Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daňové přiznání fyzických osob

Od: katty* odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer,

našel by se někdo, kdo by mi poradil s daň.přiznáním z příjmu fyzických osob?

Předem moc děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To se ptáš celkem brzo. Polož konkrétní otázku, pak se uvidí.

katty*
hodnocení

To víte, svoje mám hotové, ale známý se teď objevil s tím svým. Potřebovala bych poradit ohledně úroků z hypotéky - základ daně je 398 272,- a má doklad s potvrzením o výši úroků z hypotéky 84.235,62,-Kolik mu můžu dát do nezdanitelné části?

Ze základu daně se můžou odečíst úroky z úvěru až do výše 300 000 Kč. Je to položka 47.

katty*
hodnocení

Moc děkuji. A mohu mít ještě jeden dotaz. Ten známý si přivydělává jako pojišťovák, napsal mi z účtu kolik získal z těch provizí. Bylo to 81.000,-.Říkal, že mu to pojišťovna nedaní měsíčně. Tak jsem mu tam dala celou tu částku. Nevadí? Nemá to na živnosťák.

No to může mít už docela průser. Na to už ŽL potřebuje. Jde osoustavnou činnost. Počkej si, jak na to budou reagovat ostatní poradci.

katty*
hodnocení

Moc děkuji za info. Našel by se ještě někdo, kdo má podobný případ? Pracuje tu někdo jako pojišťovák na vedlejšák?

cyril*

Je třeba vyjasnit si jednu podstatnou věc. Máte na mysli práci pojišťováka na vedlejší prac. poměr nebo jako samostatnou živnost?

katty*
hodnocení

Jedná se o práci pojiťovánka na vedlejší prac.poměr. Nemá živnost

cyril*

Jedná-li se o prac. poměr, byť vedlejší, bylo by vhodné daňové přiznání řešit přes zaměstnavatele. Zpracovává-li si daně sám, tak se celá provize uvede jako příjem ke zdanění.

katty*
hodnocení

Musím ho bohužel udělat já. Takže jestli to dobře chápu sečtu příjmy (hrubé) z hlavního prac.poměru a všechny provize a to mi udělá základ pro odečet nezdanitelných částí, následně výpočet daně - slevy. Je to tak?

repak*

Má skutečně dohodu o pracovní činnosti mimo pracovní poměr? Pak mu podle mne musí zaměstnavatel srážet zálohy na daň i obě pojištění, od té pojišťovny by měl dostat přehled příjmů.

Příjmy může mít aniž má dohodu o pracovní činnosti či živnost, půjde o §10 ZoDzP. Pak ale jedině výdaje skutečné, pojištění ne. Jinou otázkou je jak se na takovou činnost bude dívat živnostenský úřad.

Nejsem účetní, jen jsem si daně 18 let dělal sám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]