Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OSVČ a HPP

Od: richhi odpovědí: 2 změna:
Zdravím,
jsem OSVČ a mám nyní méně zakázek a spíše o víkendech a naskytla se příležitost nechat se zaměstnat s dobrou pracovní dobou což by se mi nyní krásně hodilo.
Jenže OSVČ pozastavovat ani rušit nechci. Vydělám si přes něj ročně dost peněz, jenže zatím nepravidelně, proto ten přivýdělek na HPP.
Prosím tedy někoho znalejšího než jsem já. Příliš do hloubky účetní problematice nerozumím. Co to pro mě znamená? Můžu se nechat zaměstnat a zároveň podnikat? Případně byla by třeba varianta DPP nebo DPČ vhodnější?
Děkuji moc.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud bude pro Tebe hlavní příjem ze zaměstnání, tak zajdeš na zdravotní pojišťovnu a na sociální a nahlásíš, že jsi zaměstnaný. Na sociálce chtějí potvrzení od zaměstnavatele (dají Ti tiskopis) a vše je uděláno...

A pak to funguje takto:

Každý rok, když je daňové přiznání a Ty budeš mít z podnikání vyšší příjem než 6000 Kč, tak je musíš dát do daňového přiznání. Musíš podat daňové přiznání. V tomto případu si ho tedy podáš sám. V zaměstnání nahlásíš, že si budeš dělat daňové přiznání sám (to si můžeš nakonec dělat vždy sám) a zaměstnavatel Ti dá takový ten růžový papír, kde jsou Tvé příjmy a zaplacené zálohy v roce atd.

Pokud bude z podnikání méně než 6000 Kč ročně, nemusíš je uvádět a necháš si udělat daňové přiznání jako běžní pracovníci zaměstnavatelem.

Ale v každém případě, i když bys měl nulový příjem, tak musíš vyplnit přehled pro zdravotní a i sociální pojištění... Byť nulové... Sociálka bude zase chtít potvrzení, že jsi byl zaměstnán...

Agenda se dá stáhnou na internetu... Taky tak funguju...

richhi
hodnocení

Děkuji za odpověď. Limit pro výdělek na OSVČ se tím nemění? Můžu si dále uplatňovat slevy na poplatníka apod.?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]