Nejste přihlášen/a.
Ahoj, viz předmět otázky. Znáte s někoho s dětskou mozkovou obrnou? Jak na vás ten člověk působí? Dokážete si s někým takovým představit vztah?
Ano, znám - moji sestru. Konkrétně k ní - máma (jen sama máma, byla vdova) ji vychovala tak, aby se spoléhala na pomoc, resp. obtěžování ostatních osob. Chodí o berlích, takže některé věci sama nezvládne - pomoc s tímto je samozřejmá. Jenže ona se spoléhá na jiné i kvůli drobnostem. Měla celkom fajn kluka se stejným postihem - s ním se jakž-takž snažila, ale po rozchodu se na všechno vykašlala a tak je to dodnes, i když má jiného kluka - toho často terorizuje.
Její bývalý kluk se pak oženil s holkou se skoliozou. Dlouho jsem o něm neslyšela, takže nevím, jak si žije.
Vím, že lidé s DMO nebo s jiným postihnem bývají různí. Někteří jsou hodně šikovní. Napsala jsem vám moji nejbližší zkušenost.
Ano, znám, ten člověk jako dítě prodělal dětskou mozkovou obrnu. Celý život chodí o berlích, žije pestrým životem, hodně jezdí na kole, auto má přizpůsobené, nosí specielní ortopedickou botu, má děti, manželku, vnoučata. Nyní je mu cca sedmdesát roků. Působí příjemně, je šikovný a inteligentní, jeho manželka je zdravá.
@anzionka Vymlouvání na dopravu kvůli postihu - sestra to má taky tak, matka ji někdy taky omlouvá. Váš vztah a intimnosti - to taky chápu, něco podobného měla ségra s bývalým přítelem (co je už teď ženatý).
Jsou telesně postižení lidé, kteří jsou "nad věcí" a jsou zas jiní, kteří to nezvládají, nebo někdy zvládat nechtějí.
Myslím, že chování těchto lidí není jen o DMO. Každý postižený člověk je nějak psychicky zatížený, třeba špatným sebevědomím, pocitm nicotnosti a tak. Proto se pak chovají různě a i chtějí být zajímavější než jiní. Ale pokud je tam opravdová láska, i ty intimnosti se po vzájemné domluvě dají doladit. K sexu musí být dva a i dva by se na tom měli podílet a hledat možnosti. Ale musí se chtít.
@delina Pocit nízkého sebevědomí, atd. - to chápu, ale je na každém, zda se v tom bude utápět nebo ne.
S intimním životem máte pravdu. Je to tak, jak jste napsala.
Znám - obrnu mám sama. Pracuju na volné noze, mám vystudovanou VŠ, funguju. Za normálních okolností dojedu samostatně kamkoli, MHD, teď v době korony to nejde, protože učím a pořádám akce. Ale vztah nemám - asi si ho se mnou neumí nikdo představit. Pořád ale doufám, že záleží na člověku a na diagnóze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.