Nejste přihlášen/a.
Co si pamatuji ze školy, tak zplnoletnit může pouze soud kvůli uzavření manželství,minimálně však v 16ti letech.
Dobrý den,
autor výše uvedeného příspěvku si pamatuje dobře Občanská zákoník v §8 stanoví, že: "Způsobilost fyzické osoby vlastními právními úkony nabývat práv a brát na sebe povinnosti (způsobilost k právním úkonům) vzniká v plném rozsahu zletilostí." Zletilosti se nabývá dovršením osmnáctého roku. Před dosažením tohoto věku se zletilosti nabývá jen uzavřením manželství (s tí musí vyslovit souhlas soud!). Takto nabytá zletilost se neztrácí ani zánikem manželství ani prohlášením manželství za neplatné. Neexistuje žádný jiný institut, který by Vám dával možnost nabýt způsobilosti k právním úkonům před 18.tým rokem života.
Pro boha živýho Veroniko, kam spěcháte? Můžu Vám zaručit vlastní hlavou, že Vám opravdu vůbec nic neuteče
Vlastně ano, mládí
weroniko, proč? Můžeš nám sdělit důvod, který tě k takovému rozhodnutí vede? Je to čirá rozmařilost a nebo volání o pomoc a my to neumíme rozšifrovat? Napiš trochu více, pokud to jde, ano? PT /stařenka/
werunko, zkus si představit, že bys od těch 8 let byla v děcáku, na pokoji by vás spalo 14 dětí, které by se do rána počůraly, ráno by byl kravál, pak bys v houfu šla do jídelny, která by byla zároveň herna i učebna. Neměla bys žádné soukromí, nikam bys o své vůli nemohla. Jen ráno do školy a zpět a nikoho by nezajímalo, jaké máš přání. A poslouchat bys musela na slovo, jinak bys šla stát na hambu. Na sebe bys měla vše jen erární, a téměř stejné, co jiné děti v děcáku. Ani korunu kapesného a chuť na nanuka a bonbony by sis mohla nechat zajít. Že by ti větší děti nafackovaly a nemohla bys žalovat? Umíš si něco takového představit? Zkus o tom přmýšlet a jsem přesvědčena, že dojdeš k tomu, že je ti moc dobře doma s mámou a s tátou. Věř mi, že tě mají rádi a chtějí tě ušetřit špatností. PT /stařenka/
Verunko, a Ty budeš mít kde bydlet? Máš práci? Ono ovládat dobře život dělá potíže i mé maličkosti, ačkoli je mi 39 . Být dospělá zas taková legrace není, to mi věř.
Veru, nechceme Ti to vymluvit. Ale jediná cesta je opravdu sňatek. Nikdo tady na Tobě nechce nátlakem vyzvídat proč to chceš udělat. Jen nás to překvapuje a pochopitelně se ptáme sami sebe, PROČ to chceš udělat. Možná jsi jen potrhlá puberťačka, ale možná k tomu máš opravdu vážný důvod. Co čekáš od toho, kdyby se Ti to povedlo? Zmizely by Tvoje problemy? Nejde Tvoji situaci řešit jinak?
Verunko, já Ti to nechtěla vymlouvat, ale.. fakt mám zkušenosti. Já to nechci moc rozvádět na netu, ale stručně. Od mala jsem měla nevl.matku, ta mě bila,nadávala,táta pil. Pořád jsem říkala až mi bude 18.. před 18 tými narozeninami jsem vzala tajně vkladní knížku po nebožce mamce, nechala jsem jí zaheslovat. Tátovi jsem to vpálila,že je knížka moje a stejně už je zaheslovaná. Vjel do něj vztek a řekl "tak táhni". A já šla. Opojená svobodou, peníze a ne malé v kapse. Po půl roce bydlení po hotelích, po půlroce stráveném hýřením peněz s kamarády jsem neměla ani vindru. Jak došli peníze, tak zmizeli kamarádi a já neměla ani kde složit hlavu. Směs hrdosti a studu mi nedovolila vrátit se s prosíkem domů. Rok jsem byla bezdomovec, spala jsem po půdách domů,kde zapoměli zamknout, v obchodech jsem kradla rohlíky z hladu. Vzala jsem si prvního kluka, který si mě vzal domů. Po roce svatba, za 8 rozvod. Týral mě, fetoval. Daň za to,že jsem si nevybírala a byla jsem ráda za střechu nad hlavou.. atd. atd..
Tak proto.
A ty máš jako představu, že když se necháš zplnoletit , že řekneš doma,už mi nemáte co radit a říkat, už jsem plnoletá? To nevím ,kdyby s tím přišla bývala moje dcera. Naštěstí byla vždy rozumná a měly jsme a máme výborný vztah,dá se říct jako kamarádky. Tím, že se necháš zplnoletit, tím se nic nevyřeší, tím prostě rychleji nedospěješ. Prosím tě ,žij si svůj život přiměřeně svému věku. Jestli Ti náhodou rodiče jdou někdy na nervy svými radami-věř,že to myslí jen dobře. Také jsem měla v 15 letech představy,že se co nejdřív vdám ,ale brzy mě to přešlo. Starosti nikomu neutečou a važ si toho,že máš zázemí,domov. Přemýšlej, opravdu dobře, životní osudy jsou různé, možná by ses divila. Asi bys potřebovala víc takových článečku jak sis přečetla. Přeji Ti jen a jen dobré rozhodnutí a nic prosím tě neuspěchej. Máš celý život před sebou , tak si ho nějakým neuváženým kopancem nezkaž hned v 15 letech.
Děkuji za starost, ano, mám se lépe. Já to psala hlavně proto, nerada s tím chodím "ven", abys své rodiče nevytočila tak, jako já s tou knížkou. Prostě je nějaká hranice, kam až Tě rodiče pustí, aniž bys to tušila, ale pohárek trpělivosti může také přetéct. Kdybys měla rodiče, kteří by Tě nesnášeli, nevěděli si s Tebou rady, tak by Tě mohli taky poslat do pasťáku. Na to mají právo. A vidíš, neudělali to.
Znala jsem i holčinu, která v 16ti utekla z domova.. ta skončila ještě hůř, "ujali" se jí pasáci, zavřeli ji do svého domu a ona musela zdrogovaná spát s cizími muži, jinak jí pasáci zbili. To vše za trochu jídla. To není z amerického filmu, bohužel to je realita. A víš kdo jí pomohl? Rodiče, kteří po ní pátrali dva roky. Nevěřili že utekla z domu, nevěřili že by se nevrátila a to jí zachránilo život. Věř mi, to se opravdu stalo.
mozna rodinne problemy a dotycna se chce odtrhnout a mit moznost rozhodovat o svem zivote sama. ano 15 let je sice malo ale nekteri jedinci jsou vyspelejsi a pokud se to tyka nejakeho vazneho deni v rodine tak chapu ze dotycna ze zoufalosti zkousi co a jak.
kazdopadne otazka byla zodpovezena prispevkem o snatku takze to bude asi jedina moznost i kdyz to bych brala jako moznost nulovou protoze brat si nekoho za timto ucelem muze byt nakonec peklo vetsi nez to ze ktereho se snazi dotycna uniknout!
Weroniko a to jako k čemu ti pomůže plnoletost? Koho chleba jíš toho píceň zpívej. Pokud bydlíš u rodučů rodič i ve 30 ti může říkat co budeš pod jeho střechou dělat. To si pamatuj. Plnoletost tu nic neřeší.
Werunko popřemýšlej o svém rozhodnutí. Malá rada. Vezmi si papírek, napiš si kde budeš bydlet, co budeš jíst- kde vezmeš peníze, rozpočítej si to všechno.
Dokud budeš bydlet u rodičů,tak plnoletostí nic nezměníš, jen budeš zodpovědná sama za sebe, což dospělým nenese žádné výhody. Pokud plánuješ vlastní bydlení, podnájem, z čeho budeš žít? I když projíš jen stovku denně, za jídlo dáš 3000,-. To máš jeden kebab a limču. Za pronájem nevím jak kde, u nás se i s elektřinou,vodou a teplem dostaneš minimálně na 5000,-. Jelikož jsi nikdy nepracovala, nedostaneš od Úřadu práce nic, budeš dostávat sociálku, a to je přesně 3 126,- Kč. Starám se o nevl. dceru, které je taky 15náct. Když jsem jí zasvětila do toho, kolik mě stojí nákupy, byt a plno věcí okolo, s tím že jsem vzala jen to nezbytné, tak chudera koukala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.