Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prohlášení daně poplatníka nejasnosti

Od: anzionka® odpovědí: 14 změna:

Zdravím,

jednoduše a srozumitelně. Mám dva zaměstnavatele:

AB: Smlouva DPP, podepsané růžové prohlášení (základní sleva poplatníka), na růžovém prohlášení je uveden rok 2020

CD: Smlouva HPP, zatím nepodepsané růžové prohlášení

Nevím, jestli budu v zaměstnavatele CD pokračovat celý rok 2020. Ale chtěla bych, aby se mi u zaměstnavatele AB neuplatňovala základní sleva poplatníka, dejme tomu za březen, nebo tak dlouho, jak budu u zaměstnavatele CD. Když u něj pak skončím, opět chci uplatňovat u AB základní slevu poplatníka.

Jde to, i když je na podepsaném růžovém prohlášení jen rok 2020, nikoliv rozpis měsíců? Vím, mám psát účetní AB, ale nechci se ztrapnit, nebo nechci, aby mi nepodávala nějaká nepravdivá infa. Díky moc za rady.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

etana*
hodnocení

0x

Prohlášení k dani podepisujete jen jednou za zdaňovací období (tedy pokud neměníte postupně zaměstnání v průběhu toho roku), takže si musíte předem rozmyslet, kde chcete slevu uplatňovat, během roku to nemůžete střídat, jak se vám hodí. Bohužel.

hodnocení

No, když u zaměstnavatele CD skončím, tak pak už se do konce roku nebudu moci přihlásit o slevu na dani zpět k AB? Vím, že to mohu podepsat jen jednou, ale když u AB ukončím slevu na dani na březen-květen, a budu mít podepsáno u CD, a od červen-prosinec opět znovu u AB. Když dám výpověď u CD.

etana*

Máte podepsáno u AB, vaše kombinace podle litery zákona neprojdou. Dál už mohu posloužit jen pohádkou o lakomé rybářce.

hodnocení

Ale ja podle litery zakona mohu mit podepsano dokonce vice ruzovych papiru. Podstatne je, abych u dvou zaměstnavatelů neuplatnovala zakladni slevu poplatnika na dani. Dokonce i kdybych ji uplatňovala, tak je to možné, ale pak budu muset podat danove priznani. Tak to podle me je.
etana*

No, podle vás to tak je, tak to tak udělejte:) Proč se tedy ptáte?

hodnocení

Protože si chci být jistá. A znát na to názory dalších lidí, váš jsem vzala v potaz, třeba také ještě někdo odpoví a přidá svoji trošku do mlýna.

hodnocení

0x

Pobírá-li poplatník mzdu současně od více plátců, může uplatnit daňové slevy a zvýhodnění pouze u jednoho plátce, a to u toho, u kterého podepíše prohlášení. Je-li pro poplatníka výhodnější uplatnit slevu u jiného souběžného plátce (např. z důvodu vyššího příjmu), je nutné u jednoho písemně ukončit nárokování slevy a zvýhodnění a od příštího měsíce podepsat "růžový formulář" u druhého plátce, kterému je nutné nároky prokázat.

etana*

Ano, ovšem finanční úřady, tedy správci daně toto velmi neradi vidí a je to pro ně důvod k "zakleknutí" na celou mzdovku, takže obecně to prakticky nikdo nechce riskovat, zejména ne tak, jak si to představuje tazatelka. V prohlášení je ale explicitně potvrzeno, že poplatník zodpovídá za informace, které předal plátci, takže případné sankce, pokud dojde k pochybení jdou na vrub poplatníka, nikoliv jeho zaměstnavatele.

@etana souhlasím s Vámi; doufala jsem, že když si to anzionka přečte, dojde jí, co chce za nesmysl.

hodnocení

Finanční úřad to sice nevidí rád, ale já zase neráda vidím ráda finanční úřad. Je celkem rozdíl odvádět 15 procentní daň z peticiferne cifry a z čtyřciferne. A kdyz hlavní pracovní poměr skončím, tak proč bych se opět neprihlasila k slevě poplatnika k zaměstnavateli na dohodu. (Cak me financí úřad bere daně, jak rád me vidí?) Protože si logicky začnu více vydelavat tam. Pri daném souběhu HPP a DPP by nezmeneni slevy me stalo celkem dost. Takze je mi úplně putna, co vidí nebo nevidí FO rád. Jestli vy máte důvod se FO bát a něco nepriznavate, je vaše věc, ja mam svědomí čisté.
etana*

Anzionko, jste drzá jak opice. Snažila jsem se vám poradit z praxe, ale byla to chyba. Dělejte si co chcete a příště se neptejte, když všechno víte sama nejlépe.

@etana souhlas.

@anzionka - Je celkem rozdíl odvádět 15 procentní daň z peticiferne cifry a z čtyřciferne.
Máte recht - třeba vám to pokryje případné manko z inventury, o kterou se bojíte požádat.

hodnocení

@jedubabicka: Máte recht, třeba pokryje! :-P

FÚ ty peníze ale tak jako tak nechávat nehodlám, copak on mi nějaké peníze jen tak někdy dá nebo nechá, jen tak pro mý pěkný oči?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]