Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příplatek za práci

Od: grne odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

chtěla bych vás moc poprosit o radu či zodpovězení na mé 4 malé otázky, které mě v současné době v práci dost trápí:

1/ v mém zaměstnání (letuška) došlo k měření ionizačního záření Státním úřadem jaderné bezpečnosti. Bylo zjištěno, že záření je prokazatelné a je nad limitem. Domnívám se, že v tomto případě mám nárok na příplatek za zdraví škodlivé pracovní prostředí. Zaměstnavatel se od tohoto distancuje a o žádném příplatku neuvažuje. Kam se tedy mohu obrátit tak, abych příplatek dostávala nebo aby někdo objektivně posoudil, zda na něho mám či nemám nárok?

2/ spoustukrát jsem nucena cestovat v rámci zaměstnání po celé ČR. Například autem na letiště do Brna a odtud letět nějakou linku s návratem do Prahy. Také jsem nucena hodně cestovat například Pendolinem do Ostravy a odtud také odletět linku. Mám v tomto případě nárok na proplacení hodin, které strávím v autě/vlaku? Nebo alespoň na proplacení tuzemské diety za tento čas strávený na cestě do Brna/Ostravy?

3/ v rámci povolání je nutné absolvovat několikrát ročně školení. Zaměstnavatel nám toto školení nezohlednil ve mzdě - školení nám není propláceno. Mám pravdu, když tvrdím, že je to protizákonné?

4/ ve firmě existuje vnitřní mzdový předpis, ve kterém je jasně napsáno, že seniorita je založena na počtu odpracovaných let. Podle počtu odlétaných let se také navyšuje mzda. Zaměstnavatel ale bez jakékoli diskuze se zaměstnanci jeden rok senioritu "zmrazil" a další rok dokonce jeden rok odečetl. Je možné podat podnět na Státní úřad inspekce práce - má SUIP právo zabývat se vnitřními předpisy a jejich dodržováním?

Děkuji moc za odpověď.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

karina*
hodnocení

2x

grne, vaše otázky jsou hodně specifické pro povolání které vykonáváte. Pokud bych se na vašem místě rozhodla, že "do toho půjdu" , je výhodné abyste také měla nějakou podporu ostatních kolegů takto postižených. Víc hlav, víc rozumu. Ale i když zůstanete sama máte právo u zaměstnavatel žádat jasné vysvětlení.

Obrátila bych se na na přímého nadřízeného.Toho prostě nemůžete vynechat. Ten předpokládám nic vědět nebude, takže pak už vám nestojí nic v cestě pokračovat sama.

Obrátila bych se na právní odd., ať mě přesně sdělí jakými vnitřními předpisy (každý zaměstnavatel jich má mraky) se to či ono řídí, vč. předmětných paragrafů. Nespokojila bych se s e-amilovým odkazem ať si to vyhledám na vašem intranetu.Vnitřní předpisy NIKDY nesmí být nadřazeny Zákonu. Pokud budete postupovat slušně a důsledně, právní odd. s vámi bude jistě komunikovat a měla byste v něm najít oporu.Konzultujte vaše zjištění i s orgány st. správy.

Obrátila bych se na personální odd., mzdové odd. se žádostí o totéž (.Možná se to u vás nazývá jinak, to musíte vědět vy).

V každém případě máte nějakou Kolektivní smlouvu a tu si pečlivě přečtěte. Možná byla schválená i změna viz váš bod 4 a vám to uniklo.

Je jasné, že tohle budete řešit třeba půl roku i rok, protože zaměstnavatel , který ví , že cosi porušuje tak většinou řadu měsíců kličkuje a poskytuje vám neúplné nebo nesouvisející informace.Cítíte-li se dostatečně silná a odolná a jste-li v právu máte velkou šanci na úspěch. Buď celkový nebo třeba jen dílčí, ale i tak to stojí za to. O práci bych se nebála, i když musíte počítat s tím, že možná budete více "sledovaná" nežli kolegové . Zdravím, karina

marenka*
hodnocení

0x

Já Vám odpovím ne na Vaše otázky, ale trochu jinak.. jistě máte právo na příplatky, výhody, proplácení... ale upřímně. Půjdete po tom a než něco získáte, přijdete o práci. Věřte tomu.

hodnocení

0x

propusten.cz/...

Záležitosti související s pracovněprávními vztahy řeší inspektoráty práce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]