Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych znát váš názor: rozhoduji se koupit si buď fotoaprát a nebo chytrý telefon. Chtěla bych vědět pro co by jste rozhodli vy a jakou značku by jste mi poradili na základě třeba svých zkušeností.
Předem díky za názory a rady.
Používám obojí. Pro normální den úplně obyčejnej telefon Xiaomi Redmi Note 8. Je to slušně fotící telefon za pár kaček.
Pro opravdový focení pak používám foťák, konkrétně Canon EOS 77D.
Co je to opravdový focení nebo co fotíte?Kytičky?Broučky?Manželku u moře? Pokud nejste profesionální fotograf je to stále jen focení pro zábavu tak jako s mobilem.
Výsledná fotka trochu lepší ale stejně Vám to nikdo neocení a nepochválí.Podíváte se na snímek pár krát za život a hotovo.
Já nefotím proto, aby mi to někdo pochválil, proboha... Já fotím pro radost. Jsou věci, který prostě telefonem hezky nevyfotíš, protože nemáš možnost plně manuálního nastavení. A věř mi, že fotky ze zrcadlovky nejsou jenom "trochu lepší", než z telefonu...
A protože docela dost cestujeme, tak když už si dělám fotky na opačným konci planety, pochopitelně chci, aby byly hezký, protože tam nejezdím každý den...
Ok tak pokud je to pro Tvoje potěšení a Tvojí radost a dobrý pocit že ta fotka je ostrá a krásná pak chápu a beru to.
Já to beru jen z mojeho pohledu.Viděl jsem tisíce fotek od tisíce lidí...a nikdy mě nenapadlo zkoumat a pátrat jak ta fotka je hezká a ostrá.Kukám co je na fotce a ne jak vypadá.
Dostávám od přátel fotky z mobilu a skoro lituji, že jsem si koupila před šesti lety foťák. Není to zrcadlovka, nýbrž takový Nikon do kapsy a fotí, jako ty dobré mobily. Tak mám vlastně dvě varianty a klidně by mi stačil jen dobrý mobil.
To telefon jistě nedokáže. Ale nedokáže to ani 95% amatérů, i když budou mít profesionální fotoaparát, kterým jsou tyto fotografie pořízené.
Už jsem to zde psal vícekrát, ale většina (drtivá většina) majitelů DSLR s nimi neumí zacházet a má je jen proto, že "věří" že to fotí dobře...a líbí se jim, že se jim na krku "blembá" něco velkého (to se jim líbí chvilku, než zjistí, že mají odřený krk).
Tam je ale velký rozdíl, žer s mobilem to nevyfotí ani profík. Např. pomalost když čekáš na výraz obličeje a ještě násobek když zmáčkneš a za půl vteřiny je "to je ono" a ty čekáš tři vteřiny než se mobil uráčí fotit a okamžik je pryč
Tazatelka - záleží jestli chceš fotit nebo telefonovat... Na dokumentaci " byla jsem u květináče" bohatě stačí mobil, ale pokud chceš opravdu fotit tak to chce "velký" sklo, rozumný větší čip a možnost korekce automatu + plný manuál...
Jedna drobná výhoda foťáku (hlavně většího a těžšího) je v tom, že ho při "mačkání spouště" tak snadno nerozhýbete a tedy obrázek nerozmáznete. Taky fotí podstatně dřív po stisknutí spouště. Je to ale výhoda opravdu, ale opravdu draze zaplacená.
Jojo hezký uznávám ! Ale zase už píšeš že je to profík a na fotkách je jasně vidět že ten člověk okolo fotek opravdu něco umí a není to cvakálek v Chorvatsku na pláži.Na druhou stranu ale zase muj pohled.Já koukám co je na fotce tedy nádhernej záběr prachu za motorkou a to stejné bahno z kopyt koní.
A myslím si že tenhle šikovnej člověk by udělal stejnej nebo hodně podobnej záběr i z obyčejným fotákem nebo mobilem ale jen v horší kvalitě.A naopak nemehlo tohle s fotákem za "milion" nevyfotí nikdy.
Takže z 80 % je to rukama a ne aparátem.Ale říkám jsem laik a třeba to tak není.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.