Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,pracuji ještě jako živnostník OSVČ a jsem na paušalu. Práci mám jen sezonně,která i tak ubývá a do důchodu 4 roky. Nechce se mi začínat něco nového a tak bych rád třeba do roka zkončil a šel do předčasného. Přesto bych rád nárazově si něco přivydělal k důchodu. Takže u mě by to bylo nárazově třeba 30 000,- pak zase nějáký měsíc nic a tak pořád do kola.Ještě mám i našetřeno,takže se nebojím,že bych nevystačil. Spíš mě zajímá jest-li je nějáká horní hranice tohoto přivýdělku za rok. Protože je to nepravidelný příjem. Děkuji
Kepler má pravdu. Předčasný důchod je vlastně takový ústupek, primárně určený pro ty, kteří přišli o práci krátký čas před nárokem na řádný důchod a těžko by je někdo zaměstnal. Proto se v zaměstnaneckém poměru (pracovní poměr, dohoda o činnosti, dohoda o provedení práce) může pracovat pouze v takovém rozsahu, který nezakládá účast na pojištění (výdělek je pouze takový, že nepodléhá odvodu sociálního pojistného).
OSVČ si mohou přivydělat k předčasnému důchodu také v omezené míře. V roce 2020 si mohou vydělat za rok 83 603 Kč, a pokud by podnikali pouze část roku, částka se adekvátně krátí.
Je otázka, co by ty Vaše přivýdělky byly zač, jestli jako OSVČ, tak tam by žádný "nepravidelný příjem" neprošel, hlavně u daňařů. A z hlediska důchodu - riskujete, že by Vám byl předčasný důchod zastaven.
Odejít do důchodu 3 roky před vznikem nároku nepovažuji za rozumné. Přišel byste tak třeba o 3000,-/měs. Já jsem odešel do důchodu jen o jeden rok dříve a ztráta byla asi tisícovka. Ani mi to moc nevadilo, protože mi to dorovnala sociálka formou příplatku na bydlení.
K předčasném důchodu nemůžete mít výdělek, který zakládá účast na nemocenském pojištění nebo ze kterého platíte sociální pojištění, takže nesmíte do běžného zaměstnaneckého poměru a podnikání smí být jen velmi drobné.
Zdroj: penize.cz/...
Pokud budete pobírat plný důchod, výše výdělku je neomezená.
..koukám že je ten odkaz platný pro rok 2017, tak snad uvedené údaje platí i pro současnost (pro tazatele).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.