Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
moje mamka po několika letech od smrti mého táty zcela náhodou našla schovanou vkladní knížku, kterou táta tajně založil na její jméno a rodné číslo, bez hesla. Poslední vklad byl uskutečněn v roce 2001 a celková částka není zcela zanedbatelná. Máte někdo zkušenost, jestli je nějaká možnost ještě alespoň část tohoto vkladu získat a na koho se obrátit?
Přiznám se, že jsem docela skeptický a mamka ty peníze už také nějak "odepsala", ale samozřejmě, naděje umírá poslední.
Předem díky za rozumné odpovědi, přeji hezký den...
Tady je odkaz na článek z roku 2016 o pojištění vkladů
Tehdy, když zkrachovala Union banka, asi byly vklady pojištěny na 80% (je to uvedeno v tom článku). Ale myslím si, že lhůta na zažádání o vyplacení je 3 roky. Je to uvedeno v článku, na který je další odkaz. Takže si mslím, že z těch uložených peněz už nebudete mít ani korunu.
Děkuji za relevantní odkazy, víceméně je to potvrzení mé teorie, že peníze již mamka pravděpodobně nedostane...
Proč? Knížka je napsaná na mamku! Spíš jde o funkčnost zlikvidovaného finančního ústavu, případně kdo převzal závazky...
Obávám se, že máte smůlu. Taky jsem měl v UB nějaké peníze, tedy ne na vkladní knížce, ale na běžném účtu. Žádost o vyplacení jsem tehdy podal prakticky okamžitě a část peněz jsem skutečně po několika letech v několika splátkách dostal zpět. Já tam měl jen pár desítek tisíc, takže mi vrátili většinu, ale vracená částka měla nějakou horní hranici, takže i kdybych tam měl pár milionů, nedostal bych víc, než byla tahle hranice.
Poslední částku mi vrátili někdy před 4 lety (dost mě to překvapilo) a od té doby je ticho po pěšině.
Nic si z toho nedělejte, takových případů bude víc, kdy potomci z různých důvodů nemají nic z peněz našetřených rodiči. My měli v příbuzenstvu případ, kdy strýc, který pracoval dlouhá léta v zahraničí měl mimo jiné i vkladní knížku na 200 tisíc a tu ukázal svým dvěma dcerám - jakože kolik našetřil. V devadesátých letech to byly velké peníze. Jenže asi dva týdny na to strýc zemřel náhle na infarkt. Zkrátím to - ta knížka se nenašla. Dcery prohledaly byt vzhůru nohama. poptaly se po známých, všechno možné. Tož tak.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.