Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, hledám si novou práci kvůli dlouhodobým finančním problémům dosavadního zaměstnavatele. Dnes jsem absolvovala 2 pohovory a když došlo na otázku peněz, tak jsem se od obou potencionálních zaměstnavatelů dozvěděla, že nějakou částku vyplácí zaměstnancům oficiálně a zbytek vyplácejí "na ruku". Dost mně ta odpověď vyděsila. A ještě víc mě vyděsilo, že jsem absolvovala 2 pohovory a oba zaměstnavatelé odpověděli stejně.
Pracovala jsem u jednoho zaměstnavatele 10 let a u toho předcházejícího taky 10 let, tak jsem asi nějak mimo a nevím jak to chodí?
Taky dostáváte peníze "na ruku"? A co si o tom myslíte?
O taková místa mají zájem lidi v exekuci.
A jak napsáno výše - všechny výpočty /nemocenská, důchody atd./ se vypočítávají právě jenom z toho přiznaného. Potom se lidé hodně diví, že mají nízké důchody. Včetně Schillerové.
Jenom dotaz - nemáte ID, nebo starobní? Potom bych věděla o práci ve vrátnici ve škole - Praha, pondělí až pátek, krátký a dlouhý týden. Pouze přes den.
Já za smutný fakt považuji to, že se o tomto vůbec musí mluvit.
Jenže není se čemu divit, při čímdál vyšší úrovni daňového zatížení se není čemu divit. Člověk si oficiální cestou nemá šanci vydělat... a při poctivém způsobu zaměstnání jsou náklady na zaměstnance naprosto nesmyslné.
Pokud má zaměstnanec hrubou mzdu 35 000 Kč tak dostane čistých cca. 26 000 Kč (což je při dnešních cenách spíš horší plat, když započítáme bydlení, auto, pojištění ... ).
A teď přichazí další legrace, aby vám váš zaměstnavatel mohl dát oněch ušmudlaných 26tis. Kč musí "vám" dát cca. 47 000 Kč (superhrubá mzda). Stát vám z toho vezme sociální a zdravotní pojištění za vás i zaměstnavatele, příjem vám řádně zdaní (vy jej pak zdaníte ještě minimálně 1x při nákupech při nákupu benzínu dokonce 2x), dohromady to udělá ten rozdíl 21 000 Kč... A samozřejmě čím vyšší je mzda, tím víc státu dáte.
No a proto mnoho zaměstnanců i zaměstnavatelů hledá cesty jak to obejít. Jedna z možností je tato šedá ekonomika (tedy základ oficiálně, pak se zdaní jen trochu pěněz a zbytek načerno). Druhá dost populární možnost je spolupráce jako OSVČ...
Samozřejmě z té oficiální výplaty se počítá vše - dovolená, nemocenská, důchod ...
Hm, také si to myslím. Jsem z toho otrávená a hledám dál. Asi to bude bohužel dost běžné, že mně to nabídli oba dva. Navíc mě vůbec neznaj a nebojí se tohle říct? Ještě mě napadá, kde vlastně tyhle peníze berou? Když má firma 20 zaměstnanců a každému dají měsíčně "na ruku"?!
Kde? z Vaší práce-vy dostenete základ třeba 12500=to vše legálně-zdaněné, zaplacené ZP... al bokem on ušetří tím že Vám dá ze zisku třeba 10 000-nezdaněných-ty daně... mu zůstanou,Okrade stát, ,budiž ale nejvíc na to zase trpí lidé co na toto přistoupí- dovolení= z 12500, nemocenská dtto. ovšem pokud by Vám dal třeba ne celých 22500,al jen rovných 20000-vy máte vyšší základ na ŘD, nemocenskou a nakonec i výhledově na výší důchodu!
Tedy velmi laicky řečeno!
nic neni vzdycky cernobile.. muze to byt nekdy i tak, ze potrebuje vic rukou, ale proste nema na ne, protoze musi ke kazde vyplate 25k, jeste 10k+ dat statu. A pokud to neni zrovna uplne nejziskovejsi oblast podnikani, tak aby zamestnanec svou praci vydelal alespon 40k, aby se trochu vyplatil se opravdu kazdy mesic nemusi povest, ...zamestnanec webmaster napriklad opravdu firme nevydela 40k kazdy mesic, ..ok diky nemu funguji stranky apod, eshop vydelava, ale tolik prace to opravdu neni, 85% facebook.
V podstate casto muze nastat paradox, ze majitel male firmy zajisti zamestnancum pekny duchod, ale sam bude muset jit pro dorovnani duchodu na socialku, protoze aby jemu zbylo tech 25k mesicne, musel to udelat tak, aby co nejmene platil za sebe optimalizaci nakladu a nebo pokud se mu vyplati, tak danit pausalem, ..jinak by mu zbylo 15k.
Přesto, že zaměstnavatelům hrozí tučné pokuty, zkoušejí to pořád. Jenže v této zemi je tak hrozný nepořádek /nazvala bych to přiléhavěji/, že se to prostě některým zaměstnavatelům pořád vyplatí.
Pokud na to přistoupíte, poznáte svou chybu v okamžiku marodění, nástupu na dovolenou, či odchodu do důchodu. Protože nebudete brát pak skoro nic.
Dejte si na to velký pozor. Já sama bych v podobné firmě nedělala ani za nic. Jaga-
Mám stejnou zkušenost jako vy, prostě ten zaměstnavatel byl podvodník.
Vám jako potencionálnímu zaměstnanci může být jedno, odkud zaměstnavatel vezme peníze na Vaši mzdu. Vás opravdu nemusí zajímat, že na to nemá. Potom jak to asi v té firmě vypadá? Např. jiné podvody.
Nebylo by špatné poslat na pohovor do té firmy Vaši známou nebo kamarádku. Ta by si to nahrála na mobil a ukázali byste to na Inspektorátu práce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.