Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Manželka si chorobně půjčuje

Od: kjaks odpovědí: 3 změna:

Dobrý večer,
obracím se na Vás s prosbou o radu. Moje manželka trpí mě neznánou chorobou, kdy si neustále půjčuje finanční prostředky u nebankovních ústavů apod. Půjčky nesplácí (přesněji některé částečně a to dosti nepravidelně), jiné vůbec. Teď se postupně začínají dostávat na povrch všechny její prohřešky o kterých jsem vůbec neměl tušení (také se objevují např. 8let staré neuhrazené složenky apod.) . Vše začalo už dříve drobnostmi a malými sumičkami, v tuto chvíli se její dluhy vyšplhaly k částce kolem 450tis. a netuším kam to ještě povede. Abych se dozvěděl co nás ještě ev. čeká, poslal jsem žádost o výpis z registru SOLUS a dále o přístup do centrální evidence exekucí.

Můžete mi prosím poradit, jak mám postupovat v tom, aby moje manželka alespoň "nevytvořila" další půjčku? Lze toto nějak právně ošetřit? Bylo by řešením to, že je nesvéprávná?

P.S.: naštěstí se vše vyhrotilo natolik, že manželka uznává svojí "chorobu" a v nejbližších dnech hodlá zahájit léčbu. Dobrovolně mi též odevzdala veškeré doklady: OP, řidičský pr., r.l. a pas. Obávám se, že to je jen taková dočasná estetická náplast, není problém si nechat udělat nové doklady.

Předem moc děkuji za radu, která bude doufám radou nad zlato.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

0x

Asi bych manželce vyřídila dlouhodobý pobyt v Horních Beřkovicích... to je skoro jako gambler, jen ty peníze nikam nestrká, ale vytahuje *vezen*

knopka*
hodnocení

0x

kruci,proč není nějaký zákon že by manžel(ka) bez písemného souhlasu toho druhého si nemohla vzít žádnou půjčku?Kolik by ubylo problému!Ale vlastně oni exekutoři by byli bez práce :).

karina*
hodnocení

0x

kjaks, obávám se, že máte obrovský problém. Jediné řešení jak ochránit sebe do budoucna od dalších dluhů nadělaných vaší manželkou je buď :

1) uzavřete dohodu o zúžení společného jmění před notářem. Pokud by manželka nesouhlasila,může na Váš návrh o zúžení společného jmění manželů rozhodnout soud i proti vůli manželky .Předpokládám, že nemáte předmanželskou smlouvu.Dluhy jsou stejně jako majetek součástí SJM. Tudíž pokud máte společný majetek, tak máte společné i dluhy, i když jste to nebyl vy, kdo je nadělal

2) rozvést se

3) zbavit někoho svéprávnosti - o tom neuvažujte - je to velmi složitý proces a myslím, že vaše manželka je svéprávná. Nenechte se mýlit, ví velmi dobře co dělá.

Nijak to ale nevyřeší stávající dluhy a průběh si dovolím předpokládat takový, že budete tyto dluhy platit vy + soudní poplatky a poplatky za exekutora. Sečteno a podtrženo -. vše se nakonec vyšplná na závratnou sumu.Exekutor vám může zabavit veškerý majetek, pokud pracujete , budete mít obrovské srážky z platu, zůstanete pouze na živ. minimum. Tedy pokud nemáte úspory, ze kterých můžete dluhy okamžitě uhradit.Nepředpokládám totiž, že by vaše manželka byla ochotna cokoliv splácet s její vámi uvedenou platební morálkou.

Pokud máte z SJM vyloučeny závazky, pak exekutor k této smlouvě přihlédnout musí. Dluhy každého z manželů jsou pouze jeho vlastní dluhy, nikoliv dluhem manžela. Na druhou stranu, pokud exekutor vykoná exekuci u Vás doma, pak musíte vlastnictví jednotlivých označených věcí prokazovat u soudu (čili další výdaje). Exekutor na místě toto s Vámi řešit zřejmě nebude .

O exekucích toho zde bylo napsáno již hodně, znám osobní případy, kde vývoj událostí je vždy stejný - manželka nadělá v tichosti závratné dluhy ,odejde, manželství se rozvede, ona se vdá opět , protože tyto ženy prostě mají potřebu být "zabezpečeny" a vy platíte za ní. Můžete to na ní poté soudně vymáhat, ale je jasné, že tohle jen bezpředmětná úvaha ...

Osobně bych vá poradila okamžitě navštívit právníka a poradit se s ním co dál, co okamžitě udělat teď a co následně. Vaše situace je pro vás krajně nebezpečná. Asi jsem vás nepotěšila, nezbývá než vám popřát hodně štěstí, karina

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]