Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Arachnofobie u 2letého dítěte?

Od: ha odpovědí: 5 změna:

Jak vznikají fobie? Mám dceru čerstvé 2 roky. A nemohu si nevšimnou její nepřiměřené reakce na lezoucí hmyz (také žížaly). Nejsem si vědoma, že by měla v minulosti nějaký nepříjemný osobní zážitek (bodnutí ,kousnutí atd.). Já a celá rodina (sourozenci) i přátelé jsme při pohledu na hmyz zcela klidní (dědeček včelař) ,takže převzatou reakci nemá, bereme ho jako součást milované přírody. První dceřiny neadekvátní reakce při pohledu na hmyz (např. mravence) jsme začali pozorovat po jejím 1 roce. Projevovali se pláčem, křikem a útěkem – vždy na mě vylezla. Já jsem vždy zachovala klid, snažila jsem vysvětlovat..( to je mravence, mravenec bydlí tady na zahradě a jen tu leze..atd) vzal jsem ho např. na list a někam přenesla či odehnala,nebo jsme odešli. Vzhledem k ročnímu období,tak byl poslední dobou vcelku klid,ale včera šla dcera sama na záchod a tam ztropila, takovou scénu, že jsem se opravdu vyděsila.. , dělala jako by jí šlo o život.(byla zcela nepříčetná) Protože na stropě lezl pavouk. Můžete mi prosím poradit, jak s fobii zacházet, případně jak se dá u takto malých dětí ze strachem pracovat? Přijde mi to zcela zbytečná psychická zátěž a omezení do budoucího života. Vzhledem k věku nechci nic zanedbat.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Podle mě je to spíš strach z neznáma, nezná to, nelíbí se jí to a nerozumí tomu a bojí se.. Co tak slyším v okolí, v tomhle věku se děti bojí různých věcí - i větru a některé až tak, že po nějakou dobu nechtějí vyjít ven z domu..
U nás se dcera začala bát letadel a věcí nad hlavou ve výšce.. Vlastně to začalo v době, kdy se mě pustila a začala sama chodit v prostoru - 15 měsíců. Záchvat breku, panika, úprk.. Na zahradě docela na hlavu.. Pokaždé veškeré práce nechat a jít jí chlácholit. Vzít na ruku, povídala jsem jí jak letí lidi v letadle na dovolenou a nakonec jsme dělali pápá, že letadlo odletí pryč. Postupem času pápá a že odletí, začala říkat sama. Dnes se ještě občas zarazí u malého hlučného letadla, ale jinak dobrý. Chvilku se bála i aut.. Nechtěla sama chodit mimo zahradu, vždy raději do bezpečí kočárku..
Další věc, které se bála, byly všelijaké vrtulky, dnes se nebojí, ale pořád jí nějak fascinuje, že se točí.. A hmyzu se též bála. I mušek. Chmýří z topolu jí děsilo jako Vaší dceru pavouk.. Tak jsme ukazovali, rozebrali, že je to jen semínko..
Vše chtělo dát jí čas, těm neznámým věcem porozumět a přešlo to..
Tak se nebojte, přejde to.. I když zrovna pavouci.. Taky mám strach z pavouků - z neznáma - nelíbí se mi, štítím se jich.. To asi nikdy nepřejde, ale nepanikařím. Ségra je stále schopná vyrazit zamčené dveře koupelny, nebo volala mamce ve tři ráno, že má v bytě saranče, co má dělat

hodnocení

1x

Fobie podle mne nemusí být spojena s žádným nepříjemným zážitkem.

Nepamatuji si, že bych kdy s pavoukem měl nějaký nepříjemný zážitek a přesto na pavouka nesáhnu, štítím se jich...a nejen pavouků, ale všeho, co má více jak 4 nohy (krab, langusta, kreveta), ale jinak když jsou na talíři, tak je (tedy mimo toho pavouka) s chutí sním.

asd1
hodnocení

0x

Zůstat v klidu a vysvětlit že to je pavouk a ten chytá mouchy a komáry. A když bude řvát tak se odstěhuje a komáři jí zeštípou *smich*

hodnocení

0x

Myslím, že fobie vznikají v našich minulých životech, kdy jsme zažili něco v souvislosti s tím, co nás nyní děsí a my nevíme proč. Je to potvrzené při regresivní terapii, kdy s námi jde terapeut v hypnoze do našeho podvědomí.zjistí, o co jde a pak se to dá odblokovat. Ale to u 2 letého dítěte asi nepadá v úvahu, takže pomalu nějak zvykat. asi by bylo možné poradit se s psychologem.

72mona3*
hodnocení

0x

U takhle malého dítěte bych to zkusila přes pohádky. Aby si konkrétního "hmyzáka" spojila se sympatickou postavičkou z pohádky. Zatím mě napadá jen Včelka Mája, ale určitě jsou i lepší.

Já třeba měla ráda pohádku O statečném Cibulkovi. Sice samé ovoce a zelenina:-D, ale byl tam i pavouk, který nosil vězňům poštu. Sympaťák;) Určitě najdete i vy nějakou pohádku, která zaujme a z ošklivého hmyzu vykouzlí aspoň něco zajímavého. M.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]