Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přiznání daně FO

Od: mona92 odpovědí: 14 změna:

Zdravím, jk je to s daněmi? když jsem minulý rok pracovala do července, pak od srpna jsem si sama platila zdravotní a v lednu jsem na úřadě práce.
Růžový papír nějak chápu, ale ne čísla. Musím zajít za svým bývalím zaměstnavatelem, aby mi dal podklady k daním? Já částky neznám, a počítat to neumím. Zda stačí jen zajít k nějaké účetní a ona to vypočítá, ale nemám nic, kde bybyli vypsané částky apod. Díky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

0x

No, kdybyste s tím nečekala do dneška, mohla jste požádat do 15.2. bývalého zaměstnavatele a on by vám daně spočítal a přeplatek vrátil. Teď už musíte podat přiznání k dani sama, nejpozději do 31.3., vřele doporučuji, vrátí vám výraznou částku. Opravdu nemluvím o pár stovkách, ale nejpravděpodobněji tisícovkách. Najděte si někoho (nejlépe toho, kdo to zná), kdo vám to připraví a zařídí i odeslání, i za úplatu (nebude vysoká, je to jednoduchá práce) se to vyplatí.

mona92
hodnocení

Tak nějak jsem na to zapomněla, spíš mi to nedošlo. Takže stačí růžový papír a najít si účetní? Co bude potřebovat za podklady, doklady apod. nevíte?

etana*

Vím, ale to vám poví ta účetní, tu za to budete platit.

mona92
hodnocení

Děkuji, s tím počítám.

hodnocení

0x

Je potřeba, požádat účetní zaměstnavatele, aby Vám vytiskla a podepsala potvrzení o zdanitelných příjmech. Toto potvrzení pak doložíte na finančním úřadě k žádosti o vrácení přeplatku daně.

Tady jsou odkazy na stránky, kde je to popsáno

finance.cz/...

finance.cz/...

mona92
hodnocení

u bývalého zaměstnavatele požádat o tento papír? (ať v tom mám jasněji) a pak na úřad stačí zajít s papíry nebo i požádat jinou účetní, aby mi to vyplnila.

Ano.Ale myslím si, že pokud by to někdo na FO zařizoal za Vás, tak je potřeba mu pro ten účel napsat plnou moc.

nov
hodnocení

0x

Využijte interaktivní formulář, kde je všechno podrobně popsáno včetně pokynů k vyplnění. idnes.cz/...

mona92
hodnocení

Podle toho to mohu vyplnit, ale neznám čísla, takže musím požádat minulou účetní o nějaké papíry ne?.

hodnocení

0x
Tak třeba vám to vyplní účetní z vaší práce, když ji poprosite. Každopádně potřebujete od ní ty příjmy za loňský rok. Vyplnění je celkem jednoduché, dělám si to sám.
mona92
hodnocení

Tak jak pro koho je to pak jednoduché. Takže stačí zavolat, že potřebuji příjmy z minulého roku a zajít na finančňák a vyplnit apod.

Buď si vyplníte papírový formulář nebo na netu interaktivní, který vás sám navede, který pak vytisknete 2x a odnesete na FÚ spolu s tou přílohou ze zaměstnání. Pokud tam jsou příjmy jen z jednoho zaměstnání a žádné jiné, tak prakticky opíšete jen čísla do příslušných kolonek.

donpapa
hodnocení

0x

Na vašem místě bych postupoval takto:

1. požádal zaměstnavatele o vydání Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti,

2. na stránkách Ministerstva financí stáhnul interaktivní formulář Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2019,

3. připravil si potvrzení o platbách na penzijní připojištění, životní pojištění, na charitu, ...

4. vyplnil Přiznání údaji uvedenými v Potvrzení a případných ostatních potvrzeních a nakonec Přiznání podepsal,

5. všechny dokumenty okopíroval,

6. do 31.3. se s originálem a kopií odebral na FÚ, kde originál odevzdám a potvrzenou kopii si založím do archivu,

7. a pak už čekám, kdy se přeplatek přistane na účtu.

Hlavně se toho nebojte, interaktivní formulář vás povede - nemůžete udělat chybu. Dceru jsem to naučil, když ji bylo 15 a od té doby mi dělá přiznání sama. Má to ještě nepatrně složitější o příjmy z nájmu a přesto to dneska zvládá za 10 minut.

České školství vás naučí datum, kdy se narodil kdejaký obecní blb, bohužel to, co skutečně k životu potřebujete, to vám zůstane utajeno.

mona92
hodnocení

Děkuji moc, za Vaši odpověd a čas. Každý má talent na něco jiného mno...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]