Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč někteří zpěváci mají šílená živá vyst.?

Od: jamesb odpovědí: 9 změna:

Zdravím,
chtěl bych se zeptat, jak je možné, že někteří zpěváci mají úplně katastrofální (falešně nazpívané) živé vystoupení a pak, když si poslechnete jejich oficiální verze písniček, tak je to najednou úplně něco jiného. Všechno je krásně čisté, žádné falešné tóny, žádné ujíždění hlasu... Jak se tohle dá udělat ve studiu, aby i nezpěvák zněl jako naprostý profesionál?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Tak se zase tak moc nedivte. Ona v podstatě většina zpěváků neumí zpívat. Ve studiu se dají dělat zázraky. Jeden zvukař prý muzikantům orchestru s oblibou říkal "Nahrajte mi tady každý stupnici a já vám tu symfonii už nějak sestříhám".

hodnocení

1x

Ptáš se obecně a obecnou odpověď neznám. Každý zpěvák je individuální umělec a podle toho i ten zpěv vypadá.

Takže se musíš v létě vypravit na nějaký festival nebo koncert a tam zažiješ zpěv naživo. Pokud jsi fanoušek, tak tě určitě neodradí horší projev zpěváka při živém vystoupení.

Porovnávat studiovou nahrávku s živým vystoupením prostě nejde. Ve studiu je klid, cokoliv se dá nazpívat několikrát a pak vybrat tu nejpovedenější verzi. Při koncertě se zpěvák musí pohybovat na pódiu, reagovat na diváky, všechno udýchat a ještě zpívat jak nejlépe to v tu chvíli jde.

Uznej, že živý koncert musí být jiný, než studiová nahrávka.

figurek*
hodnocení

1x

vidím že někteří zdejší poradci nikdy nestáli na pódiu a vůbec nikdy nezpívali na mikrofon. Ono to vůbec není tak snadné, jak vypadá. Ostatní nástroje vždycky slyšíte tak nějak silněji, než sebe. Za vámi jedou bubny, o pár metrů vedle stojí kombo od basy, na druhé straně kombo od kytary, hlavní reproduktorové soustavy jsou postavené na krajích podia, blíž k publiku než vy, otočené směrem pryč a vy je neslyšíte skoro vůbec. Komba a bubny za vámi je docela normálně přehluší. Je jasné, že když nemáte pořádný příposlech, svůj zpěv slyšíte hodně špatně. Pak se stává, že ztratíte notu, ujedete mimo a ani o tom nevíte.

Ve studiu je všechno jinak. Dostanete sluchátka a hlasitost vlastního zpěvu i doprovodu si můžete nastavit tak, jak potřebujete a co kixne, to se smaže a natočí ještě jednou.

figurek: Teoreticky byste mohl mít pravdu (částečně). Jenže spousta live koncertů špičkových zpěváků a skupin potvrdí, že na živo lze nejen zpívat...ale i zpívat špičkově, když to zpěvák umí a muzikanti také.

Scorpions - Acoustica live, Live In Athens. Lze najít na webu jak video v HD, tak i samotnou hudbu i ve formátu FLAC

Live jsem osobně viděl (a slyšel) Scorpions, Nazareth, Emerson&Lake&Palmer, Led Zeppelin, Jethro Tull...

Mimochodem, i tu Marii Rottrovou jsem slyšel na živo.

A kurňa..ono u nich to co píšetete tak nějak neplatí, asi to bude tím, že to umí, nebo je to nějaký zázrak za bíleho dne?

figurek*

jj, většina lidí si myslí, že koncertovat na pódiu je přece zábava, něco jako zpívání u táboráku. No tak toopravdu ne. Zvláště na taneční zábavě ne. Hrát na taneční zábavě je desetihodinová šichta, za kterou dostanete tak maximálně pár stovek.

No a k té špičkovosti. Aby měla kapela vystoupení na špičkové úrovni, musí mít špičkový vercajk a špičkového zvukaře. To je pro hodně velkou většinu nesplnitelná podmínka. Cena špičkového aparátu se počítá v milionech a špičkového zvukaře normální kapela prostě nezaplatí.

rekno11
hodnocení

0x
Ja takto kdysi nepobrala Lanu Del Rey. Videla jsem vystoupeni a otres... Je nuto ale vzit v uvahu to, ze to jsou vsechno jen lide, nemusi mit vzdy svuj den, jedou koncert za koncertem, pod tlakem, pred miliony ocima. Pisnicky zpivaji ve studiu mesice, aby to dali dohromady, pak se to upravuje, sestrihava... Ono neni tak snadne zpivat :-D.vProblem je ten, ze my si ty hvezdy ponekud idealizujem.

hodnocení

0x

Dobrý den. Protože se teď hodně píše o skupině Mandrage a jejím zpěvákovi Vitu Starém, našel jsem si v archívu ČT Všechnopárty z roku 2012, kdy tam byl hostem. Pan Šíp chtěl aby zazpíval kousek písničky. Z playbacku pouštěli originál včetně zpěvu a on do toho zazpíval jen pár slov. Nic moc. Technika udělá hodně. Studiová samozřejmě, ale i naživo se dá udělat hodně.

liska5
hodnocení

0x

Jednou jsem slyšela z parku v HK píseň Petry Černocké. Měla jsem zato, že to je nějaké nepovedené karaoke v rámci oslav Dne dětí. Když jsem ale došla k podiu, byla to ona sama, kdo tak odhodlaně a přitom zjevně falešně zpíval.

Kdo mne naopak mile překvapil, byla Marie Rottrová. Vystoupila před oponu a do ticha bez hudebního doprovodu zazpívala nádherně úvodní píseň... Po chvíli absolutního oněmění plné divadlo povstalo...

jabraka*
hodnocení

0x

90% zpěváků zpívá při tourne z playbacku.Jsou ale takoví,(K.Gott)kteří playback nesnášejí.Jejich živá vystoupení jsou dokonalá.Osobně jsem byl u toho,jak si nastavoval znění orchestru před svým vystoupením.Exkluziv.Z posledních Superstar zaujala Tereza Mašková,nejen vlasy,ale i její hlas neznal naživo problémy s intonační jistotou.

Upravit dnes průběh hlasové intonace v digitálním záznamu je v podstatě jednoduché.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]