Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dvojrychlostní doručování od České Pošty

Od: babajaga® odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

setkali jste se už s tzv. DVOJRYCHLOSTNÍM DORUČOVÁNÍM, které ČP zavedla od 1. 2. 2020?

Zažila jsem to včera poprvé a běsním. Pošta prý bude doručovat listovní zásilky pouze některé dny v týdnu (které, to nevím, prý snad obden) a po zbytek dní bude doručovat pouze balíky. Už léta mám předplacený časopis, který mi vždycky chodíval v pondělí. Tentokrát ne. Doručovatelka ho sice přinesla dnes, tedy v úterý, ale měla řeči, že to nebude třeba v úterý běžně, ale že na to při novém doručování mají nárok až do pátku. Pokud tedy zásilku dostanu místo pondělí, jako vždycky, až v pátek, nemohu si stěžovat, je to pořád ještě v normě. Časopis odhlásím, nechce se mi číst časopis 5 dní starý.

Pan Vitík z ČP na netu vykládá, že to je po vzoru jiných zahraničních doručovatelů. V jiných státech to prý funguje. Proč my, Češi, se proboha hned chytneme kdejaké ptákoviny, hlavně, když je cítit cizinou?

Pokud prý bude chtít odesílatel, aby byla listovní zásilka dodána už druhý den (což považuji za naprosto normální), bude si muset připlatit, 7 Kč na 1 dopis.

Jaký máte na tuto novinku názor? Mě neskutečně štve. Po léta k nám jezdila na kole doručovatelka s koženou brašnou, vše doručila a byl klid. Dneska se jezdí auty až z města a přitom mi připadá, že se ty služby vrací do středověku.*zed* Jaga.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Asi si Česká pošta vybírá ty zahraniční vzory, které se jí hodí. Můj syn žije v Japonsku a tam chodí pošta (včetně balíků) i v sobotu a v neděli. Prostě jak ji přijmou, tak ji doručí ! Mám i tu zkušenost, že syn zaplatil poštovné i clo tady to na mně vymáhali znovu. Až když jsem požádal, aby tedy zásilku odeslali zpět, byla druhý den doručena bez jakéhokoli poplatku. Asi se pošta ještě dlouho bude muset učit. S těmito "manýry" nemůže prosperovat.

hodnocení

4x

Ale oni zdražili už na podzim, o 3 kč dopor. dopis a nyní o dalších 7 kč, když chcete expres, takže za 5 měsíců celkem o 10 kč. Mají smůlu, holt to půjde obyč a příjemce to dostane do dvou dnů. No nějak musí z lidí dostat peníze na výplaty manažerů, když jim klesá obrat a tím peníze (zisk).

joudic*
hodnocení

3x
ja dorucuju jednorychlostne s jinymi a podilim se tak uz x let na jejich krachu, a vsiml jsem si ze nektera cina uz resi i zasilkovnu

hodnocení

3x

On není problém doručit dopis druhý den v Praze, Brně, Plzni... ale je to problém v Horní Dolní. Pokud tam týdně přijde 5 dopisů a bude tam pošťák courat každý den, je to daleko dražší než když tam pojede 2x v týdnu. Doručení do pátku znamená doručit při nejbližší příležitosti a nejezdit tam jen kvůli jednomu dopisu (časopisu).

Úspora nákladů je zřejmá a musíte tušit, že i kdyby dopis stál 50kč, tak se nevyplatí kvůli jednomu jezdit 10km tam a zpět.

Porovnávat to s dobou minulou nejde. Všechno bylo dotované a šlo hlavně o to, aby každý měl práci, vyplatit se to nemuselo. Teď když nechceme Českou Poštu neustále dotovat je na místě hledat úspory namísto toho aby se zrušila úplně. ;)

hodnocení

Claymane, máte pravdu, že se nevyplatí jet s jedním dopisem 10 km tam a 10 zpátky. Ale proč to tak rozvrtali? Nejbližší pošta je v městysi jen 1 km od nás. Vždycky, co pamatuji, jsme patřili pod ni. Odtud paní s kolem jezdívala do naší obce každý den. Byla to její práce, pokaždé měla co doručovat a hlavně to měla kousek.

Jenže - naše vesnice už pod tuto poštu nespadá. Převedli nás k poště do města, které je skutečně těch 10 km daleko. Přitom máme tu původní poštu za humny. Takže by se opravdu teď muselo jet 10 tam a 10 zpátky. Nechápu, proč to tak udělali. Asi proto, že: NA CO TO DĚLAT JEDNODUŠE, KDYŽ TIO JDE SLOŽITĚ. Jaga.

babajaga: ono se jim to těmi auty vyplatí, porovnejte kolik se před 15-25 lety posílalo dopisů, pohledů, novin, časopisů X balíků a jak je to dnes...poštačka by musela za kolem tahat káru aby ty balíky rozvezla po vesnici a stejně ty balíky na tu poštu někdo autem přiveze, takže by zase vznikla dvojí manipulace...jinak ano po asi 10ti letech jsem šel poslat dopis, respetivwe papír pro účetní do práce...také sjem byl vykulený naco že se mě to ptá jestli to tam má být zítra nebo stačí za dva dny..ale co služeb pošty využívám minimálně...a co se týká časopisů, chodí mi jen odborný na chemickou ochranu ropstlin, víc nepotřebuji.

mirt
hodnocení

2x

Zhoršilo se to a podražili, je to tak. Za cenu P, za kterou se dal ještě loni poslat dopis a došel většinou následující pracovní den už dneska máte smůlu a musíte zaplatit cenu P+3, aby to dorazilo ještě o den později, než loni. Pokud budete chtít stejnou službu jako ve většině případů loni, tak je to za cenu P+3+7, tedy P+10. Ještě trochu zdraží a vyplatí se to pomalu posílat ne jako dopis u ČP, ale jako balík u soukromé konkurence. Čerstvá zkušenost je, že jsem poslal dopis na vzdálenost asi 15 km, čili to, co šlo vždy na pohodu do druhého dne (tedy D+1), tak od února pešík, pokud si nezaplatíte expres, ale dáte to jen ekonomicky, tak ač je to takový kousíček, tak to prostě nechají vyhnít na depu a doručují zásadně nejdříve až v čase D+2, aby vás potrestali, že jste jim nenechali víc vydělat. Nejsem s tím spokojen, budu posílat zásadně pouze ekonomicky (bez přirážky) a to už jen některé doporučené dopisy. Balíky už zásadně pouze přes konkurenci.

liska5
hodnocení

2x

Ano. Před týdnem jsem v IC u Sv. Barbory v Kutné Hoře dostala k mému údivu k pohlednicím známky za 26 Kč, že ty za 19,- už nemají.*bzum* A že mohu být ráda. S touhle známkou to tam bude do druhého dne, zatímco s tou za 19,- se to může courat! Jo a do Německa měli známku na pohled za 39,- *alene*! No děs!

liska5

*ee* A taky je sranda, že dopis, který je adresován na úřad v sousední ulici, musí jet 120 km do krajského města. Tam ho teprve identifikují a zařadí na cestu zpět do obce, kde byl vhozen do schránky. Kocourkov. *poctar* A to se dnes posílá dopisů podstatně méně.

chjo

No pozor, nestačí koupit dražší známku, na obálku musíte napsat ještě jakési kouzelné poznávací znamení, jinak máte stejně smůlu a doručí to až se jim zachce.

lidus*
hodnocení

2x

Jaguš sestru mám doručovatelku mnoho let a to co se děje dnes je na hlavu postavené. Rajony jim mění po půl roce aby nejdej bože nebyly moc rychlé jelikož to znají, momentálně od nového roku mají rajony dva na 1 doručovatelku cca 25km ale nechodí to denně, prostě dnes vám a zítra těm druhým. Bordel obrovský ale ty holky za to nemůžou, důležité je splnit a plní se ne roznosem pošty ale letáky, prodej losů, smlouvy pro Lišku, prodej např. klíčenek s logem pošty. Na kole? Pochůzka je pěšší, kole neexistuje. Doručovatelka na vsi jde pěšky 3km do chatové oblasti a tam do schránky dá 1 pohled.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma doporučený dopis

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]