Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
už delší dobu se potýkám s jedním problémem. Jedná se o neskloňování slova dva. Pochytil jsem to od rodiny, když jsem vyrůstal a nedaří se mi to přestat říkat. Když píšu slohovou práci ve škole, tak to napíšu správně, protože nad tím přemýšlím. Když mluvím, nepřemýšlím nad tím a dokážu klidně říct dva jablka, dva kila, dva vajíčka. Vím, že správně je dvě, ale uvědomím si to až potom, co to řeknu a nebo když se mi někdo vysměje. V budoucnosti chci pracovat jako učitel češtiny, tudíž to rozhodně nebude působit dobře. Dá se to nějak odnaučit?
Díky.
Existuje jen jediná možnost. Mluvit pomaleji a přemýšlet nad tím, co řeknu (nejen když píši). Bohužel je i v dnešní době dosti časté to, že lidé mluví hodně rychle, drmolí a nelze jim zcela správně rozumět. Třeba takový Pavel Novotný, mluví jako kulomet. Nerozumím mu nic. Ale u něj to ani nevadí.
Ne. Ale abych tebyl tak strohý, jako lektor, myslím, že tou snahou dosáhnete pouze toho, že nahodile na střídačku skloňovat budete a nebudete. tedy z vás nakonec polezou věty typu "Koupil jsem dvě čokolády a dva mléka.".
Přirovnal bych to k dnešní schizofrenii v případě středního rodu, kdy lidé (včetně TV komentátorů, politiků, herců..) vědí, co je dobře, ale přesto z nich lezou věci jako "Ty prasata chrochtala a ta kuřata zobaly." v jediném souvětí, jak se v nich stále bije zvyk s tím, co je mluvnicky správně. Platí takové pravidlo, že vlastně není taková hrůza používat něco v nesprávném tvaru, hrůza je v jednom souvislém textu/mluvě tyto tvary zmateně míchat.
Otázka zněla : Dá se to nějak odnaučit? Odpověď zněla: Ano. Jasná odpověď bez zbytečných řečí.
@hoe: Nadpis dotazu je především ilustrativní, může a nemusí to být otázka. Naznačuje téma problému a v podstatě rozhoduje o tom, jestli nějaký rádce dotaz otevře a bude se jím zabývat, anebo ho přejde.
Pak následuje konkrétní dotaz, kde se tazatel svěřuje s problémem a pokládá důležité otázky, které chce zodpovědět.
Kapišto?
P.S.: začínáš mě bavit, nezajdem někdy na dva piva?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.