Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Dítě má právo na oba rodiče. Takže když má otec dítěte o dítě zájem, může si soudně zažádat o test otcovství až se dítě narodí a svá práva a povinnosti si tak zajistit. Na početí jste byli dva, tak ho z toho nyní nevynechávejte a neposuzujte to jen ze své strany. Já ho i chápu, nechce být jen dobrovolným dárcem a pak dát od všeho ruce pryč. Snažte se s otcem dítěte dohodnout ještě než se děcko narodí. Má stejná práva jako Vy.
To klidně udělat můžete. Ale otec dítěte se pak proti tomuto může bránit soudně a jak jsem psala, svá práva si tak zajistí. Váš souhlas k tomu nepotřebuje. Je to jeho právo. A testy nařídí soud a Vy se budete muset tímto nařízením řídit.
Otec má právo být označen za otce dítěte, kterého s ním čekáte. Vám se to nemusí líbit, ale má na to právo. Souhlas dá soud, když Vy nebudete souhlasit.
Teď jsem si všiml názvu otázky: "Právo které má maminka" a hned se Vás zeptám, milá maminko, Právo které má tatínek?
Pravdou je, že matka má stejná práva jako otec. Proč třeba nechcete pro své děcko od tatínka výživné? Na to má děcko právo. Kde vezmete peníze? Budete využívat rodiče, nebo sociálku? Těmi penězi od tatínka bych v žádném případě nepohrdala, být Vámi. Spíš je plno maminek, které marně honí otce, aby na děti platili. A Vy řeknete - nechci od něj ani korunu. Jste holt žena hrdá...
Jak rychle člověk mění své názory. Někdy před 9 měsíci jste byla s partnerem v sedmém nebi a dovolila mu úplně všechno. A za tak krátký čas mu nemůžete přijít na jméno?
Takže jednejte v zájmu toho miminka. Otec si k němu cestu taky najde, bude-li chtít a Vy nezmůžete vůbec nic. Odtahovat jste se od něj měla už před těmi 9 měsíci, pokud jste ho nechtěla,dneska už je pozdě. A malému taky nebudete moci bránit ve styku s otcem. Pokud Vám pán nesedí, měla jste vybírat líp. Některé věci se nedají vrátit. Jaga.
A pokud uvedete jiného otce, je to podvod. Jak byste se tvářila, kdybych já uvedla, že mi dlužíte hodně peněz?
To bylo znásilnění nebo spermobanka? Nechci se vás dotknout, ale napadá mě ještě několik možností, proč chcete jednat tak, jak jsem napsala. Ještě o tom popřemýšlejte, mnoho odpovědí jste již dostala.
Martino ze Skaličky u HK, opravdu myslíte toto "když uvedu jiného otce".
To se Vám ale může zvláště vymstít, obvinit někoho z otcovství. Ale stejně to nepomůže páč oplodnitel to ví, a klidně si požádá o otcovství.
@milancukrar: "To se Vám ale může zvláště vymstít, obvinit někoho z otcovství."
Proč by měla někoho obviňovat z otcovství? Může si v těhotenství najít nového přítele, který otcovství k dítěti sám dobrovolně uzná, i když oba ví, že to dítě není jeho. Tak se to dá taky udělat. V tom případě by to měl biologický tatínek o to složitější, aby se nějak domohl svých práv (a povinností) k dítěti.
Myslíte že by to šlo nějak ,jak píšete děkuji..a také děkuji všem za odpovědi Martina
@martinaskalicka: Tak, jak píšu já, by to asi šlo udělat, ale pokud bude otec dítěte dostatečně trpělivý a vytrvalý a bojoval by o dítě, stejně proti němu nemáte šanci. Biologické rodičovství má u nás prim, takže otec by podal žalobu na popření otcovství toho muže, kterého zapíšete do rodného listu, proběhly by testy otcovství a nakonec by soud stejně nejspíš jako otce zapsal skutečného biologického otce.
Ale jestli chcete radu, tak vám ji dám - odstěhujte se někam na druhý konec světa, tam to dítě i poroďte, najděte si tam nového frajera, který se s vámi o to dítě bude starat a nejlépe který i uzná otcovství k dítěti, nikomu neříkejte, kde žijete, zařiďte si tam sobě i dítěti občanství a od biologického otce tak budete mít pravděpodobně už navždy klid.
Vy všichni, kdo se tu pohoršujete nad rozhodnutím matky. Mám kolegyni, která má bohužel dítě s uživatelem drog. Byli spolu krátce, jí bylo už hodně po 30 a byla bezdětná, nebylo moc na co čekat. V těhotenství poznala, že otec jejího détěte užívá drogy a nemyslím tím občasné zakouření marihuany. Pokud nemáte zkušenosti, nemusíte to hned poznat, tak jako i alkoholici zapírají a skrývají svoji závislost. Nemínil s tím přestat, tedy ho vypakovala z bytu. Na dítě neplatit, zato si zfetovaný chodil pro batole a dožadoval se styku s dítětem, vždyť dítě má právo na oba rodiče. Úřady na její prosby nereagovaly, prý dokud se nic nestane... Však to znáte. Tak každou chvíli trnula, v jakém přijde stavu a jesti se jí dítě vrátí živé. Asi víte, že člověk na fetu má pozměněné myšlení a taky může mít v záchvatu neuvěřitelnou sílu. A tahle kolegyně taky nechtěla, aby se její dítě stýkalo se svým biologickým otcem, měla z něj oprávněně strach a bála se o život svého dítěte. Ale dítě má přece právo se stýkat se svým otcem. No myslím, že někdy, když je ten otec zmetek, je pro další život dítěte lepší, když se se zmetkem stýkat nebude a mužský vzor mu dá někdo lepší. Však byste stejně v jiném případě shodně tvrdili, že otec není ten, kdo dítě splodil, ale ten, kdo ho vychoval, nebo ne?
Všem děkuji ale kdyby v téhle situaci si našla přítele během těhotenství a nechtěla bych biologického otce udávat a třeba jsme se z přítelem rozhodli oba společně dát otce nebiologického ...co by tedy následovalo ...děkuji
Ten biologický otec možná ani o to dítě nemá zájem, natož aby dělal nějaké testy DNA. Je rád, že nikdo po něm nebude chtít žádné peníze.
@martinaskalicka - může otec si zažádat o otcovství bez meho souhlasu?
Samozřejmě - k čemu by ho potřeboval?
NOZ § 783
(1) Nedojde-li k určení otcovství podle § 776, 777 nebo 778, ani podle § 779, může matka, dítě i muž, který tvrdí, že je otcem, navrhnout, aby otcovství určil soud.
Jinak ad @milancukrar a @martincakl - myslím, že věta by měla znít "Právo, které má dítě".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.