Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nová podpůrčí doba nemocenské

Od: simonka odpovědí: 3 změna:

Dd, obracím se s prosbou, protože jedině Vy vždy poradíte. Minulý rok jsem pro překročení podpůrčí doby, která mi nebyla ČSSZ prodloužena, v říjnu ukončila PN. ČSSZ mě nechala čekat v PN přes 4 měsíce s ústním slibem, že mi podpůrčí dobu prodlouží. Po skoro pěti měsících bez jakéhokoliv příjmu mi však sdělili (aniž mě viděl revizní lékař nebo si vyžádal informace) že mi podpůrčí doba prodloužena nebude. V říjnu 019 jsem tedy PN ukončila, aniž jsem ale stihla operaci páteře, na kterou jsem měla jít. Zaevidovala jsem se na ÚP, protože má pracovní smlouva na dobu určitou mezitím vypršela. Na ÚP nevědí co se mnou, protože mám kvůli zádům a dalším obtížím prakticky nemožnost sehnat zaměstnání. Má podpora činí 3 tis.měsíčně. Dávky v hmotné nouzi jsem nedostala,protože jsem nedoložila výpis z jednoho účtu (ani jsem nemohla,účet byl uzavřen pro nulový zůstatek,výpis z účtu za 3 měsíce je však prý podmínka pro tento příspěvek). Bylo mi sděleno, že i kdybych vstoupila nyní do pracovního poměru, musela bych odpracovat šest měsíců, a teprve potom jít na plánovanou operaci, která by mé obtíže trvale odstranila, tak abych měla po operaci nárok na nemocenskou. Je tato informace správná? Do těchto šesti měsíců se započítává pouze doba pracovního poměru, nedá se započítat doba náhradní, např. na ÚP? Po operaci budu v rekonvalescenci a neví se jak dlouho, proto nemá smysl chodit tam bez nároku na nemocenskou. Nevím co mám dělat.Snad jedině nějaké komerční pojištění,na které však nemám. Děkuji moc.
Přeji Vám krásný zbytek dne

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Odpovídala jsem ve vnitřní poště. Pro všechny sem část odpovědi zkopíruji:

Zákonnou podmínkou pro prodloužení podpůrčí doby je důvodné očekávání, že v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby, nabudete opět pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti (např. k jednodušší práci). Zdravotní stav posuzuje lékař lékařské posudkové služby příslušné OSSZ na základě podkladů od ošetřujícího lékaře, a OSSZ pak vydá rozhodnutí.

Jestliže Vám nebyla prodloužena podpůrčí doba, nenavrhl Vám někdo zvážit žádost o invalidní důchod?

Ze zákona o nemocenském pojištění vyplývá, že pokud vznikne nárok na nemocenské, započítávají se do podpůrčí doby i doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti.

Tento postup se však nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti. To znamená, že nárok na čerpání další plné podpůrčí doby vzniká až po 190 kalendářních dnech nepřetržité pojištěné činnosti (zaměstnání) od doby skončení poslední pracovní neschopnosti.

Takže když odpracujete 190 dní a onemocníte až potom, podpůrčí doba se nekrátí. Avšak pokud je mezi dvěma pracovními neschopnostmi odpracováno méně než 190 kalendářních dnů, nová podpůrčí doba se začne krátit. Krácení proběhne tak, že se vezme posledních 380 dní pozpátku, před vznikem aktuální pracovní neschopnosti, a zjistí se, na kolik z těchto dní připadaly předchozí pracovní neschopnosti. O tyto dny se pak zkrátí maximální podpůrčí doba. Pokud jste tedy vyčerpala např. 31.12.2019 celou podpůrčí dobu, poté nastoupíte od 1. 1. 2020 do zaměstnání a od 1. 2. opět onemocníte, vznikne nárok pouze na měsíc pracovní neschopnosti (výplaty dávky). Je to popsáno zjednodušeně, podpůrčí doba a její krácení se počítá přesně na dny, ne na měsíce.

hodnocení

0x
Proč si nepozadate o ID? To už jste měla udělat dávno.
simonka
Id zamítli

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kdy chodí nemocenská

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]