Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výplatní páska, daně, mzda

Od: lilaa odpovědí: 13 změna:
Dobrý den,
7.1.2020 jsem nastoupila do práce na plný úvazek se smlouvou na dobu určitou 1 rok. Takže jsem nenastoupila na začátku měsíce. Zároveň mám status studenta, potvrzení o studiu jsem při nástupu odevzdal účetní. Hrubou měsíční mzdu bych měla mít 16 100 Kč měsíčně. Nyní mi přišla výplatní páska, kde mám hrubou mzdu napsanou 11 900. To chápu, protože jsem si neodpracovala celý měsíc. Ale jako čistou mzdu mi vypocitali a poslali 8 190 Kč. Podle všech tabulek výpočtu mzdy, které jsou na internetu mi vychází, že bych měla čisté mzdy dostat něco přes 10 200 Kč. Proto tedy nerozumím, jak je možné, že jsme dostala o tolik méně. Vůbec takovým věcem nerozumím. A proto bych se chtěla zeptat, jak je to možné. Zda musím vyplnit ještě nějaký další papír, žádost nebo něco jiného. Aby mi daně neodečítali. Nebo nevím. Chtěla bych poradit, co mám dělat a tak, opravdu nevím. Děkuji

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nejsem daňový odborník, ale pokud u nás má někdo problém s výplatou, tak osolovím svoji mzdovou účetní a žádám vysvětlení. Pak to vysvětlím zaměstnaci. Co Vám sdělila Vaše účetní?

Večer dám odkaz na mzdovou poradnu, kdy mi vždy dali vyčerpávající odpověď.

doplněno 12.02.20 16:53:

businesscenter.podnikatel/...

zde pokládám dotaz ohledně daní, účtování a podobné. Vždy několik odpovědí od mzdováků..

hodnocení

2x

Asi jste nestihla do určitého data podepsat t.zv. růžový papír na slevu na daň,takže sleva bude zohledněna až v případném ročním zúčtování daně za rok 2020.

doplněno 12.02.20 13:18:

Když podepíšete "růžový papír" tak budete mít nárok na slevu na dani,na začátku příštího roku podáte daňové přiznání na FÚ,buď sama nebo prostřednictvím vaší mzdové účetní a částku,která vám nebyla vyplacena,obdržíte zpětně.

doplněno 12.02.20 13:20:

A to vám vaše mzdová účetní nenabídla podpis papíru hned po nástupu?

lilaa
hodnocení

Aha a k tomu ročníku zúčtování... To funguje prosím jak? To musím podat nějakou žádost nebo něco? A když ho podepíšu teď zpětně, tak další měsíce budou už v pohodě nebo taky budu muset čekat na konec roku? Děkuji
lilaa
hodnocení

Právě že vůbec, proto jsem si jako neznalec myslela, že se takový papír v práci nepodepisuje a měla jsem ho jen na brigádě... Jinak moc děkuji za odpověď
rigel

příští rok požádáte - do 15.2. - o roční zúčtování ( za rok 2019 ) . u nás stačí zajít za účetní a ta to vyplní

e-cons.cz/...

myslím, že zaměstnavatel je povinen přihlíže k prohlášení ( růžové ) , které podepíšete do 30 dnů od nástupu. Takže už asi bude záležet na dohodě.

rigel

Oprava : příští rok požádáte o roční zúčtování za rok 2020 samozřejmě. :) chybka se vloudila

lilaa
hodnocení

Tak jsem se spletla, podle internetu bych měla mít čistou mzdu něco přes 10 500 Kč.
mzda

Kolik vám dělá odvod na soc. a zdr. pojištění?

lilaa
hodnocení

Sociální 774 Kč
Zdravotní 536 Kč
Daň 2400 Kč

sidonius
hodnocení

0x

To je dost zvláštní plat když podnikatelé všude tvrdí jak studentům a brigádníkům platí okolo 20 000 čistého.

Michale, není student jako student, není práce jako práce. Na doplňování regálů a IT brigáda bude asi jiná odměna.

lilaa
hodnocení

Jsem státní zaměstnanec, jsem na úřadu,takže mě hodnotí podle tabulek. A i přestože mám maturitu na Gymnáziu, tak spadám do 4. třídy s minimálním platem.

lilaa
hodnocení

Po dlouhé debatě s účetní jsem se teda konečně dozvěděla, že prý kvůli tomu, že jsem nenastoupila na začátku měsíce, tak ty peníze dostanu až příští rok. V únoru by již mělo být vše v pořádku a měla bych dostat i daň zpět. Ptala jsem se na růžové prohlášení,podepisovala jsem ho. Jen mi nedala barevný originál, ale černobílou kopii, tak jsem to nepoznala. Každopádně všem moc děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]