Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Manželka je v současné době na mateřské dovolené, kdy pobírá mateřskou. Tato ji bude vyplacena za měsíc leden v únoru a za měsíc únor v březnu. Kdy tímto nevydělá více jak 68 tisíc za rok. V březnu nastupuje na rodičovskou, která se do této částky nepočítá. V současné době má ještě část nevybrané dovolené za rok 2019 a poměrnou část dovolené za rok 2020. Mé otázky zní:
1) je povinna si vybrat nevyčerpanou dovolenou před nástupem na rodičovskou? (jedná se celkem o cca 15 dni celkem za rok 2019 a 2020)
2) Částka, která je vyplácena na mateřské je v čistém nebo hrubém? (Na výplatnici je uvedena pouze částka, která je převedena na účet nikoliv hrubá částka.
Děkuji za odpovědi.
Mateřská je nezdaněná náhrada mzdy, takže brutto= netto. Nevím, jak to lépe napsat Dovolenou, kterou si vybere před rodičovskou nebude mít krácenou a dostane ji zaplacenou, po rodičovské by se jí už krátila. Je třeba ji vybrat v mezidobí, to znamená požádat o ni tak, aby rodičovská začínala až po té době dovolené. (navazuje na mateřskou, pak dovolená, pak až první den rodičovské.
Nechápu to krácení? Respketive tomu nerozumím? Jde o to, že kdyby si vybrala dovolenou teď před nástupem na rodičovskou, tak nedosáhneme na slevu na manželku.
-aha, to jsme si nerozuměli. O slevě na manželku jsem nepsala, ale o krácení dovolené. Ne, není povinna si vybírat dovolenou, tu by ji měl nařídit zaměstnavatel, ale v tomto případě to nemusí dělat.
Tak za rok 2019 ještě ne, to asi paní chodila do práce, před nástupem na PPM? Si může podat přiznání sama. Za letošní leden a únor budete rešit až příští rok.
To je mi jasné. Zkrátka a dobře, jde mi o to, že teď za 2 měsíce co pobírá mateřskou se vejdeme do 68 tisíc ročně, pokud by vybírala dovolenou, tuto částku překročíme, tedy v roce 2021 za rok 2020 bych neměl nárok na uplatnění slevy na manželku. Chápu, že je to možná trošku vychcanost, ale jde nám o to, abychom se do limitu 68 tisíc vešli a mohli slevu na manželku za rok 2020 uplatnit již v roce 2021.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.