Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
modelová situace: Chci se přestěhovat do Prahy, jedu na obhlídku pokoje *, instinktivně tuším, že bude ten člověk chtít platit "na dřevo" **. Nemám s tím problém, ale nechce se mi platit cash na ruku, potom se vrátit domů (jedu pouze na obhlídku, vlakem, neberu si s sebou nic) a věřit, že až přijedu řekněme v neděli s věcmi, nebude např. vyměněný zámek nebo nebude dělat, že mě nezná. Jak byste to řešili Vy***, resp. měl bych s ním sepsat nějaký papír o převzetí peněz? Pokud ano, jaké by měl mít náležitosti (vzor by byl ideální)? Do neděle určitě čekat nebude, nemám problém ty peníze dát hned na prohlídce, o těch pár dnů než se přestěhuji by nešlo, takže vycházím z toho, že se to musí uvařit zítra.
Díky za odpovědi
* jedná se o dvoupokojový byt, v jednom pokoji bydlí ten, kterému bych měl platit za druhý pokoj
** myslím, že už je v zákoně to, že on může pokoj pronajmout, pokud má pronajatý celý byt na sebe
*** berme to tak, že je v Praze obrovský převis poptávky nad nabídkou. Prostě mám zájem o ubytování, esa drží druhá strana
Ve vašem případě by nešlo o nájem, nýbrž o podnájem. Pronajmout byt nebo jinou věc může jen vlastník (pronajímatel). Nájemce může část bytu přenechat (podnajmout) další osobě pouze se souhlasem vlastníka. Zřídí-li nájemce třetí osobě užívací právo k věci bez souhlasu pronajímatele, považuje se to za hrubé porušení nájemcových povinností způsobující pronajímateli vážnější újmu a může to být důvodem k výpovědi. Případná smlouva by tedy měla řešit okolnosti podnájmu, nikoli nájmu.
Vy byste si měl zejména ověřit, zda vlastník bytu takový souhlas nájemci vydal.
Děkuji oběma za odpověď, myslel jsem, že byla změna zákona a nájemník může byt dále pronajmout (nebo podnajmout, plete se mi to) dále, majitel mu to nemůže zakázat stejně jako nechat si napsat trvalé bydliště na této adrese. Zjevně jsem se mýlil. Dneska mu budu ještě volat, stoprocentně se ho na to zeptám.
Jenže otázka zní jinak. Vycházím z toho, že to bude bydlení per huba, prostě bez smlouvy. Jak sepsat papír o tom, že mu předám peníze? Prostě nějaké "potvrzení a zaplacení" nebo tak něco.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.