Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Laserová opearce očí

Od: pavl789 odpovědí: 29 změna:

Ahoj, máte někdo zkušenosti s laserovou operací očí? Co to naříznutí rohovky laserem? Co třeba ve stáří, nebude ta zmenšená rohovka způsobovat problémy?

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

2x

Dva moji sourozenci tím prošli asi před patnácti a deseti lety. Nemají jediný problém a říkají, že měli jít dřív. Proč by měla být rohovka zmenšená?

liska5

Jo, jo, ségra zpočátku viděla modře.

mytrix*
hodnocení

2x

Je to dost složité téma a nedá se jednoznačně odpovědět.

K žádnému zmenšení rohovky nedojde. Operace funguje na tom principu, že teď už většinou laserem se odřízne svrchní část rohovky tzv. flap, druhým laserem se provede samotná korekce zraku a následně se flap zase přiklopí. Za normálních okolností po zahojení člověk o ničem neví a normálně funguje. Současně je tam však celá řada rizik.

- flap jako takový se k oku již nikdy 100% nepřihojí, za normálních okolností to nevadí, nicméně pokud člověk vykonává nějaký kontaktní sport, např. box, vhodná tato operace není.

- stejně tak po operaci mohou vzniknout různé optické problémy ve smyslu vidění duchů, nadměrná přecitlivělost na oslňování apd.

Pokud o ni uvažujete, rozhodně doporučuji nechat si udělat vstupní vyšetření alespoň na 2-3 klinikách. Tyto operace jsou hrozně o penězích a občas se snaží klinika operaci provést za každou cenu. Vlastní zkušenost.

jabraka*
hodnocení

1x

Co je míněno dotazem?

Pokud se týče operace šedého zákalu,což je nejběžnější oční zásah,základem je výměna zakalené oční čočky za umělou.Mechanicky se musí odstranit a podle korekce nahradit.Odstranění lze sice provést laserem,ale mě ji odstranili ultrazvukem.Provádí se to tak,že jeden den se operuje jedno oko a za týden,deset dní druhé.Za další týden člověk vidí jako nikdy předtím.Operace je naprosto bezbolestná.

JABRAKA

dolga*

Ale tam se pracuje s oční čočkou, nikoliv s rohovkou.

Dotaz je patrně na korekci zraku. Moje holka si také nechala tak upravit krákozrakost,

ale má problém, že stačí sebemenší větřík a slzí jí oči, takže u dívek je to o mejkapu.

Jinak z původních 6 dioptrií na dálku na 0.

hodnocení

1x

Pokud se jedná o korekci zraku, je to složitější (ryzika, výhody a možnost právě u těch sportů) a je třeba projít lépe více předoperačních vyšetření (právě k vůli byznysu klinik z výkonů).

Pokud se jedná o zákal, tak je operace stejně nevyhnutelná.

Sám mám -6,5 a o operaci uvažuji s 40%, ale vadí mi to říznutí rohovky. Třeba časem bude už jen to bliknutí laserem a bez řezání... kdo ví, kam se to za několik let posune.*zmateny*

Nemělo by to dle mého být důvodem ke kráse, ale důvodem k lepšímu životu nebo pro profesi (třeba pilot?).

pavl789
hodnocení

Lidé nad vámi říkali že právě povolání jako pilot by mohl být problém - sporty... když jste pilot tak taky podléháte určitému přetížení...

dolga*

Operace šedého zákalu je zdarma. Ale když to chcete jen laserem, tak už je to za peníze.

hodnocení

1x
Byla jsem v září a jediné, čeho lituji, je, že jsem nešla mnohem dřív. Bylo mi vysvětleno, že pak ve vyšším věku budu potřebovat brýle na blízko, což mi přijde jako opravdu malá cena za to, že ve svém "produktivním" věku vidím na dálku. Je to neskutečný pocit se ráno probudit a vidět. Prostě nádhera.
samuella
Také o operaci uvažuji nosím brýle od 12let.je mi 40.sice mi prý brýle sluší, ale vadí mi v bazénu atd. Napsala sem do 3klinik a všude jiný ceny. A taky záleží na typu laseru prý.
tak
@Kolikoli - musí se po operaci kapat něco do očí už pořád? A taky jsou někdy komplikace -bolavé oči?
Do očí si kapete jednoduše řečeno jen do doby, než se oko úplně zahojí. Potom už ne. Takže po zahojení očí žijete úplně normálně, jako kdokoliv, kdo na žádné operaci očí nebyl.

Operace stojí cca 15-30 tisíc na jedno oko, záleží, na jakou jdete. Ale určitě bych šla jedině do Gemini nebo Lexumu, nikam jinam.

Kapala jsem celkem asi 4 lahvičky (2x lokální antibiotikum a 2x nějaké na rychlejší uzdravení) + obyč oční kapky dle potřeby. Celkově mi ty lahvičky vybyly asi na 2 měsíce. Pak už jen obyč kapky, klasicky, když něco škrábe nebo tam mám prach atd.

hodnocení

0x
Mám známé, kteří jsou spokojeni, ale i takové, kteří by do toho znovu nikdy nešli(vyhozených 70tisíc). Jak píšou ostatní, hodně soukromých klinik jde primárně po zisku a jsou schopni zákrok doporučit i člověku v urně. Má oční lékařka roky na takové klinice pracovala a když jsem se s ní o operaci bavil, nedoporučila mi do toho jít a nebylo to určitě proto, že bych nebyl "vhodný" kandidát. Těch rizik je poměrně dost a jsou vesměs dost nepříjemné a nevratné.

hodnocení

0x
Na laserové korekci očí jsem byl před 20-ti lety. Vše proběhlo v pořádku a dodnes nemám žádné problémy. V dnešní době je laserová operace očí určitě úplně na jiné úrovni, než před 20 lety, takže bych se toho vůbec nebál. Samozřejmě se kdykoliv může stát, že někdo nějaké komplikace může mít, ale to platí při jakémkoliv chirurgickém zásahu.
Můj starší bratr byl na laserové operaci očí také, a to před 25 lety. Vše proběhlo také v pořádku, ale zhruba před 3 lety se mu zrak zase trošku zhoršil a musel začít nosit "slabé" brýle. I tak říkal, že operace nelituje, že měl vlastně 20 let od brýlí klid. Kdyby byl prý mladší, šel by na operaci znovu. Vzhledem k věku už nad tím ale neuvažuje.

hodnocení

0x
A není v dnešní době lepší nosit kontaktní čočky? Člověk je jen 1x za měsíc prostě vyndá a vymění za nové a má klid. A ta výhoda, že např. při krájení vás nepálí oči..
motak
jakoze mesicni se nosi cely mesic nonstop? to asi ne, bobe...
Ano, přesně tak. Já už je používám cca 15 let. Zkus si najít air optix night & day, bobe...
motak
tak to uz je vase volba,ze verite marketingu. Vyrobci je jedno, toho vase zdravi nezajima.
ja bych to neriskoval, oci mam jenom jedny...
Jsou čočky a čočky. Tyto jsou speciálně udělané a testované pro takové nošení. Jestli si myslíte, že to je jen marketing, tak to by potom byla ta nejhloupější firma, protože by už dávno na sobě měla x žalob za poškození na zdraví. To se evidentně nekoná, jinak bych měl už po jedné/dvou nocích problémy, jako se standardními čočkami..
samuella

ja cocky nosit nemuzu, me hodne slzi oci a vadi mi.

Mě také vadily 1-denní čočky, ale u těchto měsíčních night&day člověk ani neví, že je má. To se musí vyzkoušet, ale chápu, že každý to může snášet jinak..
Jinak slzení spíš pomáhá než škodí.
vilik*
Jenže ty měsíční vámi zmiňované čočky mají být před nošením konzultovány s lékařem, navíc je u nich upozornění, že ani tehdy není zcela prokázána 100% bezpečnost. Dle ceny v náhodném e-shopu by stálo nošení těchto čoček cca 4 000 ročně, což mi nepřijde vzhledem k obdobnému riziku u oční operace moc výhodné.
Nestudoval jsem ty čočky podrobně, tedy netuším, jak je řešen například velmi rozšířený astigmatismus.
motak
vzdyt sem rikal, ze je zblbly marketingem. az za 10 let budete mit problemy s ocima, klidne tu firmu zalujte, sem zvedavy, jak jim to budete dokazovat. ale co, je to vase zdravi, vase volba.

Ano, celá sada čoček vyjde skoro na 4.000,-Kč/rok. Co jsem se dočetl, tak na astigmatismus nabízí také čočky s dobou nošení 6 dní.

Obdobné riziko bych neřekl ani náhodou - vedlejší příznaky se po Lasik operaci objeví ve zhruba 1% případů, u čoček je to 0,18% (infekce, atd.).

Sám jsem několikrát přemýšlel, jestli jít na laserovou operaci. Když se podaří, tak je to lepší, když se nepodaří, tak v lepším případě se to dá zkorigovat, v horším případě můžete mít do konce života solidní problémy. Když je problém při nošení čoček, tak v 99% případů stačí čočky na chvíli přestat nosit, popř. začít léčit léky. Ale permanentní, neléčitelné vedlejší příznaky jsou celkem vzácné.

Dále se k tomu vyjadřovat nebudu. Po cca 14 letech nošení jsem osobně problémy s čočkami nezaznamenal, pouze diskomfort v pylové sezóně (jsem alergik) a na to stačí je na chvíli přestat nosit. Závěr ať si udělá každý sám.

jarkaaaa
hodnocení

0x
Byla jsem cca před 10lety na korekci zraku s dioptrií -4 dioptrií.
Zrak stále v pořádku ale začínám věkem hůře vidět na blízko.
samuella
Jo to říkají že se časem může zhoršit zrak na blízko. Tak to nevadí ve stáří má každý skoro brýle na čtení.

sykorka*
hodnocení

0x

také jsem byla na laserové operaci krátkozrakosti, tuším 1992 - na slabší oko (pův.7 dioptrií) jsem po cca roku začala vidět mizerně, brýle nepomáhají, jedná se o rozpad sítnice - nevím, jestli může být na vině operace, nebo jestli by se mi to rozvinulo i bez ní... druhé oko je v pohodě

Proto ze svými -6 stále nejdu na operaci a nosím brýle. Riziko je vždy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]