Dobrý den, nastupoval jsem do nového zaměstnání v prvním čtvrtletí roku 2019 a vzhledem k tomu, že v podniku má každý nárok na 25 dnů dovolené, bylo mi vypočteno 18,5. Všichni byli povinni dovolenou do konce roku vyčerpat a nikdo si nesměl žádnou ponechat do roku 2020, tudíž i já jsem si vše vyčerpal. Avšak k mému překvapení, na lednové výplatní pásce se objevil nárok na 29 dnů dovolené. Začal jsem pátrat zpětně a zjistil jsem, že chyba pravděpodobně vznikla v říjnu,kdy na pásce mám méně dnů vybrané dovolené, než jsem ve skutečnosti čerpal. Otázka tedy je,opravdu mám nárok na 29 dnů dovolené,nebo na to někdo přijde a zpětně to opraví? Máme pouze docházkovou knihu, zřejmě se někde stala chyba, jinak to nechápu. Ale jsme velký podnik a výplaty se dělají jinde než na místě pracoviště.
Raději na tuhle chybu zavčasu upozorněte vašeho šéfíka nebo účtárnu, protože nemůžete vybrat o čtyři dny dovolené víc. Je to docela obyčejné účetnictví. Nárok máte na 25 a součet všech vybraných dnů musí být přesně 25. Když vznikne nějaký přebytek nebo rest, musí se vyřešit účetnicky.
Čtyři dny jsou příliš mnoho na to, aby vám je dali do náhradního volna nebo do flexi tajmu. Asi by vám je přepočítali na neplacené volno.
Osobně bych se v tom neštoural pokud ti dovolena nechybí ale přebejvá bud rad Pokud na to přijdou opraví to a na další výplatnici to uvidíš Pokud nepříjdou vyhraváš dovolenou navíc už se mi to stalo taky neprotestoval sem nikdo na to nepřišel a placena dovolená navíc neni dúvod protestovat
navstevnik
Taky bych na to neupozorňoval a radoval bych se, že mám víc dovolené. Jak bylo psáno - kdyby na to někdo přišel, tak vám ji prostě vezmou. Ale myslím, že už to je pryč a dodatečně nikdo pátrat nebude.
Píšete že jste nastupoval v prvním čtvrtletí 2019 a vypočítali vám nárok na 18,5 dne dovolené.To by odpovídalo třem čtvrtletím (poměrná část).Nevím,kolik dní jste odpracoval v prvním čtvrtletí,za tyto odpracované dny by vám měl vzniknout nárok na dovolenou,je možné,že to jsou ty 4 dny,co se vám objevily navíc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.