Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, před pár týdny jsem nastoupil do zaměstnání. Takže stále jsem tedy ve zkušební době, bohužel potřebuji za měsíc nutně na týden do zahraničí. Na dovolenou logicky nemám nárok, lze tedy ve zkušební době požádat o neplacené volno? Nebo taková možnost vůbec není? Jestli ano, tak chápu, že přijmout to nemusí. V takovém případě bych musel ukončit pracovní poměr, ale to mi přijde jako krajní řešení..
Mockrát děkuji.
Před nekolika roky jsem byl v odbodné situaci. Potřeboval jsem volno začátkem měsíce července,tak jsem práci aktivně nehledal-našla si mne v půlce června.Hned s nástupem jsem říkal že tehdy a tehdy potřebuji volno a pže na dovolenou nebudu mít nárok a ...dopadlo to tak, že jsem nastoupil a na potřebnou dobu dostal volno-neplacené. Nakonec mi ale za to,že jsem šel na férovku dal dovolenou a po asi 4 měsících smlouvu prodloužil z doby do prosince toho roku na dobu neurčitou! jsem tam už asi 6 let.
@lukas95 - lze tedy ve zkušební době požádat o neplacené volno?
Lze. Lze požádat i o dovolenou. Podejte dostatečně včas písemnou žádost s uvedením data (od kdy do kdy) a nechte si zaměstnavatelem potvrdit nikoli její převzetí, ale jeho souhlas, pokud souhlasit bude.
ZP § 35
(4) Sjednaná zkušební doba nesmí být dodatečně prodlužována. O dobu celodenních překážek v práci, pro které zaměstnanec nekoná práci v průběhu zkušební doby, a o dobu celodenní dovolené se však zkušební doba prodlužuje.
§ 217
(2) Zaměstnavatel může určit zaměstnanci čerpání dovolené, i když dosud nesplnil podmínky pro vznik práva na dovolenou, jestliže je možné předpokládat, že zaměstnanec tyto podmínky splní do konce kalendářního roku, popřípadě do skončení pracovního poměru.
Počítejte ale s tím, že jednak se vám zkušební doba o tyto dny prodlouží (viz § 35), jednak není povinností zaměstnavatele volno/dovolenou poskytnout.
Pokud má zaměstnavatel mozek, tak ukončí pracovní poměr s tazatelem sám. Jeden den by se dalo snad omluvit - svatba, pohřeb, ale vzít si ve zkušebce týden na dovoenu, to je mazec.
Pokud má mozek, tak zhodnotí, jaký pracant a přínos je žadatel a pokud o něj stojí, volno mu dá. Aspoň já bych to tak udělala. Ale jinak je vidět, že je nejvyšší čas zas trochu zvýšit nezaměstnanost, lidi už si zas přestávají vážit práce.
Taky si myslím, že kdyz bude rozumný, dohodneme se..
Přeci z logického hlediska mi radsi na týden tohle povolí.. V opacnem pripade to zase bude spousta papirovaní a ztraceneho casu navic, tím, ze bude hledat opet nekoho nového, rozjede pohovory atd.. Znova zaučování a tak dále..
Myslím si, že jsou semnou spokojení. Se všemi vycházím, snažím se atd.. Práce si vážím, ale bohužel to jinak nejde. V opačném případě skončím. Je mi 25, nemám obavy, že bych si jiné zaměstnání nenašel..
Dobrý den. To záleží jen na zaměstnavateli, zda Vám umožní vzít si neplacené volno. Já osobně bych se ve zkušební době ani neodvážila zeptat, pokud bych tu práci potřebovala. Kdyby šlo o jeden den z vážných důvodů, tak to ještě, ale hned týden? To se mi zdá hodně. Ale třeba Váš zaměstnavatel na to bude mít jiný názor a umožní Vám to.
Dobrý den, děkuji za odpověď. Myslím, že náhrada za mě by asi potřeba na ten týden nebyla. Než jsem nastoupil, tak tak ta pozice byla prázdná asi 3 týdny. A teď se stejně pořád zaučuji, tak zatím rozhodně nejsem plnohodnotný zaměstnanec, co se dovedností týče. Taky bych se jinak neodvážil cokoliv.. Bohužel to nejde odložit. Možné to tedy je, jen záleží na domluvě. Děkuji.
Taky jsem byl nedávno ve zkušebce, Lukáši, tři měsíce prostě žádné volno nebylo, o Vánocích jen jeden den jsem se odvážil... Co dvacet dní vám vzniká nárok na dva dny dovolené, myslím... Zvažte, jak moc tu práci chcete dál x let dělat...
Svatoslave, ano, makat a makat a kdo nám zaplatí důchod, na který budeme mít my, dvacetiletí, nárok v 95 a jestli vůbec na nějaký důchod zbudou nějaké peníze... A kolik uvidím peněz z těch všech, co odvedu, zdravotní, sociální, daně... Nic. Ale hlavně, že na někoho budu makat jak mourovatá a budu se bát při mizerném platu zaměstnavatele požádat o dovolenou ve zkušební době. Nebo že v mizerně placené práci budu setrvávat XY let.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.