Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prodloužení smlouvy na rodičovské dovolené

Od: maja2* odpovědí: 6 změna:
Dobrý den.
Jsem na RD. Smlouva mi končí v červnu 2020. V březnu se nám narodi 2. dítě. Než jsem otěhotněla,byla jsem domluvená se zaměstnavatelem,že mi smlouvu prodlouží. Teď říká, že pokud by to udělal, bylo by to účelové jednání. Je to pravda? Co je na tom účelového?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Účelové je to, že pokud budete mít další dítě do 4 let věku toho prvního a zaměstnání bude trvat, bude Vám náležet PPM ve stejné výši jako u prvního dítěte.

Máte smlouvu na dobu určitou a ta končí uplynutím doby. Kdybyste byla po mateřské chtěla nastoupit, zaměstnavatel by Vám ji prodloužil. Ale takto, když chcete být další cca 4 roky doma, pro něho nemá smysl Vám smlouvu prodlužovat jen proto, abyste měla nárok na dávku nemocenského pojištění.

maja2*
hodnocení

A mohl by za to být nějak napaden? Jde o to, že jsem mu vyšla vstříc, když potřeboval. Dala jsem přednost práci u něj místo práce,kde jsem mohla mít smlouvu na neurčito. Byla jsem rozhodnutá,že to místo u něj nevezmu, protože jsem se jako žena bála téhle situace. On ale sliboval, že mi vyjde vstříc a smlouvu mi prodlouží nebo dá na neurčito,pokud to bude možné. Najednou se ale zdráhá.
etana*

A uvědomujete si vůbec, že zatímco vy jste doma několik let, v jistotě, že když budete chtít, máte se kam vrátit do práce, až se vám zachce, pracuje tam váš náhradník a pořád čeká, kdy bude vyhozen nebo přeřazen bůhvíkam, nemá jistotu, kariérní postup, nic? Držet někomu práci čtyři, osm let, to je naprostý úlet a vy byste to měla pochopit. Třeba váš náhradník pracuje dobře, ale už chce pevnou smlouvu na neurčito a na šéfa v tomto tlačí.

etana*
hodnocení

0x

Je to pravda. Měla byste pracovní smlouvu výhradně pro své dávky, aniž byste odváděla nějakou práci. Je to už dopředu jasné a tudíž účelové. Zaměstnavatel musí vést firmu s péčí dobrého hospodáře, jinak je odpovědný za všechna pochybení.

maja2*
hodnocení

A co když to není kvůli dávkám,ale abych se měla po rodičovské kam vrátit? Že mi tam to místo prostě drží, protože je se mnou spokojený a chce abych se vrátila?

pet32
hodnocení

0x

Tak na PPM máte nárok, když rodíte v březnu a pak vám končí smlouva, jestli u něj budete chtít pracovat, můžete při braní rodičovského příspěvku k němu chodit na brigádu nabo na zkrácený úvazek. Jen nebudete na RD jestli vám smlouvu neprodlouží, ale budete pobírat příspěvek. Zjistěte si kolik dovolené pak budete mít nárok za PPM

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]