Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OSVČ dluh na pojištění

Od: dluzniknevesely odpovědí: 20 změna:

Prosím zkušené o pomoc.
Měl jsem na zdravotním a sociálním asi od roku 2017 nějaký dluh (do 50 tisíc). Platím pravidelně jenom zálohy a nějak jsem si neuvědomil že raketově roste penále. Chodilo mi vyúčtování, ale tam je to vždy za rok zpětně, tak to bylo +-25 tisíc a penále cca 4 tisíce, tak jsem tomu moc nevěnoval pozornost.

A teď šok.
11/2019 mi přišel dopis od zdravotní, kde mám dluh za 2018 18000 + 4400 penále. + zálohy 2019, které šly na staré dluhy, tak to dělá podle mého odhadu už cca 50 tisíc.
1/2020 mi napsala OSSZ - inventura pohledávek k lednu 2020 a je tam včetně penále dluh 42 tisíc (ono to naskáče fakt šíleně) + dlužné zálohy 27660 to je 70500.

Z toho už mi není moc do smíchu.
Bohužel když je tam dluh tak veškeré zálohy jdou na úhradu toho dluhu a jako bych celý rok nezaplatil nic. Šokovalo mě, kolik dělá penále na té sociálce, skoro 20 tisíc. Je to cca 4500 ročně jen ze záloh daného roku + samozřejmě každý rok i za ty starší roky, takže penále ročně udělá klidně i tolik, co samotné pojistné. To je hrůza. Proto to chci uhradit co nejdřive a do koruny, protože i půjčka od lichváře vyjde levněji.

Prosím poraďte mi, co se dá dělat?

Mám teď v hotovosti tak 40-50 tisíc a přemýšlím jak s nimi naložit aby mi to co nejvíce zastavilo růst těch šílených úroků. (0.05% DENNĚ). Četl jsem taky o prominutí penále To by mi moc pomohlo, ale dokud nemám vše zaplaceno, tak penále naskakuje,. Dá se nějak vyřešit abych doplatil dlužné pojistné a penále třeba splácel? Aby už nenarůstal dluh?
Je řešením dojít si na ossz a požádat třeba o splátkový kalendář na dlužné zálohy? Pomůže to nějak?

Jde mi o to, jak nejlépe rozdělit těch 50 tisíc aby mi to nesežraly jenom úroky ale reálně mi to nějak pomohlo. Nikde nic nedlužím, půjčky nemám, jen tohle jsem zanedbal.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

jestli jste to přehlížel, je to váš problém. Jestli vás ale neupozornili , zkusil bych se poptat, jestli dělají podle zákona každoroční uzávěrku a pokud ne tak mají problém se zákonem, a pokud ano tak jste jim tam jako dlužník dávno vyskočil a měli vás informovat včas, jinak že to neinfo udělali schválně právě proto aby penále naběhlo co největší. A to je zase trestné, takže by bylo lépe se domluvit, vy nezaplatíte penále a nebudete je dávat k soudu pro neoprávněné obohacování se.
Zní to šíleně ale mne dluh na základě toho odpustili.

dluzniknevesely
hodnocení

Pozor, oni rozhodně nepochybili. Já jsem ten co pochybil. Prostě jsem obálku dal do police a neřešil to, říkal jsem si, když platím zálohy, penále bude tak 2000. A ono ejhle, díky tomu že zálohy šly na nejstarší dluh, tak penále skákalo až je z toho taková suma kterou hotově a najednou nezaplatím. Já jsem prostě počítal že dluh je tak 50 tisíc, tak až mi dorazí nějaká větší faktura tak ho zaplatím naráz.

Nechci se vyhnout placení, to ani náhodou. Chci vše uhradit do koruny a co nejdříve. Jde mi o to, že dluh vč. penále dělá hrubým odhadem 120 tisíc. Já dám teď hned dohromady tak 50 (když rozbiju všechny rezervy). Zálohy si pravidelně každý měsíc platím.

Jde mi o to, jak těch 50 tisíc rozložit aby mi klesly úroky, abych každý rok nedal 30 tisíc jen za penále. Protože z penále se prý úrok už nepočítá.

Můj plán je něco jako - okamžitě doplatit dluh třeba za 2018, domluvit si splátkový kalendář za 2019 a požádat o prominutí penále?

V pondělí zajdu asi přímo na pojišťovnu, ale ptám se chytřejších jestli nemají nějaký tip ohledně toho splátkového kalendáře a promíjení penále, jak to udělat, aby se penále zastavilo nebo aspoň kleslo a zda je lepší zaplatit si z těch 50 celou zdrávku, nebo socku, nebo to rozdělit půl na půl.

Jde třeba o to jestli platit cash ten dluh celý nebo stačí dohodnout si splátky. Četl jsem že když to není zalaceno tak nejde žádat o prominutí penále.

Je to tak, jak jste napsal. Z penále už další úrok není, takže penále je potřeba doplatit až poté, kdy jsou splaceny dlužné částky pojištění. Nevím, jak to bývá ve zdravotních pojišťovnách. Pokud v dané pojišťovně, kde máte dluh, mají dva bankovní účty, tak na účet, který není určen pro placení penále, byste zatím zaplatil např. 30 tisíc. A následně byste mohl zažádat o splátkový kalendář. Možná by bylo lepší, sepsat žádost písemně a dát na podatelnu a nechat si na podatelně potvrdit převzetí na kopii žádosti.

Určitě bych zašla na pojišťovnu,aspoň u nás jsou docela vstřícní a vždycky poradí - dřív, když jsem něco nevěděla, tak buď jsem tam zavolala, ale spíš jsem tam zašla. Myslím,že nikdo z nich nemá zájem na nějakém osobním obohacování, a taky, pokud jsem se slušně zeptala, tak se všechno vyřešilo. Potom by bylo ještě možné se poradit s nějakým dobrým účetním. Ti by měli tyhle záležitosti znát.

hodnocení

0x

Dřív jsem měl taky dluh na zdravotním pojištění. Byl jsem pojištěncem VZP. Tam to bylo tak a asi je stále, že jeden bankovní účet je na placení pohledávek a druhý účet na placení penále. Takže jsem nejprve postupně uhradil pohledávky a potom penále. Nedávno jsem byl řešit něco ve VZP ohledně jedné právnické osoby. Přístup referentky ve VZP byl vstřícný. Myslím si, že když zajdete do zdravotní pojišťovny a zkusíte se domluvit na splátkách, tak se nějak domluvíte. Zájmem referentů v pojišťovnách je, aby byly uhrazeny dluhy, takže nemívají problém s tím, když někdo splácí postupně.

hop®
hodnocení

0x

Možná to nemají všechny pojišťovny stejné, ale u VZP fungovalo, že když dlužnou částku uhradíte jednorázově, tak penále odpustí. Pokud už ale předepíšou nějaký splátkový kalendář, tak ten je pak i včetně penále a už s tím nehnete. Každopádně je dobré a důležité s nimi komunikovat a snažit se problém vyřešit, většinou potom poradí rozumné řešeníé situace a v rámci možností i vyjdou vstříc.

dluzniknevesely
hodnocení

Děkuji, asi bude opravdu nejlepší to s nimi vykomunikovatt. Už jsem i něco hledal a asi jsem největší chybu udělal v tom, že jsem se děsil té částky pojistné+penále a čekal jsem na peníze. Měl jsem každou korunu hned poslat na umoření dluhu, protože každý den znamená třeba 50-100Kč úrok. Denně. A pak to lítá do desítek tisíc.

Nejdříve jsem měl umořit pojistné, potom se zabývat tím penále, které už neroste.

Takže musím posbírat všechny prachy co mám a asi zaplatím nejdříve to, kde je vyšší pravděpodobnost že mi prominou penále, nebo kde mám vyšší penále.

Jsou tam nějaké termíny pro podání žádosti o prominutí tak nevím zda jsem to už nepromeškal. To se musím doptat a podle toho kde bude ještě šance tak tam to uhradím z ruky, aby mi to penále odpustili. I těch 10 nebo 20 tisíc mi výrazně pomůže, protože je místo penále budu moci použít na úhradu dlužných záloh toho druhého subjektu.

hop®

Určitě doporučuji nejřív vyřešit dlužné pojistné, aby se nezvyšovalo penále. Protože penále z určeného penále se již zvyšovat nemohou. A pokud penále zcela nebo aspoň částečně neodpustí, mohou dát velmi rozumný splátkový kalendář. Raději si ten splátkový kalendář dohodněte co nejdelší s nejnižšími splátkami, ať jste schopen ho doržet. Pokud splátky nebudete platit, mohou kalendář zrušit a chtít zaplatit částku jednorázově...

joudic*
hodnocení

0x
ono to skace rychle, ale penale uz neni tak velke pri mensich castkach, tak se nebojte ten dluh brat jako pujcku od statu. Ale jakmile uz prijde prikaz k platbe, tak jste nahrany, dluh mit muzete i velky, ale musite se o nej starat, to jim staci. Tzn. musi byt snaha platit. Penale vam neodpusti.. musel byste mit dukazy proc ano. Socialka ma penale vyssi je lepsi posilat vic penez tam. Splatkovy kalendar neni potreba dokud neudelaji bubu a splacel byste to navic do nekonecna. Je lepsi si nasetrit a poslat tam tu 10, tu 20. A abyste mel klid tak poslete treba 25 na soc a 10 na zdrav., a pak jim za 2-3 prac. dny zavolejte, reknete rč. a ze jste poslal penize, a ze o dluhu vite, a ze to chcete uhradit takto ve vetsich narazovych splatkach a ona se asi zepta do kdy, tak neco strelte treba ze do podzimu byste to chtel mit vyrovnane a jste vykryty.
Penale ze starych obdobi se zbavite jen uplnym splacenim, protoze zalohy maji vzdy prioritu.
Delam to tak, ze kdyz mam vic penez a vzpomenu si ze jsem dlouho nic neposlal, tak tam soupnu 10-20 a nedoplatky mivam okolo 10-20 a to uz se da.
dluzniknevesely
hodnocení

Když to spočítáte tak ta půjčka není až tak výhodná, má sazbu skoro 20%.

Jinak penále u zdrávky i socky je stejné, ale prý u zdrav. ochotněji promíjejí penále.

Počítal jsem přesnou výši a je to hodně. Těch 50 mi bude stačit na zaplacení jednoho nebo druhého pojistného.

Tak ještě zvažuji že bych třeba socku zaplatil celou a požádal o prominutí penále a u zdrávky bych si požádal o splátky komplet všeho. Tím by se mi snížil úrok z 0.05% denně na polovinu. Takže by mě to ročně nestálo třeba 10 tisíc, ale už jen 5 tisíc na penále (dlužil bych vlastně dva roky záloh).

joudic*

ja vim, ale do 30k se to porad vyplati ;) 3k penale za rok neplaceni je pohoda, umorte tu socku na 30 a jste vklidu

berger*
hodnocení

0x
Předem - v tom se vůbec neorientuji. Jenže mě zaujalo - "zálohy šly na nejstarší dluh"... Vy jste posílal zálohy a oni ty peníze použili na staré dluhy? To jde? Na složenkách bývají symboly /variabilní,konstantní?/,které určují,co platíte,ne? Vy pošlete pravidelnou měsíční zálohu a oni si řeknou - to není záloha,to jsou úroky? A Vám střelí další flastr pro neplacení záloh? Pokud to tak je,tak ten dluh je normálním způsobem nesplatitelný...:(
111®

no tak na to bych se to snažil uhrát..

dluzniknevesely
hodnocení

Ano je to i v zákoně. Zálohy platí vždy nejstarší nezaplacené pojistné. Takže jsem platil loni zálohy ale ony mi splatily rok 2017. A mám neuhrazené roky 2018 a 2019. A to vám pak naběhne hned 10 tisíc penále. A když to máte na socce i zdrávce tak je to 20 tisíc ročně, které jdou jen na úroky.

Nejhorší je, že pokud si to člověk nedá do tabulky tak neví kolik přesně dluží, protože vám přijde přehled a tam je jednom 25 tisíc za ten rok, uhrazeno 0. Člověk si řekne fajn, ale už nevidí že tam je ještě rok předtím, plus 10 tisíc penále, takže ne 25 tisíc, ale 60 tisíc.

Je to moje vlastní hloupost. Jenom kdybych měl to číslo více na očích, řešil bych to mnohem rychleji. Třeba žádostí o splátkový kalendář, kdy je to defakto úplně stejné = člověk platí stejně jako dosud, ale úrok je poloviční.

Bohužel, byl jsem hloupý.

Oni ani nedají celou zálohu na umoření dluhu, ale rozdělí mezi dluh a penále a napočítají nové penále ze stávajícího dluhu.

joudic*
@dragoncz ne, oni prvni uhradi zalohy. Dluzite-li 20k + 5k penale z roku 2018 a 2019 a poslete jim 20k, zbyde vam penale 5k. Poslete-li jen 10k, zbyde 10k nedoplatek a 5k penale.

jezevec*
hodnocení

0x
Hele neřeknu ti to úplně přesně, ale jeden z mých nejlepších kamarádů je velmi dobrej právník a před časem jsem mu dohazoval jednoho znamýho, kterej měl podobnej problém jako ty. Údajně existuje nějaká možnost jako je žádost o odstranění tvrdosti zákona, kterou podali a snad mu nakonec smazali to penále úplně a platil jenom to dlužný pojistný. Zeptej se nějakýho právníka, určitě bude vědět o co jde...
joudic*

pravnika fakt nepotrebujete, ale musite dodat dukazy. Pokud jste treba mel mensi prijmy a zminite to v zadosti jako duvod neplaceni, musite dodat danove priznani, ktere to potvrzuje apod., jinak vam prijde zamitnuti

111®
hodnocení

0x

jo to existuje, tvrdost zákona

etana*
hodnocení

0x

Jediná šance je hned zaplatit co jde (podělit oba věřitele), požádat o splátkový režim zvlášť na pojistné a zvlášť na penále (doba splácení se musí vejít do šesti měsíců). Moc nevěřte na nějaké prominutí penále, to umožní, jen pokud dojde k výjimečné jednorázové situaci a chtějí důkazy, vy jste na to ale prostě kašlal delší dobu a nijak se jim neozval).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]