Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Máme řešit pozustalost po mé matce, která tragicky zemřela. Otec si nárokuje půlku peněz ze zákona. S čímž mám trochu morální problém. Protože oni nežili spolu ale vedle sebe. Navíc otec se k matce dřív choval dost drsně a scházel se jinýma babama. Až potom matka získala víc sebevědomí, tak si vlastně taky našla kamarády a tím se dost zlepšil její psychický stav a i otec si pak tolik nedovolova. Ale i tak, když jsem byl s ním u jeho přátel - tak to byla paní bytná, co dostává apanáž (i když matka normálně pracovala) a vymýšlel si, že od něj utekla.
Družstevní byt, který měli napůl (členství, není v osobním vlastnictví) tak ten chce celej přepsat na sebe. Podle něj, bratr na něj nemá nárok, protože má odhlášené trvalé bydliště. A kdyby jste viděli, jak vyřešil poslední výplatu po matce, dal každýmu čtvrtku a řekl "takový kapesný jste dlouho neměli" - jako kdyby ty peníze byly jeho.
Já jsem studentem denního studia, takže žijeme spolu ale 18 mi dávno bylo. Nicméně, pokud bude nezbytné, nechci to řešit v rámci dobrých vztahů. Byl jsem zbabělej kolikrát se své matky zastat a říkala mi několikrát, že se chce odstěhovat. Taky veškeré informace ohledně peněz a vkladních knížkách, jsem věděl pouze já. Ani otec, ani bratr.
Co se týče toho bytu, moje matka tam platila ten členský poplatek a bylo to celkem dost peněz. Je tedy ta polovina součást dědického řízení, která by připadla mě nebo teoreticky by se dala vyplatit pokud by to chtěl celé?
Tady se prostě jedná o to, že vím, že moje matka by nechtěla aby utrácel její peníze, které měla po rodičích se svoji přítelkyní a jejím dítětem. Nehledě na to, že já sám uvažuju do budoucna, že určitě budu zakládat svoji rodinu a peníze se hodí. Ten byt pro mne nemá smysl, protože když on řekne, že to na sebe přepíše celé (bez toho aniž by nás vyplatil) a že to jednou podědíme, tak on se za 10 let může rozhodnout jinak, udělat závěť nebo to přepsat na nějakou tu svojí ženskou nebo její dítě.
Jinak on se o nás nikdy nezajímal, nepovažuju že jsme rodina, tu nějak tmelila matka ještě když žila. Teď se nechci nechat od něj podělat.
Někteří rádci nemají pravdu. Otec nezdědí čtvrtinu předmětu dědictví, nýbrž 1/3, stejně tak každý ze synů. Otec pak bude mít právo užívat byt, bude jediným členem družstva. Své syny musí vyplatit a to tak, že každý obdrží částku rovnající se 1/6 hodnoty členského podílu. To, že otec prohlašuje, že vás nevyplatí, nic neznamená, zákon hovoří jasně. A každý ze synů má dále nárok na 1/6 movitého majetku, který se stane předmětem dědictví, tedy peněz, cenných papírů apod. Kdyby Vaše matka napsala závěť, nemusel by pozůstalý manžel zdědit žádný díl předmětu dědictví; manžel totiž není nepominutelný dědic.
Myslím,že si zbytečně zatěžuješ hlavu záležitostmi,které stejně půjdou mimo tebe.Po úmrtí matky,(je mi to líto)se zablokují účty,a notář sepíše majetek movitý i nemovitý.Pokud není platná závěť,rozdělí majetek dle zákona.Povinným dědicům se dělí podle zákona.Jediné,co pak můžete jako rodina udělat,dohodnout se o rozdělení.Ovšem nezletilí dědici dostanou opatrovníka a správce dědického podílu.Takže nezbude,než čekat.
JB
Co se týče jakýchkoliv pocitů, které si myslíte, co by chtěla vaše matka, aby se dělo s jejím majetkem, a kdo by nechtěla aby utrácel čí peníze a měl čí majetek, ale neudělala k tomu žádné kroky, tak se k tomu nebude přihlížet. Pokud jde o ten byt, tak jestli si to ještě dobře pamatuji, tak do dědictví půjde půlka členského podílu toho družstevního bytu. Z té byste měli všichni tři, tzn. váš otec, vy a váš bratr dělit rovným dílem. Takže by nový stav měl být, že otec bude mít ideální 4/6 toho družstevního bytu a vy a váš bratr každý po 1/6.
Máš s tím morální problém? Já ani ne,byl jsem v hodně podobné situaci,rodiče moc nefungovali,jen umřel "zlý" otec. Má morálka mi řekla,že rodiče ctím a nesoudím,proto jsem se dědictví /byt v OV/ zřekl,sestra taktéž. Vše šlo matce. A na půlku bytu asi zapomeň,půlka je otce,další čtvrtinu zdědí a o poslední se podělíš s bratrem. Získáš kolik? osminu? podílu v družstevním bytě. Kolik má hodnotu ten podíl? To se asi ani neblíží tržní ceně bytu v OV. Těch pár kaček otec asi v pohodě vyplatí...
Pokud to půjde, bude dostatek peněz na vyrovnání, tak bude lepší, když celý byt zdědí jenom jeden dědic. Jakmile se podělí mezi všechny dědice, tak ti s menším podílem většinou nedostanou už nic, jak správně předpokládáte. A zbytek dědictví /peníze, hotově, účty, vkladné knížky/, pokud dosahují výše ceny bytu se rozdělí spravedlivě mezi ostatní. I pro notáře to tak je jednodušší. Mám to ze své zkušenosti, kdy jeden dostal byt a druzí vkladní knížky. Podíly byly rovnocenné, ale dříve byly za byt jiné ceny.
Jinak trvejte na dělení podle zákonů, podle práva!
I když rodiče spolu nebydleli a otec se choval příšerně, na dělení pozůstalosti to nemá vliv, to komisař nezjišťuje.A otec bude dostávat i vdovecký důchod, přestože už spolu nežili, ale rozvod neproběhl.
@maraf - Otec si nárokuje půlku peněz ze zákona. S čímž mám trochu morální problém.
Na jednu stranu vás chápu, na druhou se musíte smířit s tím, že zákony platí po každého.
Otec má nárok na polovinu majetku v SJM, druhá půlka, případně výhradní majetek matky (je-li takový) se bude dědit takto:
NOZ § 1635 První třída dědiců
(1) V první třídě dědiců dědí zůstavitelovy děti a jeho manžel, každý z nich stejným dílem.
To znamená otec, vy a bratr každý po 1/3 - vycházím z toho, že není závěť, tedy budete dědit "ze zákona".
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.