Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Péče o nechodící babičku

Od: libor007® odpovědí: 30 změna:

Přátelé, s mou babičkou to jde silně z kopce. Chodí delší dobu špatně, během chůze jí nahodile vypovídají znenadání nohy(má je při tom jakoby gumové bez citu) a pak padá. Kvůli těmto pádům mnohokrát dotlučený obličej a ruce, loni koncem roku zlomená ruka. Ven z bytu už delší dobu nechodí, s obrovským vypětím doleze sotva na wc. Chodí jí pomáhat dcera(má matka), ale nemůže tam být pořád a sama je invalida. Já bydlím daleko. Minulý týden opět spadla - barevný celý obličej a pohmožděné ruce. Byla asi dva dny v nemocnici a vypoklonkovali ji domů. Saniťák strašně spěchal, nacpal ji z vozíku do bytu a u toho si v chodbě nějak vyvrtla kotník. Nyní už tedy nechodí vůbec, neudrží se na nohách. Dnes seděla několik hodin na zemi u wc, kam se snažila doplazit. Jak se dovolat nějaké pomocí - myslím nějaká léčebna apod? Když žádala koncem roku sociálku o nějaký příspěvek na péči, odbyli ji, protože je schopna se sama najíst a dobelhat se na wc. To, že si nenakoupí, nevypere, neuvaří apod je nezajímá. Je nějaká možnost akutní pomoci sociálky, když je už zcela nechodící - nějaká léčebna, ošetřovatelka apod? Babička je samozřejmě velmi neprůbojná, matka to samé v bledě modrém jen furt přešlapují od ničeho k ničemu - někde zavolat apod. Dnes u babičky byla a nebyla schopna přivolat sanitku. Se zlomenou rukou jsem babičku na podzim vezl do nemocnice až já pár dní po pádu, když jsem přijel na návštěvu. Doktor jí řekl, ať mi moc poděkuje - rovnali jí srůsty ještě naštěstí zavčasu. Vzal bych si ji i domů, ale dlouhou cestu by nezvládla a o ležáka se moc taky nepostarám. Na koho se tedy obrátit?

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

9x
Starala jsem se o manželovu nechodící babičku. 10 let každý týden velký nákup a sem tam k lékaři, kdy ještě pár kroků s pomocí holí došla, posledních 2,5 roku už nechodila vůbec a byla totálně inkontinentní. Byla schopná se nějakým způsobem překulit z postele a přesednout do invalidního vozíku, na kterém se pohybovala po bytě a pak s oporou vstát, aby si mohla přesednout na toaletní židli a aby se jí mohly převléknout inkontinenční kalhotky a umýt zadek. Do sprchového koutu už to vůbec nešlo, myla jsem jí žinkou a když počasí dovolilo, myli jsme jí na zahradě na invalidním křesle hadicí (teplou vodou).
Podle popisu má babička určitě nárok minimálně na 2. či 3.stupeň. Nenechte se odbýt, je to strašný a zdlouhavý boj s úředním šimlem, mně to trvalo půl roku. Pokud nepřiznali, měli jste podat odvolání. Pokud maminka nechce či neumí, sepište to vy. Je tam vždy lhůta 8dní na podání odvolání ale i na nahlášení změn, ovšem úřad, ten má lhůtu mnohem delší. Vyjádřit se musí praktický lékař a musí toho pacienta znát a vědět jeho aktuální stav, pak přijde baba z úřadu na sociální šetření, kdy si zaškrtává do kolonky co pacient nezvládne a svůj zápis předá posudkovému lékaři, který od stolu rozhodne, zda příspěvek přidělí či nikoliv. Při sociálním šetření si pacient nesmí hrát na to, že všechno zvládne, spíš naopak, nemůže ani to, co normálně dělá.
Existuje tzv. domácí péče, tu předepisuje praktický lékař a je hrazena ze zdravotního pojištění. Jsou to zdravotní sestry, které dělají pouze zdravotní úkony. S hygienou nepomohou. Pak je pečovatelská služba a ta je hrazená pacientem, berou si asi 130Kč na hodinu, přičemž do času se započítává i cesta za klientem. A na tuhle službu je právě příspěvek na péči určen.
Musíte se nějak domluvit, jestli vzít babičku k mamince, nebo naopak by se maminka k babičce přestěhovala. Babička zřejmě už nebude schopná žít sama. Já jsem byla akorát doma na rodičáku, tedy i když s námi babička nežila v jednom bytě, pořád to byl jeden barák, kdy stačilo vyjít na zahradu a seběhnout schody a byla 3x denně pod dohledem.
Aktuálně můžete zajistit dovoz obědů i pečovatelku, ovšem záleží na tom, jakou mají obsazenost, neb pracovníků je málo. Já na dovoz obědů čekala 7měsíců, než se prý uvolní místo=než nějaký klient zemře. Ale musíte zjistit konkrétní situaci přímo u vás, třeba to půjde hned.
Také lze za slušnou cenu zapůjčit různé zdravotní pomůcky jako polohovací postel, různá chodítka, toaletní židli či nástavec na WC a invalidní vozík, zkrátka to, co by se v péči o nepohyblivého člověka mohlo hodit. Pokud je zdravotní stav kromě mobility jinak dobrý, spíš než vypůjčení je lepší pomůcky zakoupit třeba přes bazoš, je jich tam hodně. U pacienta v terminálním stádiu rakoviny, kdy spíš odpočítáváte dny a týdny, než měsíce a roky, se vyplatí půjčit.

hodnocení

4x

O příspěvek na péči musíte požádat úřad práce, nikoli "sociálku". Vyplňte žádost, zaneste ji na úřad práce a příslušná pracovnice vám řekne jak a co dál. Bez tohoto příspěvku nemáte šanci babičku umístit v pobytovém sociálním zařízení. Nikoli v LDN, to je zařízení zdravotnické a umisťují se tam pacienti na dobu určitou. Hledejte domovy pro seniory, podejte žádost na více domovů. Na přijetí do domova pro seniory se většinou čeká dlouho, avšak akutní případy mají přednost. Ale příspěvek na péči je nezbytný, tím musíte začít. Znám mnoho takových domovů a valná většina z nich má velmi dobrou úroveň. Než bude přijata do domova, požádejte nejbližší pečovatelskou službu o uzavření smlouvy. Pečovatelky babičce alespoň přivezou oběd a pomůžou s hygienou. Využívání této služby vám také zajistí plusové body při posuzování žádosti o přijetí do domova.

hodnocení

4x

Starali jsme se s mužem léta o jeho maminku. Byla to řehole. Ale nikdo jiný se nepostaral.

S tím záchodem - lékař Vám může napsat toaletní křeslo, aby se babička nemusela štrachat na záchod. Sedne, udělá potřebu, přikryje takovým deklem, někdo to vynese. Je to zdarma, k vyzvednutí ve zdrav. potřebách. Nevím, kde bydlíte, ale toto křeslo nám po babičce zbylo, klidně bych ho darovala dál. Je v pořádku.

Můžete si objednat zdravotní péči, na určitou dobu. Dohodnete si třeba koupání babičky v úterý v 9 hodin. Přijedou, babičku vykoupou. Mají v tom daleko lepší zručnost, než laik. Mohou obstarat obědy, promasírovat záda, cvičit s tím člověkem a další úkony. Tuto péči si ale pacient platí. Pokud má paní příspěvek na péči, není co řešit. Pokud nemá, zažádat si.

Jinak pro první období by snad pomohl pobyt v LDN. Napíše ho babiččin lékař. Zde ale pacient kvůli přetlaku lidí může pobýt jen 3 měsíce, pak musí léčebnu opustit. Znám v okolí 2 LDN a v obou je to takto nastaveno.

Mezitím, co bude takto o babičku postaráno, musíte si vyběhat přijetí do DD se zvláštním režimem. Je to převážně pro lidi, kteří už nechodí. Ale nějakou dobu přijetí trvá, je velký zájem. Místo je až tehdy, když někdo zemře. Je to tvrdé, ale je tomu tak.

Ještě než se nám babička začala zvolna horšit, přijetí do DD jsme si zajistili s tím, že zatím ještě není třeba, ale abychom měli jistotu do budoucna. Asi 3 x nám volali, my ještě nechtěli. Pak najednou babička padla na nohy a byla třeba pomoc. Zavolali jsme, 2 paní si ji přijely prohlédnout a během 10 dní ji ústav přijal. Měla se tam po všech stránkách jako v nebi. Čisto, teplo, dobré jídlo, příjemný personál, péče...Jezdili jsme za ní, dali nám ji do vozíku a my se s ní procházeli ve veliké zahradě.

Proto je lepší udělat si předem takovouto pojistku pro to, kdyby něco. Potom jsme opravdu nečekali dlouho.

Tak ať to dobře dopadne a seženete. Jaga.

Jago, naprostý souhlas, znám z blízka 3 DD, kde nový klient přijde, až někdo zemře. Když tam 3-5x v týdnu projdu, je mi smutno, když vidím mnoho měsíců ležícího člověka, který se nepohne a čeká až přijde...

Smutné, ale lidské.

idanova*
hodnocení

3x
Zdravím. Mnoho tu již bylo řečeno, jen dodám, že nejdřív se musíte domluvit s babičkou, protože "Žádost o přspěvek na péči"a následně o umístění do "ústavu"si musí podat ona + svůj podpis. Pokud je svéprávná a postaví si hlavu, že do ústavu nepůjde, nikam ji nevezmou. Vy jí jen pomáháte s vyřizováním, nemůžete žádat za ni. Nejdřív jí ale zařiďte ve vývařovně dovoz obědů. Tam, kde vaří pro školní jídelny, vaří jen v týdnnu a mimo svátky, tam kde vyvářejí pro Domy s pečovatelskou službou (nebo někde přímo v těch pečovatelácích), dodávají obědy i ve dnech volna. Už dodání těch obědů je velká pomoc. Dodávají polévku + hlavní jídlo, většina staříčků sní hlavní chod na oběd a polévku s pečivem k večeři. Vysvětlete babičce, že o své klienty se v DS starají školené a zkušené pečovatelky + zdravotní sestry. Několikrát týdně (většinou 2x) tam dochází doktor. Rodiny si často pletou pobyt v DS s nemocnicí, a jsou velmi nespokojeni, že je po rodině vyžadována spolupráce. Pokud ale má rodina o svého staříčka "zájem", pravidelně ho navštěvuje a s DS spolupracuje, jsou všichni spokojeni. Ještě mě napadá, že je dobré vzít babičku na vyšetření k neurologovi, kardiologovi, urologovi...), při podání žádostí se to "hodí". Čím vyšší Příspěvek na péči babička dostane, tím méně uchazečů bude před ní v pořadníku žádostí o přijetí do DS. Ida PS. Nedávno tu byl podobný dotaz, počtěte i tam - poradte.cz/...

pt®
hodnocení

2x

je to stáří moc smutné, když odchází síly, ale jedině po domluvě s lékařem, umístění do LDN, ale to je na dožití... záleží, jak je na tom babička psychicky, zda takovou změnu zvládne, jinak jí to zlomí...

hodnocení

2x

Zkuste se podívat, zda v okolí funguje nějaké sdružení, které poskytuje mobilní hospicovou péči nebo odlehčovací službu. Nabízí pomoc s péčí (hygiena, WC, jídlo) nebo třeba jen společnost (čtení, společenské hry, procházky). V pozdějších stádiích pak i pravidelnou docházku zdravotních sester a lékaře. Odlehčovací péče něco stojí (není to tak hrozné) a hospicová péče by měla být zdarma, hrazena pojišťovnou. Určitě budou mít v týmu i sociální pracovnici, která pomůže s vyřízením příspěvku na péči atd. Do LDN nebo pečovateláku bychom babičku nikdy nedali. Tam je ta péče většinou bídná... Ale samozřejmě ne každý si může dovolit mít nemocného nebo umírajícího člověka doma.

Odlehčovací služba není pro tento případ nejvhodnější. Smyslem odlehčovací služby je totiž poskytování časově omezené (zpravidla do 3 měsíců) pobytové sociální služby seniorům, kterým jinak zajišťuje podporu a péči rodina, pokud po přechodnou dobu tuto podporu a péči není schopna zajistit např. v době dovolené nebo nemoci.

To nevím, znám rodinu, která odlehčovací službu využívá už snad 10 let...

pb®

Jen jestli si nepletete pojmy. Těch služeb je několik a každá dělá něco jiného. Domácí péče jsou zdravotní sestry na zdravotní úkony (injkce, převazy, kanyly atd.). Neplatí se ale člověka nenakrmí, neumyjí, neuklidí, nenakoupí. Pak je tu pečovatelská služba, která se hradí, nedělá zdravotní úkony ale právě pomůže s hygienou, doveze oběd atd. A odlehčovací služba je opravdu pro klienty, kteří již využívají pečovatelskou službu. Když jsem pečovatelskou službu nevyužívala, nemohla jsem využít ani odlehčovací služby, je jen pro jejich klienty a je jen na krátkou dobu, když je pečující osoba nemocná nebo potřebuje dovolenou, aby se nezbláznila. Pak se osoba, o kterou se pečuje, na krátko dobu umístí do jejich zařízení. A pak je tu možnost sehnat někoho (bez jakékoliv aprobace) na inzerát. Třeba na hlidacky.cz, to jsem taky musela využít, když soukromé domácí péče i státní pečovatelská služba odmítly také a z mnoha příbuzných (2 děti, 4 dospělá vnoučata, 1 dospělé pravnouče, všichni žijící v jednom městě a mnoho dalších) se nenašel jediný, který by nás na 3 dny zastoupil.

Sami už několik měsíců takovou situací procházíme. Zdravotní sestry provádí 1x týdně koupel v koupacím vaku na lůžku, jinak jak říkáte - převazy, kanyly, cévky, atd. Jednou týdně přijede i lékař. Tomu říkají mobilní hospicová péče a je zdarma.

Odlehčovací službu jsme začali využívat nedávno. Stojí asi 140 Kč/hod. Ranní hygiena, snídaně, oběd, polohování... Kompletně nás zastanou, když nemůžeme být doma. Škoda jen, že nemůžou podávat léky injekčně, to je ráno na nás.

Pečovatelskou službu jsme nikdy nevyužívali.

S jednou vaší větou nemohu souhlasit. Zákon o sociálních službách, ani prováděcí vyhláška nestanoví podmínku, že by žadatel o uzavření smlouvy o odlehčovací službě musel využívat pečovatelskou službu. Vždyť by to ani nemělo logiku. Odlehčovací služba je zde pro případy, kdy osoba, která o žadatele pečuje, po přechodnou dobu nemůže tuto službu poskytovat (nemoc, dovolená). A když tedy ta osoba nebo celá rodina o seniora pečuje, tak ten zpravidla nevyužívá pečovatelskou službu. A naopak, když o seniora nikdo nepečuje, tak odlehčovací služba nemá smysl. Pokud by si některé zařízení poskytující odlehčovací službu takovou podmínku stanovilo, bylo by to v rozporu s výše uvedenými právními normami. Jestliže o takové službě víte, uveďte prosím odkaz na její webové stránky.

pb®
Tak mi to bylo řečeno. Nevyužíváte služby, nemáte nárok na odlehčovací službu. Ostatně nebylo by to poprvé, co jsem se setkala s tím, že vyšší instance účelově lže, jen aby nemusela řešit a pomoct.

hodnocení

2x

Libore, stáří je smutné.

Musíte se ohlédnou u Vás, kde jsou zřízeny služby. Je to za peníze, někde i dost velké. Mám tchýni v domově důchodců od roku 2012 a vím, jaké byli problémy jí tam dostat. Chce to hledat a platit. Hodně pomůže obvodní lékař, který má informace a znalosti z okolí.

Do té doby zaplatit socíální a pečovatelskou službu. To lze ze dne na den.

amfr
hodnocení

2x

Domovy důchodců běžne klienty tlumí, aby neotravovali, a to v lepším případě. Tím jim zkrátí život - někdy je to i lepší. Eutanazie po Česku. Ty nové domovy důchodce využívají jako konzervy pro příjem zařízení (vis případ Slunečnice). To není poplašná zpráva, jen nabádám dobře volit.

Dají se vypůjčit kompenzační pomůcky: chodítko, vozík, nástavec na mísu WC, sedátko do vany...Babička by se určitě ráda něco naučila přechodně používat. Jestli jí to pálí...

V hlavním městě např.: dmapraha.cz/...

doplněno 29.01.20 08:40:

milancukrar: Ano, mám "důkazy", a to ze dvou osob v zařízeních doživších. Byly to tlumící léky, pro nic a zanic (1. zazlobivší "nemocná": v práškách, 2. v infuzi, obrovské dávky). Jen projevili/y chuť ještě žít, ale nedaly /i bakšiš a meli/y vysoký věk. Předepsáno (samo?)zřejmě lékařem - a podáno. Zkrátí život.

1. případ - povšime si jen, kdo pozorně sleduje osobu

2. případ - tlumení i na dobu návštěvy. Jasné.

doplněno 31.01.20 08:49:

Ještě bezdomovci: Mnozí nechtějí do domova důchodců, "protože je tam buzerace". Ona je tam, ale jak kde. A jaká.

amfr, máte nějaké důkazy, nebo jen lžete?

Domovy důchodců běžne klienty tlumí, aby neotravovali, a to v lepším případě
Páč jsem v domově často, moji známí také, ale toto jsem neslyšel. Určitě jsou klienti, kteří potřebují léčbu uklidňujícími prášky, ale to není to, co píšete.

Není to pravda. Babička byla na sklonku života v domově seniorů se zvláštním režimem. Nikdy se mi nezdála být pod prášky a to jsme ji navštěvovali velice často. Stalo se mi, že jsem čekala za dveřmi, až provedou sanitářky hygienu, nevěděly o mně a slyšela jsem jejich vlídnou komunikaci s babičkou. Žádné OTOČ SE, BÁBO! Oceňovala jsem i to, že babička opravdu nebyla cítit. Doma to nešlo, přes všechnu péči se to nedalo tak zařídit tak, jako v tom ústavu. Hluboce se před nimi skláním, zvláště před paní Aničkou, to byl opravdu anděl na zemi. *srdce* Jaga.

babojago, opět s Vámi souhlasím.

Zdravotnický personál smí podávat léky jen v souladu s rozhodnutím lékaře. Pokud je nutné nějaký lék podat mimo určenou medikaci, musí být o tom sepsán záznam s podrobným popisem situace, která před podáním léku nastala. Pokud by některá pracovnice tyto zásady porušila, znamenalo by to pro ni přísné sankce.

Bruno, taky s Vámi souhlasím, páč je vidět, že to znáte podrobně.

amfr, "Ano, mám "důkazy", a to ze dvou osob v zařízeních doživších"

každý máme právo si myslet co chceme, já jsem se s podobným případem nesetkal, ale připouštím, že někde mohl selhat člověk sestra.

Ale znám mluvení, kdy někdo sdělí, že vypadá, jak pod práškama, a hned z toho je, aféra.

Kdybyste napsal, Domovy důchodců běžne vyjímečně nemocné klienty tlumí, ... asi bych nereagoval. Je to řelohole taková práce v DD.

milancukrar - moment, jak mohl selhat "člověk sestra"? vždyť amfr píše, že podané léky byly předepsány lékařem *nevi*

lesi, moment klidně "Domovy důchodců běžne klienty tlumí, aby neotravovali, a to v lepším případě"

co tam čtete o lékaři?

milancukrar: Ano, mám "důkazy", a to ze dvou osob v zařízeních doživších. Byly to tlumící léky, pro nic a zanic (1. zazlobivší "nemocná": v práškách, 2. v infuzi, obrovské dávky). Jen projevili/y chuť ještě žít, ale nedaly /i bakšiš a meli/y vysoký věk. Předepsáno (samo?)zřejmě lékařem - a podáno. Zkrátí život.

Prosím, zkontrolujte si datum a doplnění textu. Sám tazatel neví, zdali to naordinoval lékař. Jen se domnívá.

Vy snad znáte případy, kdy se takto dělo v DD?

milancukrar doplnění bylo něco přes tři hodiny před vaším příspěvkem. v DD jsem nikdy nepracovala, jsem dětská sestra, nicméně co mi kolegyně vyprávěla o DD, kde krátkou chvíli pracovně strávila, tak se klienti na noc běžně tlumili. dle ordinace lékaře, samozřejmě. nechci hodnotit, jestli tlumení je dobré nebo není, jsem idealista a věřím tomu, že pokud bylo předepsáno, byl k němu důvod. ovšem osobně nevidím důvod, proč by měla být apriori podezřelá sestra z toho, že si sama dává klientům léky, jak se jí zrovna zamane.

hodnocení

1x

Pokud máte dost peněz, lze babičku umístit do některého soukromého domova důchodců. Platí se tam sice cca 30-40 000 měsíčně, ale býcvá tam vono a vezmou jí hned.Jinak vyřídit příspěvek na péi- takový člověk by mohl dostat i 3. stupeň- přes 8 000,- a buď z něho platit pečovatelské služby- chodí i 3x denně a přitom zažádat do některého důchoďáku. Třeba se zadaří. Moje matka má už žádost při 1. stupni příspěvku v 88 letech už 2 roky a stále nic.

hodnocení

0x
Najděte v okolí domov dúchodcú se stalou pečovatelskou službou a babičku tam přestěhujte nic lepšího se asi vymyslet nedá
hodnocení

Víte, jaké jsou čekací lhůty? A navíc - oni radši vždy vezmou někoho s příspěvkem, protože mu shrábnou vše i s důchodem mimo drobného kapesného. Takže babička bez příspěvku je v pořadníku pár let po své smrti...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]