Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych prosím poradit. Jsem fyzická osoba, nezaměstnaný, mám pozastavenou živnost a nejsem veden na úřadu práce. Zdravotní pojištění si platím 1.080,-Kč/měs. Zdědil jsem nějaké peníze a v roce 2009 jsem si pořídil fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 5 kWp. Pro licenci na výrobu el. energie bylo použito moje IČO, které mi bylo přiděleno v době kdy jsem začal podnikat. Ze zákona jsem 5 let osvobozen od daní z příjmu. Otázka zní:
Jsem povinnen platit sociální pojištění a kolik?
Budu vděčný za kažkou radu a názor. Děkuji.
Podle mého si soc. pojištění platit nemusíte, ale doba, v které ho nebudete mít zaplacené, se Vám nebude počítat do důchodu.
doplněno 19.03.10 23:07:Zkopírováno přímo z OSSZ :
Pokud nevykonáváte žádnou výdělečnou činnost, nejste povinna platit pojistné na sociální zabezpečení. Dobu, po kterou nebudete důchodově pojištěna (tedy doba, za kterou neplatíte pojistné), nebude možné hodnotit pro nárok na důchod. Tuto situaci lze řešit dobrovolnou účastí na důchodovém pojištění. Podrobné informace o tomto pojištění Vám poskytne správa sociálního zabezpečení v místě Vašeho bydliště.
Ano, soc. pojištění jste v tomto případě povinen platit ve výši,která je za minulý rok ve výši zákonného minima (1720,-/měs.) a v dalších letech podle výpočtu z příjmů. Zdravotní pojištění je na minulý rok v základní výši 1590,-Kč, takže platby 1080,- jsou nedostatečné a zdravotní pojišťovna bude vymáhat jejich doplatek zřejmě i s nějakými sankcemi.
Dobry den, musim Vas malinko opravit. Nemate pozastavenou zivnost, pokud provozujete fotovoltaiku. (pokud byste IC nemel, prideli vam je MPSV). Dle zakona o dani z prijmu 586/92 jste zarazen do zvlastniho rezimu § 7 (prijmy z podnikani) a podavate danove priznani. Z tohoto titulu rovnez cerpate osvobozeni dane, ale jste povinen hradit SP a ZP. Ve Vasem pripadem navrhuji navstevu OSSZ, kde uvedete, ze prijem z fotovoltaiky ve vysi XY Kc neni prijmem ani pro dasazeni zivotniho minima. Je pouze na OSSZ zda Vam vyhovi a zaloh Vas zprosti (internet si vas klasifikuje jako vedlejsi cinnost). Pokud vam nevyhovi, budou po vas pozadovat minimalni zalohy - pro rok 2010 je to 1 731 Kc. Pokud by se stejne zachovala i ZP, zvysi se vam zalohy z 1080 (samoplatce) na 1 601 Kc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.