Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Povinnost účetní mi podat daňové přiznání

Od: patrik* odpovědí: 14 změna:
Dobrý den, mzdová účetní mi odmítla udělat daňové přiznání z důvodu, že chci uplatnit odečet úroků z hypotéky. Ptám se jestli je ze zákona povinna mi je udělat komplet nebo jestli její povinnost padá když uplatňuji odečet úroků.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

id
hodnocení

2x

Mzdová účetní není povinna nikomu dělat daňové přiznání, pokud jej někomu udělá, je to její dobrá vůle. Mzdová účetní dělá pouze roční zúčtování daní.

patrik*
hodnocení

A do ročního zúčtování daní si nemůžu přidat nějaké odečty? Na internetu jsem našel tuhle větu: Roční zúčtování vám jako zaměstnanci umožní uplatnit také slevu na manželku nebo různé odpočty (například odpočet úroků z úvěru na bydlení, odpočet za pojistné na životní pojištění či penzijní připojištění), které se při výpočtu měsíční čisté mzdy nezohledňují. Děkuji za odpověď.

Roční zúčtování daně udělá mzdová účetní na žádost. Tato žádost byla dříve součástí daňového prohlášení (růžový dvojlist), nyní v rámci tréninku mozkových buněk národa je to samostatný papír. Žádost se všemi relevantními podklady a potvrzeními musí být podána nejpozději do 15.2. Nejpozději v březnové výplatě (tj. v dubnu) by měla být vidět případná vratka daně.

Jsou případy, kdy mzdová účetní roční zúčtování udělat nemůže, protože máte ke zúčtování daň z příjmů. které nejsou tzv. závislou činností (např. autorské honoráře, příjem z pronájmu apod.). Pak si musíte podat daňové přiznání na FÚ.

hodnocení

2x

Pokud chcete daňové přiznání, tak jej děláte sám nebo někomu zaplatíte, kdo ho pro vás udělá. Do ročního zúčtování daní, které vám dělá účetní v zaměstnání můžete tyto odpočty (úroky, penzijní, životko) zahrnout po dodání všech podkladů do účtárny.

doplněno 29.01.20 22:10:

Pokud vám účetní dělá roční zúčtování daně a vy ji přinesete příslušné doklady o zaplacených úrocích z hypotéky (+smlouva o hypotéce při prvním uplatnění), tak je povinna je tam zahrnout. Nelze odmítnout, jak tady někteří tvrdí.

patrik*
hodnocení

A může mě účetní po dodání těchto podkladů odmítnout?
id

Ano, mzdová účetní vás může odmítnout. není to její povinnost. Odpočet úroků z hypo je vaše soukromá věc (ne zaměstnavatele) a vaše povinnost je podat si sám daňové přiznání. Nebo také nemusíte podávat sám daňové přiznání, ale odpočet nebudete mít uplatněn. Jak bylo již napsáno, můžete účetní požádat, nabídnout jí odměnu nebo protislužbu, ale vyhovět vám nemusí.

patrik*
29.01.20 15:47
hodnocení

Děkuji

etana*
hodnocení

2x

domnívám se, že tazatel jen použil špatný výraz, ale měl na mysli Vyúčtování. Jeho mzdovka by mu ho měla, pokud on splňuje všechna kritéria udělat, ale v těchto dnech se na mne obrací různí známí, kteří mají také potíže se svou mzdovkou. Nějak nám tahle profese zlenivěla, ale není divu, když většinu času musí pracovat pro stát a jeho buzerace.

hop®

Domnívám se, že pokud tazatel chce do DP zahrnout i odpočet úroků z hypotéky a požaduje tuto činnost od své mzdové účetní, tak volil slova správně...

@hop, není to tak docela pravda. Úroky z úvěru se doloží potvrzením stavební spořitelny, stejně jako třeba odběr krve potvrzením z transfúzky. Papír jako papír. Mzdovka by měla udělat roční zúčtování, pokud si zaměstnanec vyplní předepsaný tiskopis žádosti.

Odpočet úroků je možné uplatnit jednou za rok buď v daňovém přiznání, nebo v rámci ročního zúčtování daně, které za zaměstnance provede mzdová účetní zaměstnavatele. Pro uznání odpočtu úroků je potřeba doložit výši zaplacených úroků (v originále). Toto potvrzení zasílají banky a stavební spořitelny svým klientům vždy po skončení roku, eventuelně je možné banku či stavební spořitelnu o potvrzení požádat.

hop®
hodnocení

0x

Mzdová účetní pracuje pro zaměstnavatele a je jím také placena, a to za práci pro něj, nikoli za práci pro zaměstnance. Pokud od ní budete chtít udělat Vaše osobní daňové přiznání, je to její "melouch" a bude za to pravděpodobně a zcela logicky od Vás chtít odměnu, její povinnost to ale v žádném případě není.

Hope, pokud si zaměstnanec v termínu a předepsaným způsobem požádá, pokud včas doručí kompletní dokumenty a pokud tomu nebrání zákonné důvody, mzdová účetní provede roční zúčtování daně. Daňové přiznání ne, ale tazatel se patrně jen špatně vyjádřil. Možná ani mezi těmi dvěma pojmy nerozlišuje, nevidí rozdíl, takže je z mnohých odpovědí spíše zmaten.

patrik*
hodnocení

Ano špatně jsem se vyjádřil . Děkuji za odpověď

donpapa
hodnocení

0x

Vezměte malou čokoládku, pochvalte účes a kypré poprsí a mzdovka určitě vyměkne, a to jedno číslo milostivě odečte od základu daně. A když ne, tak se nic neděje, přiznání máte vypsáno za 5 minut, a na ten berňák to už nějak doručíte. V mém okolí podáváme daňové přiznání všichni, protože každý něco pronajímá, provozuje fotovoltaiku, má kapitálové příjmy nebo další vedlejší aktivity na IČ. Nic na tom není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]