Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úzkost 2

Od: anonym25 odpovědí: 7 změna:
Dobrý den, chtěla bych poprosit o nějaké rady, zda se lze zbavit sama úzkosti.
Jedná se pravděpodovně o obsedantně kompulzivní poruchu.
Musím pořád vše kontrolovat 3x, abych se ujistila, že je vše v pořádku, i když vím, že je. Před tím než odejdu do školy, musím obejít celý dům a zkontrolovat vše - zda jsou kohoutky na vodu zavřené, zda jsou všechna světla zhaslá atd.. Také pokažde když zamknu vchodové dveře, musím je 3x zkontrolovat. K tomu jsem ještě paranoidní, každé ráno, když jdu do školy, se pořád ohlížím, zda-li mě někdo nesleduje a nechce mě napadnout (vím, je to absurdní, ale nemůžu si pomoct). Když někde vyndavám peněženku a platím, poté ji musím několikrát překontrolovat - zda-li mám všechny peníze, občanský průkaz, kartičku zdravotní pojišťovny atd.
Když nařizuji budík, musím ho opět několikrát zkontrolovat, zda-li je nařízený správně.
Před spaním kontroluji všechny sociální sítě, zda-li jsem omylem nepřidala něco na "Můj příběh".
Je to hrozný požírač času. Často se mi myšlenky, zda-li jsem na něco nezapomněla vrací a mám pak hrozný strach, často slyším svůj tep a "bolí mě břicho" ze stresu.
Taky ve škole mám strach z toho, že mě někdo vyvolá a já nebudu znát odpověď a pak si budou myslet, že jsem hloupá. Nemám ráda, když musím pracovat v týmu s někým, koho dobře neznám. A taky mám strach z prezentování před třídou a vyjadřování vlastního názoru.
Mám strach mluvit s cizími ldimi, bojím se objednat si jídlo v restauraci, když se ztratím, bojím se zeptat na cestu. Když jsem v obchodě a nevidím cenu produktu, nezeptám se na ní.
Někdy v noci nemůžu usnout kvůli vtíravým myšlenkám.
Bojím se tp říct rodičům, abych jim nepřidělávala starosti. A taky si myslím, že by to nebrali vážně, že by řekli něco ve stylu, že to přejde.
Proto se snažím najít variantu, jak se toho zbavit bez psychologa, protože sama si ho nemůžu dovolit.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

5x

Když se svěříš stejně, jako tady, svojí dorostové nebo obvodní lékařce, pošle Tě psychologovi nebo psychiatrovi, aniž bys ho musela platit. Bude to na pojišťovnu, jako by Tě poslal třeba na ušní.

hodnocení

4x

Zdravím.
Zkuste psychologickou poradnu = online, zdarma.
Držím palce *modla*

rovena.info/...

hodnocení

2x

Doporučuju přečíst si o obsedantně kompulzivní poruše nějaké publikace, tedy podívat se, co o tom mají v knihovnách, nebo se podívat do knihkupectví nebo do antikvariátů a samozřejmě hledat na internetu.

Tady je odkaz na jednu publikaci

lundbeck.com/...

Je potřeba snažit se o těch potížích dozvědět co nejvíc a hlavně mít trpělivost, protože změna je možná spíše v řádu měsíců (tedy je postupná).

doplněno 12.02.20 09:41:

Co se týká např. ujišťování, zda máte doklady (zda Vám někde nevypadly z peněženky), tak by Vám možná pomohlo, mít peněženku se zipem. Takže doklady byste měla zavřené na zip a tedy byste měla jistotu, že když máte peněženku, tak nemohly doklady vypadnout a nemusela byste to kontrolovat, protože doklady člověk vyndává jen občas.

Nebo varianta, nechávat si doklady doma, pokud nejdete něco vyřídit např. na úřad.

hodnocení

2x

Váš problém je pravděpodobně kromě obsedantně kompulzivní poruchy taky (částečně) sociální fobie.

Tady je odkaz na publikaci o sociální fobii

lundbeck.com/...

figurek*
hodnocení

2x

jj, vaše porucha patří mezi obsese a má jméno anankastie, anankastická porucha osobnosti. Ta vzniká, když se svědomitost a potřeba pořádku zvrhnou na samoúčel. Správný anankastik zamyká dveře tak, že je zamkne, vyzkouší zda jsou zamčené, pak je odemkne, zamkne ještě jednou, znovu vyzkouší a teprve potom možná dospěje k závěru, že má dveře dobře zamčené a může jít pryč. Taky se stává, že udělá pár kroků, dostane strach co kdyby, vrátí se a dveře vyzkouší potřetí.

Co s tím? S obsesemi se těžko zápolí. Z paměti je nevymažete a rozumem nepotlačíte. To vím, protože taky jednu mám a nemůžu a nemůžu a nemůžu se jí zbavit. Raději vám ji nepopíšu, protože je nakažlivá a vy byste ji hned pochytila taky.

Já si myslím, že sama bez psychologa tento problém prostě nevyřešíte.

psychous
hodnocení

2x

Zdravím, ze symptomů, které popisujete bych vyvodil kombinaci OCD + několik prvků soc fóbie. Musím Vás uklidnit a ubezpečit, že se jedná o velmi častá duševní onemocnění, u kterých je dostupná léčba velmi účinná. Pokud si věříte, že situaci zvládnete sama vyřešit doporučuji si nastudovat něco z odborné literatury:( PhDr Jan Praško - sociální fóbie, Obsedantně komp. porucha). Dále bych doporučil zaměřit se na kognitivně - behaviorální přístup, což je velmi účinná metoda.

anonym25
hodnocení

Děkuji všem moc za rady, přečtu si o tom něco. A pokusím se teda sehnat psychologa.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]