Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji poradit. Kdysi nám asi z Katastru nemovitostí přišel dopis že naše vesnice a náš pozemek bude v roce 2020-2022 asi už si nepamtuji, nejspíš jsme i vyhodili. Byli jsme překvapení s jakým ,,ročním,, předstihem to posílají a nepřišlo nám to zrovna nějak důležité Bude probíhat digitlaizace měření myslim. Teď se dohadujemem se sousedem o cca 2 metry podél pozemku , které si na můj úkor přivlastnil a zvětšil si zahradu. Udělal si tam zeď betenovou.Na pozemek nejezdíme a tak je bez kontroly.
Mám čekat na to měření nebo si to mám nechat změřit geodetem?
Kde seženu informaci kdy bude probíhat to digitální měření. Na obci nic není.
Kde najdu mapy z let 1990-1999
Dobrý den, obraťte se na vám příslušný katastrální úřad, jistě vám tam poradí a podají informace. Na www.cuzk.cz najdete seznam těchto úřadů. Na úřadě vám poskytnou i výpisy, mapy atd.
Co je Vaše, je Vaše a je to určitě zaneseno v katastrální mapě. Moje sousedka měla ten samý problém se sousedem a pořád se dohadovali kvůli pár metrům. Nakonec si to opravdu nechala zaměřit geodetem a toho si ale sama zaplatila, aby měla pokoj. A jednalo se o barák a zahradu, která byla v jejím vlastnictví víc než 20 let a soused se nově přistěhoval a domníval se, že ona má záhon na jeho pozemku a pořád jí vyhrožoval, že jí to všechno vytrhá a zabere si co mu patří, že plot je špatně postavený bývalým majitelem. To digitální zaměření s tím nemá co dělat, to se vztahuje na přístavby k domům, které kdysi byli uskutečněny bez stavebního povolení, nebo postavení garáží a tak podobně. A protože stát hledá peníze kde se dá, tak všechny tyto "černé" stavby hledá, aby mohl žádat vyšší daň z nemovitosti. To znám a také to u nás proběhlo. A je úplně jedno, že třeba já jsem to už tak koupila před 15 lety a já jsem nic nepřistavovala. Ale přede mnou to kdysi udělal jiný majitel načerno a nyní se to ukázalo a zvýšili mi daň z nemovitosti. Nic víc se nestalo.
Podívejte se na informace zde, ale přesnost map je většinou +-2m a občas i horší...takže, pokud se nedohodnete se sousedem, sejdete se u soudu ...s nejistým výsledkem. Něco více i zde
Asi nic jiného mi nezbejvá než ten geodet...tam je ale při měření nutnost obeslat sousedy a jejich ,,spolupráce,, už vidím jak mi to umožní přes ten betonovej plot už jen tou jeho sabotáží se to bude prodražovat. On má zahrádku jak plivátko, menší záhon a nic,tak zabral co mohl. na cuzku zrovna mapa kterou potřebujinení, na kastastru taky není protože mu tam sedí příbuzná a v době její dovolené jí nikdo nikdy nezastupuje takže přes ní cesta nevede.Jinak moc děkuji
Digitalizace katastru je převedení "kreslených" map do digitální (počítačové) podoby. Ani po digitalizaci nebudou hranice pozemků v mapě absolutně přesné a argumentova s nimi v terému dál nepůjde. Chcete-li vědět kudy vede hranice přesně, angažujte geodeta či zeměměřiče.
Ale geodet taky vychází ze stávajících map, úplně přesné to nikdy nebude; jedině, že se dohodnete se sousedem a geodet upraví podklady pro katastrální mapy...i proto to řeší soudy, pokud se nedohodnete...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.