Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
moje mamka po několika letech od smrti mého táty zcela náhodou našla schovanou vkladní knížku, kterou táta tajně založil na její jméno a rodné číslo, bez hesla. Poslední vklad byl uskutečněn v roce 2001 a celková částka není zcela zanedbatelná. Máte někdo zkušenost, jestli je nějaká možnost ještě alespoň část tohoto vkladu získat a na koho se obrátit?
Přiznám se, že jsem docela skeptický a mamka ty peníze už také nějak "odepsala", ale samozřejmě, naděje umírá poslední.
Předem díky za rozumné odpovědi, přeji hezký den... ![]()
Tady je odkaz na článek z roku 2016 o pojištění vkladů
Tehdy, když zkrachovala Union banka, asi byly vklady pojištěny na 80% (je to uvedeno v tom článku). Ale myslím si, že lhůta na zažádání o vyplacení je 3 roky. Je to uvedeno v článku, na který je další odkaz. Takže si mslím, že z těch uložených peněz už nebudete mít ani korunu.
Děkuji za relevantní odkazy, víceméně je to potvrzení mé teorie, že peníze již mamka pravděpodobně nedostane...
![]()
Proč? Knížka je napsaná na mamku! Spíš jde o funkčnost zlikvidovaného finančního ústavu, případně kdo převzal závazky...
Obávám se, že máte smůlu. Taky jsem měl v UB nějaké peníze, tedy ne na vkladní knížce, ale na běžném účtu. Žádost o vyplacení jsem tehdy podal prakticky okamžitě a část peněz jsem skutečně po několika letech v několika splátkách dostal zpět. Já tam měl jen pár desítek tisíc, takže mi vrátili většinu, ale vracená částka měla nějakou horní hranici, takže i kdybych tam měl pár milionů, nedostal bych víc, než byla tahle hranice.
Poslední částku mi vrátili někdy před 4 lety (dost mě to překvapilo) a od té doby je ticho po pěšině.
Nic si z toho nedělejte, takových případů bude víc, kdy potomci z různých důvodů nemají nic z peněz našetřených rodiči. My měli v příbuzenstvu případ, kdy strýc, který pracoval dlouhá léta v zahraničí měl mimo jiné i vkladní knížku na 200 tisíc a tu ukázal svým dvěma dcerám - jakože kolik našetřil. V devadesátých letech to byly velké peníze. Jenže asi dva týdny na to strýc zemřel náhle na infarkt. Zkrátím to - ta knížka se nenašla. Dcery prohledaly byt vzhůru nohama. poptaly se po známých, všechno možné. Tož tak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.