Nejste přihlášen/a.
Dávno jste mě požádat soud o omezení výživného po dobu dlouhodobé nemoci. Jinak musíte platit ve smyslu rozsudku.
Milá @delino, nedělejte z toho bramboračku. Placení nákupů (živobytí) a nájemného je něco úplně jiného, než výživné. To má být totiž přiměřené nárokům oprávněného, ale také možnostem povinného! To vám nějak uniklo, že?
já bych řešila následovně...určit priority..1. dítě; 2. já; 3. hypo...tudíž zkusit odložit splátky hypo ( až na 3 měsíce) , pokud ani to nepomůže, pokusit se tedy prodat to, co platím hypotékou...splatit hypo a dál se snažit hlavně platit výživné...dítě za to nemůže, že rodič nekalkuloval s tím, že nemá alespoň na rok částku takovou, která by na splátky hypo byla dostačující.
@tokr - rád bych věděl jak je to s placením výživného
Tak, že pokud se nedohodnete s matkou dítěte na prozatímním snížení a následném doplacení, musíte platit tak, jak máte určeno. K hypotékám, půjčkám atd. soud obvykle nepřihlíží.
Teď už toho moc nenaděláte - kdybyste podal návrh na snížení už v tom září/říjnu, mohl by soud s ohledem na změnu poměrů úpravu provést. Pokud ho podáte dnes, možná do toho června ani nestihne rozhodnout - a spotřebované výživné se nevrací.
Jak radí @athenaise - zkusit se domluvit s bankou a to co nejdříve.
Myslím, že nikoho nezajímá, že jste nemocný a máte určité platební závazky. To je vaše věc. Výživné i hypotéku budete muset určitě platit i v době nemocnosti. Leda si nějak domluvit a matkou vašeho dítěte, aby vám počkala, ale myslím, že dítě kvůli tomu jíst nepřestane. Hypotéka to asi řešit nebude nijak, bude chtít splátky.
Teda, měl jste toudělat někdy v říjnu nejpozději, ae zkuste to...v bance požádejte o odklad splátek, pokud jste dosud platil řádně, vyhoví vám. Alimenty plaťte,i kdyby vám pak zbylo jen na špagety s kečupem, zaprvé dítě musí jíst atd. denně, ne až v červnu a zadruhé dluh by se šíleně zvyšoval a zadělal byste si na velké potíže. Nemocenská by neměla být zas tak nízká, abyste to nedal.
Matka dostane na dítě v případě nouze sociální dávky. Tazatel nedostane nic. Pokud nebude mít plátce na hypotéku a placení svých nutných nákladů, pak nebude mít nic také dítě. To je jednoduché. Pokud je k výživnému odsouzena opačně matka, soud zkoumá její poměry. Proč by to najednou nemělo platit v případě otce?
takže matka, co za nic nemůže (že nemá otec v pořádku cash flow) bude lítat po sociálkách, prokazovat kdeco a dělat si ostudu v práci, zatímco chudák otec, který si nedokázal našetřit rezervu bude v klidu? I kdybych byla s ex v dobrých vztazích, s takovým návrhem bych ho poslala do pr...
Jakou furt rezervu..to akorát tak pro sebe, aby v horších dobách nějak vyšel. Ale jestliže mi klesnou příjmy z jakýchkoli důvodů, automaticky bude menší výživné. Samozřejmě je nejlepší ze začátku řešit to s matkou dítěte a jestliže na to nepřistoupí, tak soudně. A ten naštěstí bere a musí brát ohledy pro tyhle případy. Ale to už měl tazatel udělat hned zkraje. Zpětně co vím, se nic neupravuje a ani nevrací-bohužel v nepropěch platiče alimentů.
Asi pozdě bycha honiti..to už jste měl udělat hned, jak jste věděl, že budete dlouhodobějc nemocný. Soudně požádat o upravení výživného po dobu nemoci. Změnily se vám příjmy a dítě by mělo mít určité % z vašich příjmů. Pak už je jen na soudu, zda vám to výživné alespoň trošku směrem dolů poupraví, vzhledem k okolnostem. Ale já myslím, že by k tomu přihlédnou měl.
No a nejschůdnější cesta je se domluvit s ex, že jste prostě delší dobu nemocný a domluvit se na snížení alimentů. A nemusí se to řešit přes soudy. A tuhle domluvu by bylo nejlepší nějak zaznamenat, aby toho nezneužila..záleží, jestli s ex vycházíte dobře.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.