Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Moniko, to musí chtít mamka sama. Změnit stravovací návyky, jíst malé porce a častěji, nehladovět. Nepít sladké vody. Pohyb - stačí procházky svižnou chůzí. Na ty můžeš chodit s ní, třeba ji to bude motivovat. Dělejtesi spolu pěšší výlety. Mamka musí začít prostě jinak myslet. Diety nejsou dobré, protože je mamka nevydrží držet do konce života. Hlavně ať se mamka vyhne všem zázračným pilulkám, náplastím atd. na hubnutí. Nefungují!
Zázračné pilulky nefungují, ale už se začínají objevovat léky, které fungují. Akorát se nekupují na základě pochybného inzerátu ze spamu, ale předepisuje je lékař obezitolog. Na tomhle poli se odehrává dost intenzivní výzkum a i pojíšťovny (ne české) začínají chápat, že léčba obezity ušetří v budoucnu náklady na cukrovky a hypertenze.
Svačina je skvělé jméno pro obezitologa.
Tihle výživoví poradci... Si asi taky otevřu praxi. Medikace: Pohyb, a hodně.
Jak píše kapkanaděje, pilulky a různé spalovače jsou absolutní nesmysl. Mezi jídlem a pohybem je přímá úměra. Čím víc jím, tím se musím více hýbat. A diety se nemusí dodržovat nějak drastické. Jíst tak, aby nebyl hlad, nikoli jen kvůli chuti. Ono otřepané do polosyta. A po páté večer člověk jíst už nemusí.
A ano, člověk musí v první řadě chtít.
Já bych s Vámi souhlasila až na jednu věc. Že večer se už nejí. Není to pravda a je to špatně. Žaludek pak má tendenci trávit sám sebe. Riziko žaludečních vředů. A přitom stačí plátek veky - pribináček - plátek eidamu asi v 8 hodin večer a žaludek neprodukuje pak hodně kyselin. Vím, o čem mluvím.
Jinak, když chcete pomalu a nedrasticky hubnout, tak musíte jíst nebo pít - nikdy ne oboje a hlavně to dodržovat. Takže je 8 - snídám housku s vařeným vajíčkem a nepiju nic. Je 10 hodin, vypiju co chci - kafe, čaj atd...v poledne, když mám polévku, je to tekutina - tak přílohu jím až za 1,5 hod. Jedině tak se Vám změní metabolismus, trvá to asi dva měsíce a vy začnete hubnout...Vyzkoušeno - dcera 42 kg, já 46 kg, jsem ale značně vyšší. Přístup k jídlu obě mame takový, že jíme proto abychom žili, ne opačně. A jde to. Dcerka má nemocnou štítnou žlázu a měla by určitě metrák, ale je rozumná. Všechno jde, když se chce.. V Lenigradě dokázali celému světu, že váha je opravdu záležitost přebytku jídla.
Co je to proboha zase za nesmysl, že žaludek tráví sám sebe?! Žaludek jídlo stráví za cca 3 hodiny. Takže to bych musel celou noc každé 3 hodiny něco pozřít, aby žaludek nespapal sám sebe?! To je zajímavé, že můj žaludek tedy ještě neřekl, že má chuť sám na sebe Ale nerozporuji, že není škodlivé jíst večer něco lehkého.
Erni, asi o tom opravdu na rozdíl od Vás něco vím, mám operovaný žaludek na vředovou chorobu a vždycky, nezávisle na sobě, mně mengelové upozornovali, že musím jíst i večer aspon do 20 hodin. Na vysvětlení dodávali, že aby žaludek netrávil sám sebe...Co myslíte - byli dementní ti vysokoškoláci?
Takže ve dvacet hodin se najíte, o půlnoci máte žaludek prázdný. Jak to, že tedy sám sebe netráví dalších cca 6-8 hodin do snídaně? Jen si pokládám prostou otázku, logickou...
Musela bych tady psát o tom, že tělo má své přírodní zákony - jídlo, spánek atd - na základě hormonů a metabolismu. Na noc se tělo připraví na spánek, ne na jídlo nebo práci...Na google najdete všechno. Jakmile nemáte v pořádku hormony, například štítnou žlázu, tloustnete, protože hormony vám mění metabolismus, zkrátka nic není tak jednoduché, jak se to jeví. Nebo slyšel jste někdy o nemoci zvané lymfedém?
Je toho víc, takže není pravda, že každý může zhubnout, to jenom tehdy, jestli jste zdravý. Pokud máte poruchy - cukrovku, štítnou žlázu a řadu dalších, jste v háje a to doslova...to neznamená, že to, že Vy to nevíte, že to neexistuje...
Maminka musí nejdřív změnit životní styl. Začít se pravidelně pohybovat. Přejít na zdravou převážně zeleninovou stravu s omezením cukrů, uzenin, sladkých, tučných a moučných potravin.I když si bude hlídat kalorie, některé kalorické potraviny si musí ponechat, jako mandle, ořechy, tučné ryby, panenské oleje, protože v nich jsou důležité minerály a vitaminy. Jsou totiž látky, které tělo potřebuje při spalování tuků a při správném fungování organismu. Ať nespěchá, ale hubne pomalu, ale nevratně. Stačí 2 kg měsíčně. To by bylo 24 kg za rok. Přitom je dobré pít mezi jídly sklenice vody se lžicí jablečného octa. Tělo se totiž při hubnutí zbavuje škodlivin uložených ve špecích na těle. Kup jí knížku: Byla jsem tlustá, jsem, jaká jsem od Hany Synkové
Tvoje maminka je ještě mladá.Škoda těch kil.Pokud jí to jako výživové poradkyni nejde se stravováním, chce to POHYB. Choďte spolu třeba plavat (vodu miluji), cvičit, jezdit na kole. Můžete si koupit trekové hole a chodit spolu na procházky, nejlépe do lesa, parku. Každý den chodím do lesa. Mám ho blízko bydliště.
Mamince tady radí každý, určitě to všechno ví, ale byla na preventivní prohlídce? Štítnou žlázu má v pořádku? Je mnoho příčin, proč nezvládá hubnutí. Ale víc mě zaujala tvoje poznámka,že jsi ve 13 letech zhubla 17 kg a hubneš dál. To jsi byla tak silná? Mě se to zdá na průměrnou dívku opravdu hodně. Třeba hubneš pod dohledem lékaře,pak je to v pořádku, ale vnučka má kamarádku, která, i když je štíhlá, si myslí,že je tlustá a skoro nic nechce jíst. Koleduje si o opravdový malér. Teď už to její rodiče řeší, snad to bude v pořádku. Jinak mamince přeji úspěšné hubnutí,s přibývajícími roky to jde stále hůř.
Je Vám 13 let a už jste musela hubnout a dokonce jste zhubla 17 kg. To teda žasnu. Ale nejde mi do hlavy co teda doma jíte, protože většinou vaří dětem doma matky. A když jste začala Vy hubnout, tak kolik Vám bylo let? Ono totiž zhubnout 17 kilo není sranda a jde opravdu o totální změnu stravování, u dětí pod dohledem lékaře a je to "běh na dlouhou trať". A podporu má Vaše matka přece ve Vás, vždyť k tomu, abyste vy zhubla, ona musela změnit způsob stravování doma. Nějak něčemu nerozumím. A proč se ptáte na nějaké "spalovače tuků", když máte sama za sebou zkušenost s hubnutím a víte, že na to žádné "spalovače tuků" nefungují a že je to tom co jíte a kolik toho sníte a o pohybu. A navíc musíte mít už zkušenost právě s těmi dietami, když jste musela zhubnout 17 kilo a pokračujete v hubnutí. To máte ještě i tak nadváhu?
Je potřeba mít nějaký pohyb a jíst stejně nebo možná trochu méně. Jeden můj známý stále bojoval s váhou, dělal aktivně běh, chodil do posilovny, ale také si dopřával větší porce jídla. Váha mu šla pomalu nahoru, měl sice svaly, ale i tuky. Já jsem horal a někdy se mnou chodily kolegyně z práce na Lysou horu v Beskydech. Dvě z nich to zvládaly pravidelně a po měsíci měli všechno oblečení volné. Pohyb je na hubnutí nejlepší a zadarmo. Žádné tablety a podobné věci, za které se vyhazují zbytečné peníze. Mamince bych poradil chodit v rychlejším tempu po městě nebo v okolí, pokud máte třeba nějaký parčík, Pro začátek stačí půl hodiny třikrát týdně a za měsíc uvidí rozdíl.
Zdravím
Jak už tu zaznělo, čili stručně, na základě mých zkušeností, základem je POHYB. Nejlepší a nejosvědčenější je chodit pravidelně každý den a pořádně BĚHAT + cvičit (kliky dřepy sklapovačky a nemazlit se s tím ) Možná to bude znít divně, ale když jsem kdysi hubnul, tak jsem se intenzivně pohyboval a běhal přičemž, a to je to divné, můžete jíst co chcete a kolik chcete bez omezení za předpokladu že se budete řádně "mrskat" tj. pohybovat. Tělo má totiž jakýsi "samoregulační mechanismus" a to, že při intenzivním každodenním pravidelném a vydatném pohybu zároveň rapidně klesne potřeba takového toho "mlsání a dokrmování", ne proto že byste musela mít pevnou vůli a odpírat si ale proto že tělo ve výkonu si vezme jen to co potřebuje zbytek do sebe prostě nenarvete osobní zkušenost. S během začněte kratší trasy a postupně zvyšujte je to zaručené vyzkoušené. Nebo také jinak, dejte mi měsíc volna a "do ruky" člověka který chce zhubnout a uvidíte ty změny.
Žádný zázrak neexistuje, stačí jíst často malé porce, pestrou stravu aby tělo mělo všechno co potřebuje, množství tak aby příjem energie byl o něco málo menší než výdej. K tomu pohyb vytrvalostního typu, nejlíp běžky, nordic walking (chůze s hůlkama - 1. odlehčí kloubům 2. je zapojeno víc svalů = větší spotřeba), plavání, nějaký rotoped... Prostě cokoliv co s nadváhou může dělat bez rizika zničení kloubů přetížením. 4x týdně ideálně dvě hodiny, polo/ celodenní výlety.. Na zátěž je třeba najet postupně v řádu týdnů až měsíců.. Nějaké cvičení typu óga apod. jako doplněk taky nejsou na škodu. Hubnout tak kilo dvě za měsíc, víc je moc rychle.. Ze začátku se váha nemusí hýbat - sice tuk mizí, ale rostou svaly tak se to vyrovnává.
Můžeš jí pomoct vyhecovat jí k tomu, ale pokud sama opravdu nechce tak nezhubne. Musí trvale změnit způsob života.
Mám knihu Domácí krabičková dieta. Jsou tan recepty, výpočty KJ pro denní spotřebu, jí se cca 5-6x denně, složím si jídelníček z toho, co mě chutná, spočítám si, kolik čeho denně mohu a již jsem za 1,5 roku tohoto způsobu zhubla 17 kg. Když je nějaká oslava, tak si klidně vezmu s ostatními, prostě se to dá dobře uhlídat, kolik čeho a hlad není a ještě si pochutnám. Je to jen více práce, udělat si třeba na týden jídelníček kvůli nákupu. Stejně tak nyní hubne syn a za 3 týdny ubyl cca 6 kg. Pohyb vůbec neřeším, jsme oba nesportovci. kdo má rád sport, určitě to neškodí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.