Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prace z domova pri nemocenske

Od: spivan* odpovědí: 12 změna:

Ahoj,

jsem jiz dva mesice na nemocenske a zrejme budu pokracovat. V zamestnani by me vsak potrebovali a i ja bych byla ochotna pracovat z domova - ucetnictvi na pc. Mam vleklejsi onemocneni, velka unava, cekani na operaci, proto se uschopnit nelze, ale malou vypomoc zvladnu.

Chtela jsem se zeptat, zda je to mozne, kdyz jsem na nemocenske. Samozrejme bych to nedelala pouze z dobre vule bez financniho ohodnoceni - tzn. co nemocenske davky? Vyplatilo by se to vubec? Bylo by to tak mozne? Nebo provozovat na dohodu? Nevim, poradte...

Diky!

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

marenka*
hodnocení

2x

Nemocenské vám náleží, jestliže:

• vaše pracovní neschopnost nebo nařízená karanténa je delší než 14 kalendářních dnů,

• pracovní neschopnost (karanténa) vznikla v době pojištění (tj. trvání zaměstnání zakládající účast na nemocenském pojištění), nebo po skončení pojištění v tzv. ochranné lhůtě (ochranná lhůta činí 7 dnů od skončení pojištění; pokud jste byli naposledy zaměstnáni po kratší dobu, činí ochranná lhůta jen tolik dnů, kolik dnů vaše poslední pojištění trvalo),

• nevykonáváte v zaměstnání, ze kterého je nemocenské poskytováno, práci,

• nárok na dávku byl předepsaným způsobem uplatněn.

hodnocení

2x

Šlo by to, kdyby s Vámi v zaměstnání uzavřeli např. dohodu o provedení práce, čili další pracovněprávní vztah, z něhož si dávky neuplatňujete. Pak není problém. Pokud by uzavřeli dohodu o pracovní činnosti, bylo by lepší, kdyby šlo o tzv. zaměstnání malého rozsahu, čili do 1999,- Kč měsíčně. Jde o to, že pokud budete výpomoc provádět na pojištěnou činnost (další prac.poměr, DPČ nad 1999,-), musí Vás zam-tel přihlásit k pojištění (což nevadí) a musí za Vás vést 2 evidenční listy. A pokud si z jednoho prac.práv.vztahu neuplatníte dávky, nebude na ELDP vztahujícímu se k tomuto PPV vyloučená doba. Ale pak NESMÍ být ani na tom druhém ELDP, čili přišla byste o vyloučenou dobu.

spivan*
hodnocení

A pokud si z jednoho prac.práv.vztahu neuplatníte dávky, nebude na ELDP vztahujícímu se k tomuto PPV vyloučená doba. Ale pak NESMÍ být ani na tom druhém ELDP, čili přišla byste o vyloučenou dobu.

- tak z tehle vety jsem teda jelen :( To uz by pro zamestnavatele bylo asi moc obtizne, uvidim, co vymysli on. Copak je to ELDP a a ta vyloucena doba?

ELDP je evidenční list důchodového pojištění, je to tiskopis, který zaměstnavatel každoročně předává na OSSZ. Uvádí se na něm Vaše vyměřovací základy, pojištěné dny (trvání prac.poměru) a vyloučené doby (dny pobírání nemocenských dávek) za celý rok. Jsou to údaje nutné k výpočtu důchodu. Vyloučené doby se při výpočtu důchodu odečítají od celkových pojištěných dnů, aby byly spravedlivě posouzené vyměřovací základy (když jste nemocná, nemáte mzdu). Takže pokud nebudou na ELDP vyloučené doby, vyjde Vám (velmi zjednodušeně řečeno) nižší důchod...

Tato problematika je velmi složitá a rozepsat se v odpovědi na diskuzním fóru není možné. Bohužel občan, který o tom nic neví, se domnívá, že např. na otázku "Kolik budu brát důchodu, když jsem měl 10000 měsíčně?" je možné odpovědět jedinou cifrou. Ale bez použití pojmů a formulací ze zákona se neobejde nikdo, kdo chce na tyto otázky odpovídat, a jsme v začarovaném kruhu.

lm®

ELDP -evidenční list důchodového pojištění

vyloučená doba -dobakterá se Vám nezapočítává do důchodu

Nemohli by to jako napsat na někoho jiného?Vašeho manžela ,matku...Někoho,komu důvěřujete,že Vám ty peníze Vámi vydělané doma skutečně dá.

wojnar

Když vám těch pár korun zamětnavatel vyplatí cash bez pracovní smlouvy/dohody o provedení práce, tak se taky nic nestane. Jen mě udivuje, že účetní není schopna si na netu najít pár informací typu ELDP či vyloučená doba.

spivan*
hodnocení

Za to Vy jste extra chytry, ze? Viz veta "Když vám těch pár korun zamětnavatel vyplatí cash bez pracovní smlouvy /dohody o provedení práce, tak se taky nic nestane."
wojnar

Jak uvádíte, tak jste nemocná, což dokazuje i vaše reakce, tak to neřešte. Klid na lůžku je to jediné, co vám mohu vřele doporučit.

hodnocení

0x

To by vám taky za chvíli mohli říct ať jdete na pracák a budete pro ně dělat na černo... *zed*

antynka*
hodnocení

0x

Wojnare - a na základě čeho by to asi vyplatil? Ze svého?

marenka*

Ale no tak... nikdy jste neslyšeli o výplatách načerno? *cteni*

lidka*
hodnocení

0x

Určitě záleží na dohodě se zaměstnavatelem. Já jsem byla také na nemocenské a přesto jsem některé práce si musela udělat sama. To jsem nemohla svěřit jinému a termín nepočkal. Doma jsem měla možnost si kdykoliv odpočinout, práci na chvíli přerušit. Psala jsem si hodiny a tyto jsem si potom vybrala po ukončení nemocenské, kdy mi ještě nebylo nelíp a tak jsem pracovala na zkrácenou při plném platu. Tak by to jistě šlo dohodnout. *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]