Nejste přihlášen/a.
Pokud je babička svéprávná, může svůj dům nechat přepsat, na koho ona chce, je to její majetek a může si s ním nakládat dle svého uvážení. Může to být třeba nespravedlivé, ale tak to je.
zachovejte klid. Jednak že nic nenaděláte a zadruhé, o babičku se nebudete muset starat. Zatřetí, on ten domek nemá tak závratnou cenu, jak si možná myslíte. A začtvrté, podědit ideální polovinu domku je spíš pro zlost, než pro radost. Zkuste pohledat tady na poradně, jaké dotazy na téma podílů na dědictví se zde občas objevují.
Moji rodiče na mého bratra přepsali velký dům i se zahradou. Můžu vám říct, že se mi v jistém směru ulevilo. Všechno je od té doby jasné, nikdo po mě nemůže nic chtít a dům se zahradou už mám taky.
Neznám detaily, ale vše už bylo víceméně řečeno. Pokud je babička svéprávná, neuděláte nic. Kromě toho je naživu, slovo dědictví je tudíž zcela irelevantní. Smiřte se s tím, že život není fér. Jak praví figurek, dům na krku může být docela peklo a k tomu dodávám, že péče o nemohoucího je peklo skutečné, pro nezasvěceného absolutně nepředstavitelné. Nechte to plavat.
@ellen - je mozne se nejak soudit?
Není. Za určitých podmínek by bylo možné započtení daru, ale to by babička a) musela mít i jiný majetek a b) zemřít do tří let od darování.
A nepotěším vás ještě jednou - i přes onu "pojistku" se klidně může stát, že tetě zůstane dům a vám babička.
Ehm, babička si tetu pojistila nějak divně. Dům je nyní její, teta se může sebrat, babičku vystěhovat do domova důchodců a babička s tím nic nenadělá. Někomu něco darovat není žádná pojistka.
Tohle se bohužel stává, možná se teta o babičku stará,pomáhá jí s údržbou domu, dává a dávala do něj nemalé finance, to tady nikdo neví. Maminka pochopitelně nezvládala za babičkou jezdit pravidelně. Je škoda, že to takhle je, babička si asi neuvědomuje, že tím vytváří mezi dcerami propast, budou se těžko smiřovat. Hlavně aby se teta o babičku dobře starala a nedala ji někam do ústavu.Snad to má babička dobře ošetřené. Kolem nás je hodně nespravedlnosti, s tím se musíte smířit.
Jak už napsali jiní, soudit se nelze. Vlastník si může se svým majtekem dělat, co chce. Někdo může svůj dům přepsat třeba na nějakou nadaci.
Jak už taky někdo zmínil, tak mít tzv, ideální polovinu domu, to není ve všech případech "výhra". Takové vlastnictví může být za určitých okolností i ztrátové, např.proto, že je nutnost podílet se na opravách a dalších platbách a přitom nelze danou nemovitost plnohodnotně užívat, natož ten vlastnický podíl prodat.
Ne, Vaše maminka v tomto případě nemůže dělat nic. Ale lidé, kteří dospějí k takovémuto rozhodnutí, k tomu mají většinou velice pádný důvod. Však i Vy máte jistě pádný důvod k tomu, když píšete, že Vaše teta Vám celý život dělá peklo. A je docela zajímavý i Váš slovní obrat, "babička se pojistila" ...
To znamená, že rodinné vztahy u Vás všeobecně nejsou nijak "růžové", když si Vaše babička jednu z dcer, musela "pojistit" majetkem. A to je dost smutné, nemyslíte? No, ale alespoň se Vy, po této zkušenosti, můžete ke své mamince později zachovat lépe a ona si Vaši pozornost a lásku ve svém stáří, nebude muset od Vás "kupovat".
A ano, zapomněla jsem dodat to, že chudák babička se vlastně vůbec nepojistila, spíše se vydala na milost či nemilost své dcery. A pokud je to v rodině opravdu tak divné, nic té Vaší tetě nebrání v tom, aby se své matky nakonec zbavila a nestrčila ji někam do domova důchodců, aby měla od ní pokoj. Já bych tohle teda nikdy neudělala. Také mám dva syny a dobře je znám a vím, že oni se o mne nepostarají tak, jak by se mi to líbilo a také to od nich ani ve snu neočekávám. Postarám se sama a nikoho se doprošovat nikdy nebudu. Až přijde doba, kdy už budu vědět, že to sama v baráku nezvládnu, tak ho prodám a půjdu si do luxusní garsonky s pečovatelskou službou. Už mám zažádáno, protože na takové byty se čeká dlouho. No a tam si budu žít až do smrti a co zbyde, oni zdědí rovným dílem.
Vůbec si toho nevšímejte a vztahy s tetou zachovejte tak, jak jsou. Mamka se bez toho baráku určitě obejde. Představte si, že byste ten barák měli s tetou na půl. To by teprve mohla být tragédie. Podobný postup rodičů pozoruji často. Úspěšné a pracovité děti upozadí a třikrát rozvedené povaleče podporují. Vždyť ti pracovití se mají dobře, no ne. Tomu se může člověk jen smát a určitě nemá smysl se tím trápit a už vůbec ne kvůli toho rozbíjet rodinné vztahy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.