Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Znáte někoho s DMO?

Od: holkaodvedle odpovědí: 9 změna:

Ahoj, viz předmět otázky. Znáte s někoho s dětskou mozkovou obrnou? Jak na vás ten člověk působí? Dokážete si s někým takovým představit vztah?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ne. To je jako co? DMO není jediná diagnóza - jsou lidé na vozíku s rozumem, kterým mohou tzv, normální lidé závidět a jsou lidé s postižením, , kteří jsou odkázaáni na jiné a mají rozum pětiletého dítěte,

ladycat*
hodnocení

2x

Ano, znám - moji sestru. Konkrétně k ní - máma (jen sama máma, byla vdova) ji vychovala tak, aby se spoléhala na pomoc, resp. obtěžování ostatních osob. Chodí o berlích, takže některé věci sama nezvládne - pomoc s tímto je samozřejmá. Jenže ona se spoléhá na jiné i kvůli drobnostem. Měla celkom fajn kluka se stejným postihem - s ním se jakž-takž snažila, ale po rozchodu se na všechno vykašlala a tak je to dodnes, i když má jiného kluka - toho často terorizuje.

Její bývalý kluk se pak oženil s holkou se skoliozou. Dlouho jsem o něm neslyšela, takže nevím, jak si žije.

Vím, že lidé s DMO nebo s jiným postihnem bývají různí. Někteří jsou hodně šikovní. Napsala jsem vám moji nejbližší zkušenost.

hodnocení

2x

Ano, znám, ten člověk jako dítě prodělal dětskou mozkovou obrnu. Celý život chodí o berlích, žije pestrým životem, hodně jezdí na kole, auto má přizpůsobené, nosí specielní ortopedickou botu, má děti, manželku, vnoučata. Nyní je mu cca sedmdesát roků. Působí příjemně, je šikovný a inteligentní, jeho manželka je zdravá.

hodnocení

1x
Ahoj. Mela jsem cca "2 roky" vztah s klukem DMO. (Na konci uz to byl spíš virtualni vztah). A uz bych do toho upřímně nešla. Mel sice lehčí formu postizeni tj. jen dve berle, ale vztah to byl o nicem. Musela jsem za nim jezdit pouze ja. On se vymlouval na sve postizeni a nechtel bezbarierovym busem ani prijet za mnou na kafe. Ani by ho rodina samotneho nepustila. Prece je postizeny. Sex s nim byl nemyslitelny. Neumel to s kondomem skrz blbou motoriku ruk a to mi jako panne nedavalo jistotu. Takže ve vysledku mi vztah s nim nic nedával, takze jsem se s nim rozesla a nelituji. Lidé s DMO jsou sice silní, že musí v zivote prekonavat obtíže, ale vztah s nimi po této zkusenosti vest nechci.
ladycat*

@anzionka Vymlouvání na dopravu kvůli postihu - sestra to má taky tak, matka ji někdy taky omlouvá. Váš vztah a intimnosti - to taky chápu, něco podobného měla ségra s bývalým přítelem (co je už teď ženatý).

Jsou telesně postižení lidé, kteří jsou "nad věcí" a jsou zas jiní, kteří to nezvládají, nebo někdy zvládat nechtějí.

@ladycat: Taky hodne lhal. A to uz jsem mu tuplnem netolerovala. Nezil moc zajímavý zivot. Tak si veci pribarvoval a bajil. Kdyz vam partner lze byt jen v prkotinach, jde duvera do haje i vztah do háje.

hodnocení

1x

Myslím, že chování těchto lidí není jen o DMO. Každý postižený člověk je nějak psychicky zatížený, třeba špatným sebevědomím, pocitm nicotnosti a tak. Proto se pak chovají různě a i chtějí být zajímavější než jiní. Ale pokud je tam opravdová láska, i ty intimnosti se po vzájemné domluvě dají doladit. K sexu musí být dva a i dva by se na tom měli podílet a hledat možnosti. Ale musí se chtít.

ladycat*

@delina Pocit nízkého sebevědomí, atd. - to chápu, ale je na každém, zda se v tom bude utápět nebo ne.

S intimním životem máte pravdu. Je to tak, jak jste napsala.

ani
hodnocení

1x

Znám - obrnu mám sama. Pracuju na volné noze, mám vystudovanou VŠ, funguju. Za normálních okolností dojedu samostatně kamkoli, MHD, teď v době korony to nejde, protože učím a pořádám akce. Ale vztah nemám - asi si ho se mnou neumí nikdo představit. ;) Pořád ale doufám, že záleží na člověku a na diagnóze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]