan je termínus technikus, s tím nic nenaděláte, spíš byste měla zapátrat v sobě čeho se bojíte, co tomuto termínu ve Vás dává zabarvení pejorativnosti. Zřejmě máte panický strach z tohoto životního období a tak se tomuto označení tak vehementně bráníte? Tak jako jsem přijala, že jsem babička, později že jsem stará, stejně je přirozené, že jednou budu přestárlá a ani minisukně mě před tím neochrání, tedy ani jiné pojmenování.

asd1

Asi hyperkorektní citlivky, které si ze sebe neumí dělat legraci... Českou sodu na vás *smich*

Označení přestárlý důchodce bych bral jako poctu, že žiju mnohem déle než je obvyklé...

Naposledy se zde vyjadřuji ke slovu přestárlý. Toto slovo mi velmi vadí, a to už řadu let. S obavami z mého vlastního stáří to nemá nic společného. Sama sebe nazývám v rámci rodiny šmatlavou bábinou.

Domnívala jsem se, že pokud má v sobě někdo špetku jazykového citu, musí mu slovo přestárlý také vadit. Když nevadí, nevadí. Končím s osvětou.

Tak jako se o někom říká, že je hodně mladý, proč by se nemohlo říct přestárlý nebo hodně starý? O někom, kdo mi připadá hodně pitomý, je přepitomělý.
nov

Zajímavý článek i diskuze: i60.cz/...

Nov, tak přesně tento článek jsem četla také. Mně třeba slovo "přestárlý" do této doby nijak nepobouřilo a to jsem dost háklivá na určité výrazy. Nevím proč, protože když se nad tím zamyslím, tak to opravdu není zrovna moc hezké slovo k vyjádření se o věku. Ale vždy tento výraz můj mozek jaksi toleroval. Ale po této debatě už ho asi budu vnímat jinak a pokaždé si na tuto diskuzi vzpomenu. ;) Ale nedávno jsem zde četla výraz jednoho rádce v souvislosti s důchodkyněmi a ten doslova napsal "odporné důchodkyně". *sok* A myslel to úplně vážně. Přitom to je rádce, kterého mám zafixovaného jako dobrého rádce. Tak ten mne teda šokoval a zklamal daleko více. Ale asi to bude tím, že důchodkyně jsem a urazilo mne, že si někdo může o všech důchodcích myslet, že jsou odporní. Kdežto výraz "přestárlý" mne neuráží, protože se určitě za přestárlou ještě nepovažuji. Ale kdo ví, jestli se mi podaří dosáhnout opravdu vysokého věku, tak je docela možné, že se mne takový výraz dotkne mnohem víc. Ono je to asi všechno trochu subjektivní.

72mona3*
hodnocení

0x

Tak po FB kolují fotky prázdných regálů v supermarketech. Jestli tohle nespustí paniku, tak už nic.

Obchodníci si mnou ruce*frajer* M.

doplněno 27.02.20 11:51:

Tak teď mi volala mamina. Každý týden ve čtvrtek jezdí do Kaufu, dnes byla v šoku. Ještě ve větším byla, když jsem jí řekla, že vím, proč mi volá. Došla mouka! *smich2*

trump

No a to je jadro pudla, vyvolat paniku...ksefty se budou hybat.

hodnocení

0x

@lenulakr - Jak by vysvětlili dětem, že k obědu bude každý den jen třeba kaše
Jednoduše - aby byly dětičky rády, že je aspoň ta kaše. V mimořádné situaci (pokud by na ni došlo) není podstatné "co", ale "zda vůbec".

To jsem si kolikrát říkala. Jednou zákaznice řekla, že konkrétní chleba nechce, že by jí to doma "nežrali", tak jsem si v duchu říkala, hlavně, aby měli vždycky co jíst.

jabraka*
hodnocení

0x

Tento zmetek má také své jméno ve vědeckém světě:

Covid-19.

JABRAKA

To jsi oběvil Ameriku.

jenda2*
hodnocení

0x

Stále se říkalo, že není třeba rušit spojení s Itálií, až dnes přiznali 3 případy koronaviru v ČR.

motak
jendo ty si takovy jednodussi, co?

No konečně...Už jsem se obával, že nás to mine. Alespoň je o čem psát.

Protože on je jen v Itálii a nedá se sem dostat jinak, než oficiálním "spojením" *smich* btw kdy jindy je měli přiznat než dnes, když dnes byly zjištěny?

Kdyby se přerušilo spojení s Itálií, tak by se to sem nedostalo?

Od začátku bylo jasný, že to je jen otázka času až se to objeví tady.

jenda2*

Tak že mám obavu z toho, že se to sem přiváží z oblastí, kam lidi jezdí a neberou v úvahu přenos, tak jsem jednodušší? Tak až po vás. Vám to v palici asi vynechává.

motak
a jak si jeniku to preruseni spojeni s italii predstavujes? povez nam to...
007cz

I telefonické spojení! Voni ti Italové když kříčí, tak strašně prskaj.

jenda2*
Vy jste proste divni. I v nyni jezdi lidi do Italie a je jim to fuk. Z jakeho duvodu to delaji? Asi jsou tak chytri jako vy. Prevence je nutna a vydat zakaz vycestovat tam uz mel byt pred tydnem. Ze vy jste tupci neni muj problem.
motak
jeste porad si ale nerekl, jak konkretne si to zruseni spojeni s italii predstavujes?
Možná jsme divní, ale přerušit spojení se severem Itálie znamená úplně zavřít hranice. Pro všechny. Všude. Nebo to máš vymyšlený nějak jinak?

svatoslav
hodnocení

0x

Jak tady čtu, "běžná" chřipka v ČR zabila už 50 lidí (zdroj: včerejší Právo, str. 3) - a toto nikoho nezajímá... je třeba trochu zapojit mozek... a nesledovat média

Stav utkání Chřipka vs. Covid 19 po prvním poločase 50:0

Vývoj utkání budeme dále sledovat.

01.03.20 20:55
hodnocení

0x
Koronavirus, mám se připravit? #2

hodnocení

0x

Bez komentáře:

Ve Varšavě vypukl mor. Vrchní rabín chodí městem,dívá se na tu zkázu a modlí se.
V tom před ním stane smrt...
- Kolik lidí ještě postihneš? - , ptá se jí rabín.
- Zemře ještě 1 000 lidí , odpoví mu smrt a zmizí.
Mor po čase skončí, ale obětí je daleko víc a rebe znovu potká smrt...
- Proč jsi mi lhala? - ptá se rabín.
- Ale já jsem nelhala, ten zbytek zemřel strachem ! -

Zdroj -židovské anekdoty na facebooku

hodnocení

0x

Ministerstvo pro důchodovou reformu doporučuje:

Nedělejte paniku.

Nevycházejte dva až tři týdny z bytu.

Právě naopak. Ve všech domovech důchodců je potřeba pořádat pravidelné párty s hostujícím DJjem z Itálie.

petrsl
hodnocení

0x

U nás v krámě lidé vykoupili mouku :D

mishulka
hodnocení

0x
Já bych tedy poradila jedno - hlavně nevykupujte obchody. My teď nemáme z čeho vařit, každý den sháníme základní potraviny jak v době kamenné. Nikde je nemůžeme sehnat. Přemýšlíme co bude k obědu... Ryzi, těstoviny, mouku nemáme, takže zase brambory, chceme si něco upéct, neni mouka...takže zase nic. Chceme si udělat těstoviny, nejsou tak zase nic. Normální lidi nemaj co žrát. !
danys*
U nás všeho dost.tak klid
joudic*
stejne mouka a testoviny je to nejhorsi, co muzete jist.. tady jsou taky plne regaly, mozna je to tim ze nakupuju v mensich obchodech a ne v supermarketech

Já si myslím,že normální rodina má základ potravin vždycky doma. Nepotřebuji mít všeho moc, ale nestane se mi, abych chodila a žebrala u sousedů, jestli by mi nepůjčili trochu mouky, sůl atd. Načínám balíček třeba těstovin a při nejbližším nákupu ho dokoupím. Zvlášť pokud jsou v rodině děti. Nyní, protože jsem v seniorském věku a děti nebydlí poblíž, tak zvlášť musím myslet na zadní kolečka. Nyní navíc jsou v obou rodinách nemocní, sice mají snad docela nepříjemnou silnou chřipku / nikde necestovali /, ale v případě potřeby neměl by mi kdo nakoupit. Myslím, že je nezodpovědné v každé době nemít doma nic- pouze bych pochopila, pokud nejsou peníze. Jinak jak jsem se dívala, dá se u nás normálně nakoupit.

host
hodnocení

0x

Původní otázka zní "jak se připravit".

Ale jak se bránit proti ignorantům, kteří stále jezdí a chtějí jezdit do míst s prokázaným rizike/...y a ještě si z toho dělají legraci, že právě odjíždějí do severní Itálei a že si přivezou svůj vlastní virus (paní/klientka o okénka na finančním úřadu která vtipně komentovala kýchání a prskání přepážkové úřadnice).

Nebo kolega v práci, který i přes riziko jede lyžovat do I/...a všichni kolem se strachují, co bude, až se vrátí, hned druhý den po příjezdu do práce a bude pro ostatní riziko, že kvůli němu budou mít karanténu a riziko nákazy všichni ostataní kolegové, se všemi důsledky v pracovní činnosti i v rodinném životě. Může mu vedoucí nařídit domácí karanténu, nebo jemně řečeno mu umožní práci z domova (home office)? Nebo bude chodit do práce a být potenciální riziko pro ostatní, kteří se chovají zodpovědně? Pro cestovky a dopravce je to byznys a tak se nechtějí nechat omezit, natož nevyžadovat stornopoplatky.

host
hodnocení

0x

Zajímavý článek popisuje problém s likvida/...- roušek a respirátorů (kliknutím na Přeložit text Google přeloží).

Podle článku prý se v Číně denně vyrobí 116 000 000 masek a tak vzniká ohromná hromada infekčního odpadu (biohazard waste), která se musí odborné zlikvidovat, nejdříve prý sterilizovat a pak do spalovny za vysokých teplot.

Když si u nás někdo koupí drahý respirátor a myslí si, že ho má jako čepici až do doby, než se rozdrbe, tak se mýlí. Jsou dva druhy masek: NR (zřejmě ze slov not re-use) které se nedají znovu použít a R (re-use), které se dají použít opakovaně. Ale co s respirátorem, který už byl vystavený rizikovému prostředí a z vnější strany už je infikovaný. Asi se na něj už nesmí sahat rukou, nebo se nedá vložit do igelitového pytlíku, protože tam se umaže i zevnitř.

Ale tohle i laikům a běžným občanům zřejmě hygienici průběžně řeknou a provedou ukázková školení, jak se má odborně respirátor a maska používat, nasadit, sejmou, vyhodit a zlikvidovat. Zatím zdravotníci, hygienici a zodpovědní občané zaslouží pochvalu

hodnocení

0x

Ano, je to problém, ale zdravým rozumem- kdyby byl respirátor zvenku třeba po 1 jízdě tramvají smrtelně nakažený, musela byste se po vystoupení z tramvaje svléknout a spálit i vrchní oblečení, pokrývku hlavy atd. Ideální mít na každou rizikovou činnost nový, ale když není nic jiného, tak alespoň použitý, pokud to není až tak moc. Říkají, že to lze dokud není pocit odporu ve výdechu. Nebo přes něj ještě dát tu obyčejnou roušku, která by povrch respirátoru chránila, nevím, možná by to pomohlo. A samozřejmě počítat hodiny použití, brát jen na nejnutnější.Což ještě nenastalo.

Ten virus je smrtelný jen zejmena pro staré nebo chronicky nemocné. Spíš než na panikareni ohledne respiratoru a rousek pracujte na sve imunite...

hodnocení

0x

No a netrvalo dlouho a už se to samé kousek od nás v Itálii a to v Římě. Myslím si, že tohle má hodně daleko k chřipkové epidemii, jak mnozí před nedávnem říkali. Už jsem na světě hodně dlouho, ale ještě jsem nikdy neslyšela, že by byla kvůli chřipkové epidemii nutná taková drakonická opatření, jako se tomu nyní děje skoro po celém světě. V Rumunsku, nebo v Maďarsku, abych to nepopletla, se nakazili dva lidi, jeden mladý a jedna stará paní. Ani jeden nikde nebyl a s nikým, do kdo by cestoval do ciziny do styku nepřišli. Takže se to klidně může šířit vzduchem a v poslední době jsou přece čím dál častější ty vichřice a vítr nezná hranice...

Ty vichry jdou z druhé strany, takže tam to nebude. Holt přišli do styku s někým nakaženým a ani o tom neví (určitě chodili normálně mezi lidi).

Otázka je, zda se ty karantény, hranice atd. nedělají spíš z důvodu paniky ve světě. Zajímaly by mě čísla, kolik lidí zemřelo na (běžnou) chřipku za tento rok v Itálii.

To srovnávání s chřipkou, není na místě. Určitě v době epidemie, nemáme přeplněné v jeden okamžik všechny jednotky intenzivní péče v nemocnicích. Před touto situací, varují italští lékaři. Určitě se nechcete dostat do situace, kdy bude muset přijít opatření, komu lékaři péči poskytnou a na koho již nezbude volné lůžko. Panika není třeba, ale my neumíme poslouchat odborníky a autority, protože u nás je každý odborník na vše sám...

Asi mi nerozumíte. Kvůli chřipkové epidemii nikdy nebyly zavírány hranice, ani nebyla celá města v karanténě, jako tomu je u tohoto virusu. A z té Číny se to sem dostalo rychle. A navíc ještě stále nikdo neví co to vlastně je opravdu a jak to léčit. Já bych to teda s chřipkou nesrovnávala nikdy, protože i když na chřipku také lidé umírají, tak alespoň víme, že na ni jsou léky a že se tak rychle nepřenáší. A když byla tou chřipkou nemocná moje kamarádka, tak jsem k ní klidně šla na návštěvu a nechytila jsem to od ní, ale kdyby měla tenhle virus, tak k ní teda opravdu nejdu. Takže já to myslím tak. Ale ať si každý myslí a dělá co chce.

Srovnání s chřipkou je na místě... vzhledem k tomu, že Covid-19 není nic jiného než nová mutace viru ptačí chřipky.

Problém je v tom, že u nás se běžně zaměňuje nachlazení s chřipkou. Zatímco nachlazení je lážo-plážo, chřipka může skončit úmrtím pacienta a často se tak děje (v rizikových skupinách).

Tak na chřipku nejsou léky a neumírá se na chřipku ani na koronavirus, ale na komplikace, které tyhle viry napáchají, třeba zápal plic, různ´mrtvice a jiné u nemocných jedinců. Že bude selekce, komu poskytnout intenzivní péči a komu ne, to určitě v budoucnu může přijít a není zrovna dobrý pocit, že zrovna vy už tam nespadáte. Ale to už je i nyní ve zdravotnictví, nemusíé se čekat na kalamitu. Nikdo nebude operovat srdce 90 letému člověku s 10 dalších nemocí a už je to selekce.

Jasně, já věděla, že jsem tu mezi odborníky.. *alene*

No to je jasné, že zde nejste mezi odborníky, ale ani Vy k nim přece nepatříte.

@suzymon ano, ale já právě narozdíl od ostatních odborníky poslouchám a nesnažím se být papežštější než papež.

No já nevím jak můžete vědět, koho kdo poslouchá. Nejste jediná, co se informuje. A ono je nejdůležitější, jak kdo ty informace pochopí a jak si vysvětlí to, co poslouchá, když sám není odborník.

@suzymon - já nemluvím o Vás, ale o těch, kteří tuto nemoc neustále zlehčují, jakože vlastně o nic nejde. Tady se udělá opatření, zákaz akcí a shromáždění nad 100 lidí a tito lidé si to vysvětlí tak, že jich pozvou 99.. Četla jsem prohlášení toho Italského lékaře, které teď internetem koluje a říkat, že o nic nejde, je prostě hloupé a nebezpečné.

Aha, tak tady je vidět, jak se dá něco pochopit jinak, než jak to autor myslel. ;)

nelaamican*
hodnocení

0x

Dlouho jsem to brala na lehkou váhu,ale tohle video mi otevřelo oči! Doporučuju všem se na to kouknout..

Video od tohoto blekoty, který snad jednu větu neřekne plynule a souvisle Vám otevřelo oči? Dané problematice rozumí více i vrátný na zubní pohotovosti, než toto pako.
Ovšem můžete se k němu jít najíst, má prý nakoupeno na dva měsíce..

No, mě to oči neotevřelo. Jestli to nebude tím, že jsem se nevydržel na to dívat celou půlhodinu. Po deseti minutách jsem to vypnul.

Stále si myslím, že je nejlepší nepodléhat šílenství, které občas vidíme (a často o tom tady čtu). Nadruhou stranu, netřeba dráždit ježka bosou nohou. Třeba jezdit do Itálie na lyže, to opravdu může počkat.

nelaamican*

Nepotřebuji zde s vámi diskutovat :)) Každý máme samozřejmě jiné názory :) A já chtěla pouze také nastínit jeden směr pohledu :))

lidus*
hodnocení

0x

Začíná mi to být jedno, tumor dělohy, nefungující ledvina a vývod, je mi celkem fuk jestli umřu na to nebo na to.

jenda2*
hodnocení

0x

To je docela šílená informace. Jestli je pravdivá, tak i ti lidé co se z toho dostanou, už nikdy nebudou úplně zdraví. *sok* Jsem šokovaná a z baráku už nevylezu. Nechce se mi tomu věřit a opravdu doufám, že to není pravda.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma FFP3
Otázky na téma koronavir

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]